Χωρίς χρονοδιάγραμμα, όπως άλλωστε επισημαίνουν και κοινοτικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και σήμερα με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε μια λύση άμεσα. Το βλέμμα χθες ήταν στραμμένο στο Βερολίνο
Με τον ΦΠΑ (επιμένουν οι εταίροι να είναι στο 1% του ΑΕΠ) και το ασφαλιστικό να παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» τονίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να υπάρξει εντατική δουλειά και να παραμείνουν σε στενή επαφή για τις εξελίξεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις ελληνικές αρχές.
Τα αντιφατικά μηνύματα, που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εκφράζουν οι δανειστές, εξακολουθούν να προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας πως έχουν φτάσει κοντά στην πηγή χωρίς να μπορούν να πιουν νερό.
Όλα τα θέματα μπήκαν για άλλη μια φορά στο τραπέζι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά υπό τον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε στις 23.30.
Ειδικότερα στο μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Προσερχόμενος ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί», μάλιστα για την συμφωνία και το περιεχόμενό της τόνισε, πως δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες.
Επισήμως στη σύσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα διορισμών των νέων ΔΣ στους οργανισμούς δημοσίου, αλλά είναι προφανές ότι στο τραπέζι μπήκαν όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Λίγες ημέρες πριν την επίτευξη της συμφωνίας, άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν τα στόματα ερμητικά κλειστά.
Τα προσχέδια της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να γράφονται, χωρίς, όμως στην Ελλάδα μέχρι στιγμής να έχει φτάσει κάποιο κείμενο από την πλευρά των Βρυξελλών. Οι καταγραφές των βασικών σημείων φαίνεται να έχουν ξεκινήσει, αφήνοντας πιο πίσω τα πιο δύσκολα σημεία, που ίσως τελικά επιλυθούν πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που δεν βλέπουν την τελική λύση να έρχεται άμεσα, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν σε τεχνικοικονομικό επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν κρύβουν πως μια «συμφωνία κορυφής» θα άρει το αδιέξοδο χωρίς, όμως η Ελλάδα να παραβεί τις κόκκινες γραμμές της.
Υπάρχει εκτίμηση πως υπάρχει μερίδα των δανειστών που βλέπει πως «χρόνος υπάρχει» μέχρι το τέλος της δανειακής σύμβαση στις 30 Ιουνίου. Το σενάριο αυτό, πάντως δεν χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστικό, καθώς η συμφωνία θα πρέπει να περάσει απο Euroworking Group, Eurogroup, αλλά και από τα κοινοβούλια των χωρών προκειμένου να εγκριθεί.
Ο άλλος «φόβος» της Αθήνας είναι αυτός της «ενδιάμεσης λύσης» που ενδεχομένως να σκεφτούν οι εταίροι να δώσουν, προκειμένου να υπάρξει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία. Και σε αυτή την περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αρνητικό, καθώς επιθυμεί μια συνολική λύση που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα.