Το μεγάλο δέλεαρ των δανειστών: 11 δισ. ευρώ για το «ΟΚ» στα σκληρά μέτρα!Το ποσό των 11 δισ. ευρώ ώστε τους επόμενους μήνες να «αναπνεύσει» η Ελλάδα και την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους εντός τετραμήνου, βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές ως αντάλλαγμα, προκειμένου η κυβέρνηση να συμφωνήσει στο βαρύ πακέτο μέτρων.
Πρόκειται για χρήματα που θα προέλθουν από το περίπου 1,9 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος από τον Ευρωπαίο Μηχανισμό Στήριξης, από το 1,9 δισ. που είναι τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχου οι ευρωπαϊκές τραπέζες, ενώ το τρίτο κομμάτι (ως τα 11 δισ.) των χρημάτων θα προέλθει από τα χρήματα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ΔΝΤ δεν θα δώσει το δικό του μερίδιο της δόσης που είναι 3,5 δις. διότι για να εκταμιεύσει τα χρήματα πρέπει να κλείσει η 5η αξιολόγηση όχι απλά η συμφωνία.
Η -έστω και μερική- ρευστότητα στη χώρα που θα της επιτρέψει να μη ζει στο άγχος της αποπληρωμής των μισθών, συντάξεων και των δόσεων το καλοκαίρι είναι το μεγάλο δέλεαρ των δανειστών για να κλείσει «εδώ και τώρα» η συμφωνία.
Παράλληλα, το άλλο μεγάλο δέλεαρ είναι ότι αν η Αθήνα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, τότε μπορεί να αισιοδοξεί πως θα ακολουθήσει μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.