Το πλέον σιχαμερό, όμως, είναι πως για ασήμαντη αφορμή δεν παίχτηκε ένα παιχνίδι απλά και μόνο επειδή το ήθελε ο οσφπ. Ένα σωματείο που έχει κάνει τα χειρότερα, δεκαπλάσια και θλιβερά πράγματα στον βωμό του αποτελέσματος και διαρκώς αντί για τις προβλεπόμενες ποινές αντιμετωπίζει τα… χάδια των αρμόδιων οργάνων. Μιλάμε για την ομάδα που έχει στήσει και τα… σημαιάκια, έχει δημιουργήσει τη Ριζούπολη, το σκηνικό του 2011 με την επίθεση σε ποδοσφαιριστές, που έχει τιμωρηθεί από την UEFA για ρατσιστικά συνθήματα και που σε κάθε παιχνίδι με μεγάλο αντίπαλο στην Ελλάδα, όχι μόνο με τον Παναθηναϊκό, οι αντίπαλες ομάδες αντί για… κώνους χρησιμοποιούν τις φωτοβολίδες για να κάνουν… σλάλομ στο ζέσταμα.
Αναφερόμαστε προφανώς στα δυο μέτρα και δυο σταθμά που υπάρχουν για το συγκεκριμένο σύλλογο, τα τελευταία 20 χρόνια. Για τον οσφπ που προσχεδιασμένα τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική για τη ρίψη καπνογόνων στο γήπεδο της Βέροιας, σε μια αναμέτρηση όμως που δεν διακόπηκε όπως θα έπρεπε με βάση τον νέο νόμο. Αυτόν τον ίδιο νόμο που… ευαγγελίζονται κάποιοι ζητώντας τιμωρία και ποινή εξόντωσης του Παναθηναϊκού, για έναν αγώνα που δεν άρχισε καν. Για την ίδια αιτία που τιμωρήθηκε κι ο οσφπ στη Βέροια, χωρίς όμως να διακοπεί ο αγώνας, να μηδενιστεί και να χάσει 3-0 άνευ αγώνος την αναμέτρηση. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι πως η Βέροια δεν είναι το πρώτο παράδειγμα της μη τήρησης των νόμων. Το Leoforos.gr παρουσιάζει με στοιχεία τη σκανδαλώδη εύνοια που έχει ο οσφπ σε αντίστοιχα περιστατικά, διαχρονικά, και καλεί τους πάντες να… σταματήσουν να πέφτουν από τα σύννεφα με όσα έγιναν στη Λεωφόρο!
Η Ριζούπολη… επιβραβεύτηκε
Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στην αρχή αυτής της διαβρωμένης κατάστασης. Άλλωστε διαχρονικά, από τα χρόνια του… μεσοπολέμου αν ψάξει κανείς θα βρει ανάλογες δράσεις και ελάχιστες τιμωρίες του οσφπ. Θα σταθούμε στην περιβόητη βραδιά της Ριζούπολης. Τότε που οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού δεν έκαναν ζέσταμα, απειλήθηκαν από μπράβους στη φισούνα, δέχθηκαν ό,τι υπήρχε σε φωτοβολίδες και καπνογόνα και όλα αυτά με την ανοχή της αστυνομίας.
Η τιμωρία του οσφπ ήταν δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και του Παναθηναϊκού η απώλεια του πρωταθλήματος. Η επιβράβευση ήταν όμως άλλη. Ο αστυνομικός διευθυντής του αγώνα αυτού, έγινε υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο παρατηρητής έγινε υπεύθυνος τέλεσης αγώνα. Ο διαιτητής της αναμέτρησης σήμερα είναι πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, μιλάμε για τους Τσιρώνη, Μπαλώκα και Μποροβήλο. Και κάποιοι, προσπαθούν να εξισώσουν ό,τι έγινε, πριν αρχίσει το ματς φυσικά, στη Λεωφόρο με την ωμή αλητεία…
Νομιμοποίησαν τα μπάχαλα
Λίγα χρόνια αργότερα, αφού πλέον η ατιμωρησία ήταν… νόμιμη για αυτούς, ισοπέδωσαν τη Νέα Σμύρνη σε αγώνα με τον Πανιώνιο. Ήταν 9 Ιανουαρίου 2005 όταν το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά, φίλαθλοι και ΜΑΤ τραυματίστηκαν, ένας αστυνομικός έχασε το μάτι του και η τιμωρία βάσει κανονισμών ήταν ιδιαίτερα σκληρή, με αφαίρεση βαθμών και για τις δυο ομάδες. Μηδενισμός και -3 προέβλεπε ο κανονισμός, τέσσερις αγωνιστικές χωρίς κόσμο κι αν όλα αυτά είχαν ισχύσει, ο Παναθηναϊκός θα είχε πάρει το πρωτάθλημα καθώς τερμάτισε έναν πόντο πίσω από τον... διορισμένο πρωταθλητή της χώρας.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η ποινή δεν επιβλήθηκε ποτέ, με την απειλή πως θα... κατεβάσουν τον κόσμο του οσφπ στον δρόμο οι διοικούντες του κατάφεραν να επιβεβαιώσουν πως τα δυο μέτρα και δυο σταθμά στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν. Μια ακόμα ντροπή για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε συντελεστεί με πρωταγωνιστή και ευνοούμενο τον ίδιο σύλλογο...
