Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ




Φελνίκος Θα ήταν λάθος να κρίνουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης από την ομιλία, χθες, του πρωθυπουργού. Πλέον συνετό είναι να περιμένουμε να ακούσουμε την καταληκτική, πριν την ψηφοφορία, ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη το βράδυ, αλλά και τις εξειδικεύσεις που θα υπάρξουν, αυτό το διήμερο στη Βουλή, από τους αρμόδιους υπουργούς. Και τούτο επειδή ο ασφαλέστερος δείκτης για την απήχηση των προγραμματικών δηλώσεων δεν είναι ούτε το αίσθημα υπερηφάνειας ή η συγκινησιακή φόρτιση που, όντως, δημιούργησε η ομιλία του πρωθυπουργού στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες ούτε ο αντιπολιτευτικός σκεπτικισμός των ηττημένων της 25ης Ιανουαρίου ούτε το πως την υποδέχθηκαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα θα μπορέσουμε να το εξάγουμε όταν μάθουμε τις επίσημες τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των θεσμικών εκφράσεων των δανειστών μας. Και φυσικά από τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι αγορές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην διαπίστωση, δια των πρωθυπουργικών πλέον χειλέων και όχι εκείνων του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δυστυχώς, για μας, η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τους πολίτες, την αντιπολίτευση ή τα Μήντια. Γίνεται με τους εταίρους-δανειστές μας και στο φόντο που ζωγραφίζουν παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί και πιστωτικά ιδρύματα και εν τέλει οι διεθνείς διακινητές του χρήματος, οι περίφημες "αγορές". Από την θετική ή αρνητική αντίδραση αυτών θα μάθουμε αν και πόσο παραγωγικές ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός.
Αναμφίβολα, ο Αλ. Τσίπρας στο δεκαπενθήμερο που διέρρευσε από το βράδυ των εκλογών, αλλά και όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του ομιλία έχει μετατοπισθεί αρκετά από την προεκλογική του ρητορική. Κι αυτό θα πρέπει να του αναγνωρισθεί και να του πιστωθεί, πρωτίστως από τους εταίρους-δανειστές μας. Η ονομαστική διαγραφή του χρέους ουσιαστικά δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Πλέον μιλά για διευθέτηση και απομείωση. Κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το "μνημόνιο" μπορεί να γίνει "Πρόγραμμα" ή "Συμβόλαιο". Κι αυτό επίσης μπορεί, και γίνεται, αποδεκτό από τους εταίρους-δανειστές μας. Η "τρόϊκα" μπορεί να αποκτήσει άλλο όνομα αφού και η κυβέρνηση, δια δηλώσεων Βαρουφάκη, αποδέχεται πως είναι λογικό να υπάρχει κάποιος ο οποίος να μπορεί να κάνει τον έλεγχο των πεπραγμένων, ενώ είναι αδιάφορο, όπως δήλωσε και ο Σόϊμπλε, αν θα συνεδριάζει στην Αθήνα, στις Βρυξέλες ή κάπου αλλού.
Ακόμη και στις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει μετακίνηση. Όσες έχουν ολοκληρωθεί, όπως ειπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεν αλλάζουν. Ενδεχομένως, για όσες δεν έχουν και νομικά ολοκληρωθεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις προκειμένου τα ωφέλη του δημοσίου να είναι μεγαλύτερα. Επιπροσθέτως, δεν μπορούμε να πούμε πως αναστέλλονται συλλήβδην όλες οι ιδιωτικοποιήσεις. Χθες ο πρωθυπουργός δεν είπε δεν πουλάμε, είπε δεν ξεπουλάμε. Μετακίνηση υπάρχει ακόμη και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πλέον αυτό έσπασε στα δύο. Σε άμεσα και σε βάθος τετραετίας ή κάποια, όπως ο κατώτερος μισθός 751 ευρώ, θα υλοποιηθούν σε μια διετία.
