Από αυτή τη ρύθμιση θα απουσιάζει, όμως, η διάταξη που προέβλεπε ότι αν κάποιος καταβάλει το 50% οφειλής από φόρο εισοδήματος και "χαράτσι" της ΔΕΗ, που έχει δημιουργηθεί ως 31/12/2013, θα γλιτώσει το υπόλοιπο 50%.
Η επίμαχη διάταξη είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στους δανειστές, καθώς σύμφωνα με την άποψη τους ενισχύει την κουλτούρα του κακοπληρωτή και δημιουργεί ζήτημα ηθικής τάξης έναντι των συνεπών φορολογούμενων.
Επιπλέον, νομικοί κύκλοι είχαν διατυπώσει αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα αυτού του μέτρου, αν και αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εγείρει τέτοιο θέμα, αν δεν εκδιδόταν απόφαση εκτελεστική της διάταξης.
Το «πάγωμα» της επίμαχης διάταξης είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του στο Associated Press ο κ. Βαρουφάκης, όταν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να "κουρευτεί" το κεφάλαιο των οφειλών που θα υπάγονται στη ρύθμιση, προκαλώντας κάποιον εκνευρισμό σε όσους ασχολούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή με το σχεδιασμό της ρύθμισης. Το ζήτημα είναι, πλέον, αν η ρύθμιση, όπως τελικά θα προωθηθεί στη Βουλή, θα είναι πιο ελκυστική από αυτήν που εκπνέει στις 31 Μαρτίου, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθεί δώρον άδωρον.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές περίπου 800 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το stock στα 76 δισ ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν τα 9 δισ ευρώ και γι' αυτό, πέρα από τα μέτρα κατά των μεγάλων οφειλετών, το οικονομικό επιτελείο έχει ποντάρει πολλά στη νέα ρύθμιση.