Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Στα... άκρα πάει η διαπραγμάτευση

Στα... άκρα πάει η διαπραγμάτευση Πολλαπλά τα σκληρά μηνύματα από το εξωτερικό. Σε συμφωνία-γέφυρα επιμένει η κυβέρνηση απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες. Στο «παιχνίδι» και οι οίκοι αξιολόγησης. Συνεννόηση ζητούν οι ΗΠΑ. Κομβικής σημασίας οι προγραμματικές δηλώσεις.
Στην κορύφωσή του βρίσκεται το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με χρονικό ορίζοντα το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επομένη. Οι δύο πλευρές δείχνουν ανυποχώρητες, τα μηνύματα που έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας από το εξωτερικό, εξαιρετικά σκληρά και η άμμος στην κλεψύδρα μειώνεται επικίνδυνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αισιοδοξεί ότι έστω την τελευταία στιγμή οι εταίροι θα πειστούν από τα ελληνικά επιχειρήματα για την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου προγράμματος, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η συζήτηση για τις οποίες ξεκινά αύριο το απόγευμα στη Βουλή.
Εκεί θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς μέσα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα αποτυπωθούν οι άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η περαιτέρω συζήτηση.
Στη «μάχη» χθες ρίχθηκαν και οι οίκοι αξιολόγησης. Η Standard & Poor's που προχώρησε σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, ενώ η Moody's προειδοποίησε για υποβάθμιση.
Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολλά στο τετ α τετ που θα έχουν τη Δευτέρα ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άγκελα Μέρκελ, από το οποίο υπάρχει η αισιοδοξία πως μπορούν να προκύψουν θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας. Προς το παρόν πάντως όλα τα μηνύματα από το εξωτερικό σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
- Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters διεμήνυσε πως «η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «το πολύ» ως την 16η Φεβρουαρίου για να έχει χρηματοδότηση», ενώ, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης ανέφερε ότι «περιμένουμε να ακούσουμε πώς η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά ανεξάρτητη». Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης.
- Ο εκπρόσωπος του Βόφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ αφήνοντας «ανοιχτό» το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ζήτησε η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκατακτο Eurogroup. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, εξάλλου, απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα και ξεκαθάρισε ότι μόνο και με Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
-Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για έκδοση επιπλέον 4,5 δισ. σε έντοκα, κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό και με φανερή την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί παράταση του προγράμματος.
- Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, μετά την απογευματινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με την προ ολίγων ημερών παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ».
- Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει περαιτέρω παράταση. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα άλλα χρήματα», πρόσθεσε.

Πρόγραμμα - γέφυρα

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μείνει πιστή στη λαϊκή εντολή που έλαβε την 25η Ιανουαρίου και να μην δεχτεί επέκταση του «καταστροφικού και αδιέξοδου μνημονίου». Σκοπεύει, αντ' αυτού, να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα – γέφυρα το οποίο θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για να φτάσει μέχρι τέλος Μαΐου, οπότε και προγραμματίζει να παρουσιάσει την τελική της πρόταση. Θα ήταν παράλογο, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση, ενώ διευκρινίζουν ότι το προτεινόμενο προσωρινό πρόγραμμα δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στο εν λόγω σχέδιο, δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, ενώ χαρακτηρίζεται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Για σήμερα στις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, καταδεικνύοντας τις λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι εξαγγελίες. Και αυτό διότι από τη μία θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και από την άλλη να αποτυπωθεί το τέλος της λιτότητας, όπως είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο.
Έμφαση θα δοθεί στο νέο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Επίσης στο νέο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση των καρτέλ, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στη μείωση των δαπανών χωρίς όμως να μπει μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)