Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ’ αρχήν κατάληξη της διαπραγμάτευσης όχι όμως με μέτρα ''ασφυξίας'', αναδιάρθρωση και όχι κούρεμα χρέους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται διαφορετικά, σε σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις, στο θέμα της ρευστότητας από τους θεσμούς, δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στη Ναυτεμπορική.
''Η διαπραγμάτευση θα λήξει όταν καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία
η οποία δίνει στην ελληνική οικονομία την προοπτική της πραγματικής
σταθεροποίησης και, περαιτέρω, της ουσιαστικής ανάπτυξης. Δεν πρόκειται
να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη
μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την
εγγυώνται'' απαντά ο υπουργός Οικονομικών στο ερώτημα για το πότε θα
τελειώσει αυτή η κατάσταση.Μάλιστα προσθέτει πως ''στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ’ αρχήν κατάληξη''.
Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο Σόιμπλε θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία
Ο Γ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει την ''μπηχτή'' προς την ΕΚΤ, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται με χειρότερο τρόπο, σε σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις, στο θέμα της ρευστότητας. Μάλιστα καταγγέλλει πως στους θεσμούς υπάρχουν κάποιοι αξιωματούχοι που αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκόβει, για άλλη μία φορά λύσεις από Ρωσία και Κίνα λέγοντας: η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια, και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε.
Εντύπωση όμως προκαλέι ο χαρακτηρισμός της λίστας μέτρων ως φωτογραφία, και πως σημασία έχει και τι προτείνουν οι θεσμοί.
Τα σημεία που προτείνει είναι:
- Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις)
- Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ
- Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες
- Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική
''Το PSI θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά, την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο. Αυτά όμως παθαίνουν όσοι ξορκίζουν μια χρεοκοπία (όπως συνέβη τον Μάιο του 2010) με τεράστια νέα δάνεια, την ώρα που αποδέχονται προγράμματα λιτότητας που συρρικνώνουν βάναυσα τα εισοδήματα από τα οποία πρέπει να πληρωθούν νέα και παλαιά δάνεια'' τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, δηλώνει εμφατικά ο Έλληνας υπουργός που δεν διστάζει να εκθειάσει ξανά τον Σόιμπλε.
''Οι συναντήσεις μας έγιναν όλες σε εξαιρετικό κλίμα και με την ευθύτητα που απαιτεί η συγκυρία. Οπως του έχω ομολογήσει, με τιμά ότι έχω γνωρίσει και έχω διαπραγματευτεί με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ήθελα να πιστεύω ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων να οραματίζονται την Ευρωζώνη ως πεδίο ευημερίας και δημοκρατίας, κοινό για όλους τους Ευρωπαίους''.