- Επικεφαλής Eurogroup, Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος για την Ελλάδα αρχίζει να εξαφανίζεται
- Ο Επίτροπος, Μοσκοβισί προειδοποίησε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου
- Ρέγκλινγκ: Ποσά 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι έτοιμα προς διάθεση εάν υπάρξει συμφωνία
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον επικεφαλής του Eurogroup για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας
- Ζητούν από την κυβέρνηση για να υπάρξει εκταμίευση να περάσουν και τα αντίστοιχα νομοσχέδια
- Για το πρόβλημα της ρευστότητας ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν είναι δική τους ευθύνη
Το σημερινό κρίσιμο Eurogroup προχώρησε σε μία μεσοβέζικη
ανακοίνωση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει ελάχιστα τις προσδοκίες της
Ελλάδας, καθώς ναι μεν υπάρχει αναφορά για πρόοδο, αλλά συγχρόνως οι
δανειστές φαίνεται πως μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, στα βασικά
θέματα, που είναι και τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Και από το ανακοινωθέν φαίνεται πως στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολογία προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα πως το Eurogroup δεν κάνει κανένα βήμα για να βοηθήσει την Ελλάδα σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας, καθώς πετούν το μπαλάκι στην ΕΚΤ για οποιαδήποτε πιθανή απόφαση ελάφρυνσης των όρων για τα ελληνικά ομόλογα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλς στο πλαίσιο του Eurogroup, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την Ελλάδα:
"Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα".
"Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα", συνεχίζει η ανακοίνωση.
"Καλωσορίζουμε επομένως την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εγκαίρως. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η δήλωσή του της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συνομιλίες. Μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν βάσει της ισχύουσας διευθέτησης".
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική. Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς.
Σχετικά με τις σχέσεις των υπουργών της ευρωζώνης με τον κ. Βαρουφάκη, σχολίασε πως πάντα "δουλεύουμε εποικοδομητικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και σημείωσε πως όλη η προσπάθεια έχει πλέον συγκεντρωθεί στο Brussels Group.
O κ. Ντάισελμπλουμ άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως χρειάζονται πιο λεπτομερείς προτάσεις, χρειάζεται περισσότερη δουλειά και υπολογισμοί, "από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ακολουθήσει το υπάρχον πρόγραμμα. Μάλιστα, προειδοποίησε πως πρέπει να ληφθεί γρήγορα μία απόφαση, πριν τα πράγματα λάβουν μία αρνητική τροπή, ενώ έδειξε αδιάφορος για το πρόβλημα της ρευστότητας, λέγοντας πως ισχύει αυτό και όσο περνάει ο χρόνος η ρευστότητα "σφίγγει" περισσότερο, αλλά ξεκαθάρισε πως "δεν είναι δική μας ευθύνη και υποχρεώση η ρευστότητα".
Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως, ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για να γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα συγκεκριμένα μέτρα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να σχολιάσει τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο εάν δεν υπάρξει νωρίτερα μία συμφωνία, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο χρόνος αρχίζει να εξαφανίζεται. Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε στα τεχνικά κλιμάκια για οποιαδήποτε συμφωνία, κάτι που σημαίνει πως μόλις τα κλιμάκια δώσουν το πράσινο φως, τότε θα υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να επισημοποιηθεί η συμφωνία.
Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το κλίμα που υπήρχε στο προηγούμενο Συμβούλιο της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας. "Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο" ανέφερε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων. Μάλιστα, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, εννοώντας τις πληρωμές, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αντιμέτωπη με νομικές ευθύνες.