Η μάχη του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου
Η μεγάλη νέα μάχη της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες και στο νέο Eurogroup το οποίο συζητά σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση του Eurogroup έλαβε τέλος μετά τη διαρροή προσχεδίου για συμφωνία με τις διαβουλεύσεις να οδηγούνται σε ναυάγιο.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέφραζε άλλωστε επιφυλάξεις στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία. Επίσης γινόταν λόγος για «δύσκολη διαπραγμάτευση» και για «αγώνα αντοχής».
Τι αναφέρει το προσχέδιο- πρότασης που παρουσιάστηκε στο Eurogroup: «Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας στο υπάρχον πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη δέσμευσή τους να απέχουν από μονομερή δράση και να συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, του χρηματοοικονομικού τομέα και των συντάξεων».
Σε αυτή τη βάση, αναφέρεται παρακάτω, «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα...συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει ρόλο σε αυτή τη νέα συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προσκείμενο σε αυτό το αίτημα από τις ελληνικές αρχές».
Όπως σημείωσε «η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής...Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων».
Και καταλήγει: «Ο συλλογισμός από τον οποίο ξεκινά ο Τσίπρας είναι εύλογος. Κέρδισε τις εκλογές βάσει ενός προγράμματος διαφορετικού από το παρελθόν. Αν πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να εφαρμόζει το παλιό πρόγραμμα, είναι σαν να του λένε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες. Δεν είπε ότι θέλει να σκίσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν έως τώρα, ζητά χρόνο. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει εξυπνάδα, ώστε να τύχουν σεβασμού οι κανόνες, αλλά με ευελιξία».
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το Μαξίμου εκτιμά πως η εμπλοκή που έχει ανακύψει είναι «καθαρά πολιτική» και μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο μόνο με πολιτική απόφαση, δηλαδή με την έκτακτη σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής. Αντιθέτως οι δανειστές επιμένουν πως το ζήτημα είναι καθαρά «τεχνικής φύσεως» και δεν απαιτείται καμία πολιτική απόφαση αφού οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.