Κράτος εν κράτει ο οσφπ…
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ατιμωρησίας, ζήσαμε και το 2011. Στο γνωστό και… μη εξαιρετέο ντέρμπι του Καλόπουλου. Πέρα από τη σφαγιαστική διαιτησία, έγιναν οικτρά επεισόδια στο τέλος του παιχνιδιού. Οι φωτοβολίδες που είχαν εκτοξευθεί τότε στον αγωνιστικό χώρο έκαναν το γήπεδο να μοιάζει με πεδίο μάχης, ενώ στο τέλος του παιχνιδιού οι οπαδοί του οσφπ μπήκαν μέσα και χτυπούσαν ποδοσφαιριστές και μέλη της αποστολής του Παναθηναϊκού. Μιλάμε για τους ίδιους οπαδούς που δυο χρόνια νωρίτερα, σε ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» σημάδευαν για ένα ολόκληρο 90λεπτο με αεροβόλο όπλο τον τερματοφύλακα του «τριφυλλιού», Αλέξανδρο Τζόρβα. Κάτι που πιστοποιήθηκε από ιατρική γνωμάτευση και για το οποίο δεν… άνοιξε ρουθούνι στο… ελλαδιστάν!
Στο ίδιο ντέρμπι η αποστολή και πάλι έκανε… προθέρμανση εν μέσω φωτοβολίδων και καπνογόνων, ενώ για να φτάσει χρειάστηκε να περάσουν δυο ώρες καθώς στο δρόμο της είχαν στήσει ενέδρα οι γνωστοί υπηρέτες των συμφερόντων του οσφπ! Όσο για τη συνέχεια στο γήπεδο του Ολυμπιακού, είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα ματς, ακόμα και σε αυτά που δεν αντιμετώπιζαν τον Παναθηναϊκό, οι φωτοβολίδες, τα αντικείμενα και τα «ντου» στους αντιπάλους είναι στην… ημερήσια διάταξη και μένουν πάντα ατιμώρητα! Όπως ατιμώρητοι έμειναν στην ουσία οι «ερυθρόλευκοι» και για τα φετινά επεισόδια στη Βέροια. Διότι μόνο ως στάχτη στα μάτια μπορεί να εκλάβει κανείς τη μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για καπνογόνο που έπεσε ΜΕΣΑ στο γήπεδο. Όχι αφαίρεση βαθμών, όχι μηδενισμός, όχι διακοπή του αγώνα εις βάρος του, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Διότι, προφανώς, για αυτούς, ο κανονισμός ισχύει μόνο για τον Παναθηναϊκό ή για τους άλλους, όχι για τον οσφπ!
Οι… άλλοι την πληρώνουν
Το θέμα βέβαια, είναι όχι γιατί δεν τιμωρείται ο οσφπ. Είναι βασικό, όμως, το θέμα είναι γιατί τιμωρούνται όλοι οι άλλοι εκτός από τον οσφπ. Διότι έχουμε δει περιπτώσεις αγώνων να διακόπτονται και ομάδες να τιμωρούνται παραδειγματικά. Όπως συνέβη με τον Άρη όταν στις 8 Απριλίου 2012 μπουκάλι πέτυχε τη βοηθό διαιτητή Χρυσούλα Κουρομπίλια και έφερε την οριστική διακοπή του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Άρης μηδενίστηκε και του αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί. Αντίστοιχα στις 22 Δεκεμβρίου 2012 ο αγώνας Εθνικός Αστέρας - ΠΑΟΚ για το Κύπελλο διεκόπη για ρίψεις αντικειμένων, με τους γηπεδούχους να τιμωρούνται με -3, πρόστιμο και μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.
Περιττό να αναφέρουμε πως και ο Παναθηναϊκός έχει τιμωρηθεί για περιστατικά, πολύ ελαφρύτερα από αυτά που διαβάσατε για τον οσφπ. Είναι επίσης προφανές το πόσο διαφορετικά λειτουργεί η πολιτεία, τα αρμόδια όργανα και όλο το σύστημα που διαφεντεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πόσο προστατεύει την ομάδα του δημοσίου και αφήνει έκθετους όλους τους υπόλοιπους, μετατρέποντας το «τριφύλλι» σε εύκολο στόχο και «πειραματόζωο» των αθλητικών νόμων, επαινώντας παράλληλα την «ερυθρόλευκη» αλητεία.