Ισχύον καθεστώς (Δικαιούχοι-Εισοδηματικά κριτήρια-Νομοθεσία)
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων Δημοσίων Υπαλλήλων, Στρατιωτικών κ.λπ. Ο προσωπικός τους φορέας ασφάλισης δεν ενδιαφέρει.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Συνολικό ετήσιο δηλωθέν εισόδημα τα 8.640 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο, η σύνταξη αναστέλλεται
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
‐ Άρθρο 9 του Ν. 3865/2010. ‐ Υποπαραγράφος Β5 του Ν. 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4151/2013.
1. Έννοια
Πρόκειται για το δικαίωμα μεταβίβασης της σύνταξης του αποβιώσαντος γονέα ο οποίος εργαζόταν στο Δημόσιο στην άγαμη θυγατέρα αυτού. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών ο θεσμός πέρασε από την κατάργηση (άρθρο 9 του Ν. 3865/2010), στην επαναρρύθμιση του, θέτοντας όμως πλέον πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις (N.4093/2012, N. 4151/2013).
2.Δικαιούχοι
Τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις αυτές είναι μόνον οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες Δημοσίων Υπάλληλων, Στρατιωτικών, κ.λπ. οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Tο δικαίωμα αυτό άφορα σε όλες τις ενήλικες ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες, ανεξαρτήτως του Ασφαλιστικού Φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένες οι ίδιες. Συνεπώς, μπορούν να λάβουν τη σύνταξη αυτή ανεξάρτητα από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό στον οποίο είναι τα ίδια τα πρόσωπα ασφαλισμένα.
3. Ισχύον καθεστώς
Σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό καθεστώς, για τις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 3865/2010, θεσπίζεται σε οριζόντια βάση ανώτερος μηνιαίος συντάξιμος μισθός, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των επτακοσίων είκοσι (720 €) ευρώ. Σ
τις περιπτώσεις δε καταβολής σε δικαιούχο δύο (2) συντάξεων που το άθροισμά τους υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού, διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και εάν και αυτή δεν επαρκεί, περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη.
4.Εισοδηματικά κριτήρια
Από το 2013 για την χορήγηση της σύνταξης λαμβάνονται υπ' όψη εισοδηματικά κριτήρια. Το συνολικό ετήσιο εισοδηματικό όριο που τίθεται είναι τα 8.640 ευρώ. Επιβάλλεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στην καταβαλλόμενη σύνταξη μέχρι το ποσό των επτακοσίων είκοσι ευρώ (720 €), το οποίο και θα χορηγείται εφεξής στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες, χωρίς την ταυτόχρονη θέσπιση κάποιου ηλικιακού ή άλλου κριτηρίου. Έτσι στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από το ανωτέρω όριο, η σύνταξη αναστέλλεται.
5. Προϋποθέσεις για όσες πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης
Για όσες άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε αυτή την ειδική κατηγορία, εισάγονται τα κατωτέρω κριτήρια:
Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.
Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από άλλη πηγή μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.
Να μην λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους. Από το 2013 η σύνταξη έχει άμεση σχέση με εισοδηματικά κριτήρια.
Μετά τις "άγαμες θυγατέρες" και "άγαμοι υιοί" στρατιωτικών θα παίρνουν σύνταξη! Απόφαση βόμβα
Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα προκαλέσει σίγουρα και
αντιδράσεις και συζητήσεις. Σύμφωνα μ΄ αυτή τη σύνταξη δημοσίου
υπαλλήλου (ή συνταξιούχου), λειτουργού, στρατιωτικού, θα μπορούν πλέον
να την εισπράττουν όχι μόνο οι κόρες τους αλλά και οι υιοί τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος
“το Ελεγκτικό Συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη του τις σύγχρονες
κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης, προχωρά στην πλήρη εξομοίωση
των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες τα παιδιά (είτε αγόρια είτε
κορίτσια) μπορούν να εισπράττουν πλέον σύνταξη λόγω του θανάτου του
γονέα τους. Η δικαστική απόφαση που κρίνει αντισυνταγματική την ισχύουσα
ρύθμιση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, στο μέτρο που
προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις γυναίκες σχετικά με την
είσπραξη της συγκεκριμένης σύνταξης, αναμένεται να λειτουργήσει ως
βραδυφλεγής βόμβα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν -και
μάλιστα αναδρομικά- τέτοιου είδους συντάξεις”.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξη
από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους ή και μετά
τη συμπλήρωση του 22ου ή 24ου έτους (εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερη ή
ανώτατη σχολή, αντίστοιχα) για όσο διάστημα παραμένουν άγαμοι. Συνεπώς
το μοναδικό κριτήριο θα είναι ο γάμος όπως συμβαίνει και με τις “άγαμες
θυγατέρες”.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλεί όσους παίρνουν δύο συντάξεις -εκ των οποίων η μια χηρείας- να αποφασίσει ποια θα κρατήσει
Αναδρομικό μαχαίρι έρχεται για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν δυο συντάξεις εκ των οποίων η μία είναι σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο.Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απέστειλε προ ημερών μαζικά ειδοποιητήρια σε 112.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο και ταυτόχρονα κύρια σύνταξη είτε από το Δημόσιο είτε από άλλο Ταμείο και τους καλεί εντός 20 ημερών να δηλώσουν ποια από τις δυο συντάξεις θα κοπεί, αλλιώς, δηλαδή μετά την παρέλευση της 20ήμερης προθεσμίας, η περικοπή θα γίνει αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία!
Σε όσες περιπτώσεις μάλιστα έχουν περάσει τρία χρόνια μετά τη μεταβίβαση της σύνταξης χηρείας και δεν έχει γίνει έλεγχος οι μειώσεις θα γίνουν αναδρομικά!
Οι περιορισμοί μπαίνουν σε εφαρμογή μετά από 5 χρόνια καθυστέρησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν όλους τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες να γνωστοποιούν:
* Αν λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε άλλο ταμείο και από πότε, για να αποφασίσουν ποια σύνταξη θα μειωθεί.
* Αν εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται και από πότε, οπότε αυτόματα η σύνταξη χηρείας αναστέλλεται.
Στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία που τους ζητούνται, τότε οι περικοπές που προβλέπει ο νόμος 3865/10 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4002/2011 θα γίνουν αυτόματα!
Σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο παίρνουν 112.000 δικαιούχοι οι οποίοι κατά πλειοψηφία έχουν και δική τους σύνταξη, είτε από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ ή άλλους φορείς.
Εφόσον η σύνταξη λόγω θανάτου μεταβιβάστηκε στα πρόσωπα αυτά μετά τον Ιούλιο του 2010 (ημερομηνία ψήφισης του ν. 3865/10) και έχει παρέλθει η τριετία, τότε θα επιβληθούν περικοπές κατά 50% αν είναι κάτω των 65 ετών ή 30% αν είναι πάνω από 65.
Στην περίπτωση όμως που τα πρόσωπα αυτά λαμβάνουν και κύρια σύνταξη από το Δημόσιο, τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία η μία από τις δυο θα πρέπει να μειωθεί κατά 75%!
Ενώ αν η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται από το Δημόσιο και η κύρια από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ), τότε επιλέγουν σε ποια από τις δυο θα γίνει η μείωση κατά 50% ή κατά 30% ανάλογα με το αν είναι κάτω ή άνω των 65 ετών.
Από τις περικοπές εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας και έχουν αναπηρία 67%.