Θα ήταν λοιπόν λάθος των εταίρων-δανειστών μας εάν θεωρήσουν ότι ο Αλ. Τσίπρας του χθεσινού βήματος της Βουλής είναι ίδιος με αυτόν των προεκλογικών μπαλκονιών. Εάν το κάνουν δείχνουν κακοπιστία και εμμονή σε κάτι που, ακόμη και για αρκετούς εξ αυτών, έχει αποτύχει. Εάν επιμείνουν στην ολοκληρωτική υποταγή της νέας κυβέρνησης θα βλάψουν και τον εαυτό τους αφού θα δείξουν ότι δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν τους την ετυμηγορία των λαών, ενώ θα αναιρέσουν και το ρόλο του ισχυρού που ούτως ή αλλως έχουν. Οι ισχυροί δεν ταπεινώνουν τους ανίσχυρους, δεν τους εξανδραποδίζουν, τους δίνουν ανάσες και δεν τους στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Εάν το κάνουν δεν είναι ισχυροί, είναι τύραννοι και δυνάστες. Εάν διαβάσουν καλά τις προγραμματικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως το μόνο που ζήτησε ουσιαστικά χθες ο Αλ. Τσίπρας είναι να αλλάξει η συνταγή, να μπει φραγμός στη λιτότητα, η οποία έτσι κι αλλοιώς δεν έφερε τα αποτελέσματα, ενώ, όπως παραδέχονται και αρκετοί πλέον ξένοι ακόμη και δανειστές μας, απεδείχθη και καταστροφική επιλογή.
Κι ερχόμαστε τώρα σ' αυτό από το οποίο θα κριθούν, ίσως και αυτή την εβδομάδα, τα πάντα. Κι αυτό είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Σ' αυτό οι δανειστές μας είναι ανένδοτοι. Και είναι ανένδοτοι επειδή γνωρίζουν πως η ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν είναι αρκετά για τις πιεστικές ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοσίων αναγκών. Εδώ δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και την ανεπίτρεπτη, για τα συμφέροντα της χώρας, πολιτική ιδιοτέλεια της προηγούμενης κυβέρνησης να αιτηθεί δίμηνη παράταση και όχι εξάμηνη όπως μας είχε προταθεί από τους εταίρους-δανειστές μας.
Έχω τη γνώμη πως είναι λάθος του οικονομικού επιτελείου να μην ελιχθεί δημιουργικά σ' αυτό το θέμα. Είναι λάθος να δώσει στους δανειστές μας το πάτημα για να μας περάσουν από το "κυπριακό τεστ". Και είναι λάθος όχι μόνον οικονομικό, αλλά επειδή θα υπάρξουν και επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών και στο πολιτικό σύστημα, χωρίς να αποκλείονται παρενέργειες ακόμη και στα θέματα εξωτερικής μας πολιτικής. Ίσως, στο έκτακτο Γιούρογκρουπ της 11 Φεβρουαρίου, θα έπρεπε να υποβάλει το αίτημα για παράταση. Όχι εγγράφως, αλλά προφορικά. Η δήλωση βουλήσεως θα καταχωρηθεί στα πρακτικά του Γιούρογκρουπ, τα οποία ούτως ή άλλως ποτέ δεν ανακοινώνονται. Με αυτό τον τρόπο και εμείς δεν θα έχουμε υπογράψει και αυτοί θα είναι ικανοποιημένοι.
Εξυπακούεται βεβαίως πως η κυβέρνηση θα πρέπει με πειστικό τρόπο να αποδείξει πως στο μεσοδιάστημα θα είναι έτοιμη για να παρουσιάσει τόσο τα ισοδύναμα που χρειάζεται η δημοσιονομική ευταξία όσο και τις μεταρρυθμίσεις που θά δώσουν πνοή στην οικονομία, θα την καταστήσουν ανταγωνιστική και εξωστρεφή, θα τη βγάλουν από την ύφεση και θα τη δρομολογήσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Χθες, στις προγραμματικές δηλώσεις, επ' αυτών η αλήθεια είναι πως δεν γίναμε σοφότεροι. Αντίθετα, οι εξαγγελίες μάλλον διευρύνουν παρά περιορίζουν την "τρύπα" στα έσοδα οπότε καθιστούν πιό επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για να μην "σκάσει" η χώρα.
