Σοκ προκαλούν τα φορολογικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές να λάβει η Αθήνα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όλους τους καταναλωτές.
Οι «θεσμοί» ζητούν πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ για να μετουσιωθεί το προβλεπόμενο από αυτούς πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Η φοροκαταιγίδα ξεκινά από τους συντελεστές ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών ενός υψηλού 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11%, ο οποίος θα αφορά μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Επίσης, με την πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύεται στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και των φορολογικών συντελεστών, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και το ειδικό καθεστώτος φορολόγησης για τους αγρότες. Για τη φορολογία των ακινήτων οι θεσμοί ζητούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016 και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να καλυφθούν με παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, ενώ δεν αποκλείονται παρεμβάσεις και στο τεκμήριο κατοικίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης.
Ειδικότερα, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να λάβει τα ακόλουθα μέτρα-σοκ:
[1] ΦΠΑ: Εφαρμογή δύο συντελεστών 11% και 23% από την 1η Ιουλίου 2015. Στο συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα σχεδόν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και στον μειωμένο 11% μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις καθώς και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου. Με το μέτρο αυτό:
- Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.
- Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα θέατρα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
- Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα τρόφιμα.
- Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για τον κλάδο της εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί.
[3] Αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το 2015.
[4] Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες.
[5] Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% για τις ανώνυμες εταιρείες.
[6] Επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016 με παρεμβάσεις στους συντελεστές και τον συμπληρωματικό φόρο, αλλά και στις απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους δανειστές, πρέπει να διασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 ευρώ ετησίως από τον ΕΝΦΙΑ και το 2015 και το 2016.
[7] Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
[8] Κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, που σημαίνει αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% για όλους όσοι δηλώνουν γεωργικά εισοδήματα, δηλαδή τον διπλασιασμό των φορολογικών τους επιβαρύνσεων.
[9] Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
[10] Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% επί των δαπανών που καταβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες όπου ισχύουν πολύ χαμηλοί συντελεστές εταιρικού φόρου.
[11] Κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους αγρότες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που θεσπίστηκαν πρόσφατα, όπως η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και πλήρη φοροαπαλλαγή για τις αποζημιώσεις.
[12] Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση -προς τα κάτω του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
[13] Τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν να τεθούν εκτός ρύθμισης όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τρέχοντες φόρους. Επιπλέον, να θεσπιστούν αυστηρότερες ρυθμίσεις λιγότερων δόσεων για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν νωρίτερα τα χρέη τους, κυρίως δε για όσους χρωστούν πάνω από 1.000.000 ευρώ, καθώς επίσης και να αυξηθούν τα ποσοστά των τόκων που επιβαρύνουν τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων.
Οι συντελεστές ΦΠΑ
---------------------------------------
Η πρόταση των δανειστών:
Δύο συντελεστές
• ΦΠΑ 11%:
Τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία.
• ΦΠΑ 23%:
Όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυτομάτως αυξάνονται τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εστίαση, εισιτήρια θεάτρων, κόμιστρα ταξί.
Η ελληνική πρόταση:
Τρεις συντελεστές ΦΠΑ
• ΦΠΑ 6%: Φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων και βιβλία.
• ΦΠΑ 11%: «Βασικά και φρέσκα τρόφιμα», όπως φρούτα, γάλα, κρέας, ψάρια, και η ενέργεια, το νερό, ο τουρισμός, οι εφημερίδες, τα περιοδικά.
• ΦΠΑ 23% για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυξάνονται οι τιμές για το 28% των τροφίμων όπως συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, μπισκότα, σοκολάτες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σάλτσες κ.λπ.