Οι συνέπειες τόσο του «Ναι» όσο και του «Όχι» είναι αβέβαιες, γράφει σε νέα της έκθεση η HSBC, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα της ΕΕ έχει ούτως ή άλλως λήξει και η νέα κυβέρνηση έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 29 δισ. ευρώ από τον ESM.
Αν και η κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να παραδεχθεί πως το δημοψήφισμα αφορά την συμμετοχή ή όχι στο ευρώ, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες αφήνουν να εννοηθεί πως αυτό ακριβώς αφορά το δημοψήφισμα.
Αναπόφευκτα, γράφει η HSBC, ένα «ναι» αυξάνει την πιθανότητα η Ελλάδα να καταλήξει επιτέλους σε συμφωνία, αν παραιτηθεί γρήγορα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ίσως μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση του δανείου εγκαίρως ώστε να καταβληθεί η πληρωμή ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Από την άλλη πλευρά, ένα «όχι» αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα θεωρήσει ότι έχει ενισχυθεί από το δημοψήφισμα, όμως η εμφανής κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών και ο περιορισμός (ή και η πιθανή περιστολή) του ορίου του ELA θα μπορούσε γρήγορα να φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε θέση να μην μπορεί να ξανα-ανοίξει τις τράπεζες και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και ως εκ τούτου να πρέπει να δώσει IOUs και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της. Άπαξ και τυπωθεί παράλληλο νόμισμα, τότε η χώρα γρήγορα θα φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σενάρια, όπου το «ναι» θα μπορούσε και πάλι αργά ή γρήγορα να οδηγήσει σε Grexit, ενώ το «όχι» δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει στο τέλος συμφωνία για νέο πρόγραμμα με τους πιστωτές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε όλα τα σενάρια της HSBC, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και μετά την Τρίτη, ασχέτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.