Και φυσικά είναι αχρείαστες δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Άμυνας και αρχηγού του ελάσσονος κόμματος της συγκυβέρνησης. Τα περί "τεσσάρων" και "βίζιτας" ενδεχομένως να είναι καλές για να ανεβάζουν τη λίμπιντο των νταήδων στους καφενέδες όμως είναι ανεπίτρεπτες σε μια διαπραγμάτευση που προσπαθεί να ορίσει ένα νέο επίπεδο ισορροπίας και σχέσεων της χώρας με τους εταίρους-δανειστές της.
Εν κατακλείδι, η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κατέδειξε πως όντως κατανοεί την ανάγκη για στροφή στον πραγματισμό. Αυτό τον πραγματισμό, διαφορετικό σίγουρα από αυτόν που χαρακτήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση, θα πρέπει τώρα να τον αποτυπώσει και με χαρτί και μολύβι. Μόνον έτσι θα γίνει αποδεκτός και από τους εταίρους-δανειστές μας. Ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα πρέπει να συνεχίσουν σ' αυτό τον δρόμο εάν θέλουν να κερδίσουν το παιχνίδι. Ηδη η λαϊκή αποδοχή που έχει είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Και με τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις, και ειδικά με τον τρόπο που τις ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, μάλλον διευρύνθηκε. Θα ήταν κρίμα να μείνει στις εντυπώσεις που ούτως ή άλλως είναι, εκ των πραγμάτων, πρόσκαιρες. Θα πρέπει το συναίσθημα των πολιτών που άγγιξε να το μετατρέψει και σε υλική δύναμη υπέρ των συμφερόντων τους. Και ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι αυτός του ρεαλισμού και της υπευθυνότητας.
Οι πολίτες, την προηγούμενη κυβέρνηση και τα κόμματα που την συγκροτούσαν τα έχει απορρίψει, αυτό που θέλει είναι η νέα κυβέρνηση να του εγγυηθεί ότι η ζωή του δεν θα υποβαθμιστεί κι άλλο και σταδιακά θ' αρχίσει να βελτιώνεται. Αυτό, προσώρας τουλάχιστον, του φτάνει. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα του Τσίπρα και των συνεργατών του στη διαπραγμάτευση που καλείται να φέρει εις πέρας. Ελπίζω να μην την σπαταλήσουν σε ιδεοληψίες και εμμονές. Θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για τη χώρα...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 11:14 09/02/2015
    Γιατί ονομάζετε «μετακινήσεις» τις κ@λοτούμπες Κε Φελνίκο μας .
    Αμ το άλλο ?
    » .. Εάν το κάνουν οι «αγορές» δείχνουν κακοπιστία και εμμονή .. »
    ΣΙΓΑ ΤΟ «ΕΑΝ» .
    Και μόνο η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ του «ΕΑΝ» τους ανοίγει την βουλιμία .
    Αν δεν επικρατήσουν οι βουλιμικοί αυτό θα ωφείλεται
    σε ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟΥΣ .
    Εμείς θα γλυτώσουμε – ΕΑΝ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ –
    όχι γιατί εμείς προσπαθήσαμε σοβαρά,
    αλλά κάναμε show γκαρνταρόμπας και μελό .
    Και επειδή προφανώς δεν γνωρίζουν
    κάποιοι «επαίοντες» της θεωρίας των παιγνίων
    πως ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ
    η Ελλάδα κρέμεται ΠΑΛΙ από μιά κλωστή
    και βρίσκεται ανάμεσα
    στην ακόμα πιό βαρειά εξάρτηση
    και την «δραχμή» .
    ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ
    ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
    Ε-Δ-Ω ΚΑΙ Τ-Ω-Ρ-Α

Υποβολή απάντησης




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)