Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός και Νεοφιλελευθερισμός

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός και Νεοφιλελευθερισμός
Ο φιλελευθερισμός είναι μία ιδεολογία που σε βάρος της έχει προπαγανδίσει η ελληνική αριστερά, γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μεγάλος της αντίπαλος που την απογυμνώνει από τα ψεύτικα φτιασίδια της, με τα οποία είναι ''ντυμένη'' για να ξεγελάει τον κόσμο.

Η ελληνική αριστερά έχει σαν βιτρίνα  θελκτικές έννοιες όπως: κράτος δικαίου-ισότητα-κοινωνική δικαιοσύνη-αλληλεγγύη. Στη σαραντάχρονη πορεία της εκφράστηκε επίσημα με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να συνεχίσει με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχει μετακομίσει το παλιό ΠΑΣΟΚ, οπότε κάθε κριτική σ' αυτούς είναι περιττή, αφού όλοι οι Έλληνες ξέρουν τα δεινά που υπέστη η χώρα από τη λεηλασία τους, που έφθασε μέχρι την χρεοκοπία. Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την ποιότητα των μαοϊκών και των άλλων αριστερίστικων έκνομων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και η ελαφρά αριστερά της ΔΗΜΑΡ, όταν συγκυβέρνησε, συμμετείχε στο αλισβερίσι των εντός κρίσης προσλήψεων με το 4-2-1 (μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Είναι τόσο επικερδές το επάγγελμα του αριστερού που ενέδωσε στη σαγήνη του και η ΝΔ, που κυβέρνησε σαν μπλε ΠΑΣΟΚ. Είναι περιττό να μιλήσω για τους σκληρούς αριστερούς του ΚΚΕ, το δεκανίκι αυτό του συστήματος που έχει καθοριστική συμμετοχή στην αποβιομηχάνιση της χώρας, με τις συνδικαλιστικές πρακτικές και τις καταλήψεις, όπως και στη διάλυση των πανεπιστημίων και την επικράτηση της γενικευμένης ανομίας.

Έτσι, στο σύνολό της η ελληνική αριστερά πακετάρισε με ωραίο περιτύλιγμα όλες τις ωραίες έννοιες και με τη βοήθεια των φαύλων ΜΜΕ τις έκανε διάχυση, αλλά στην πράξη δεν τις τήρησε, αφού είχε μοναδικό σκοπό μ' αυτές σαν όχημα να καταλάβει το κράτος, να χειραγωγήσει την παραγωγή και να ευνουχίσει τη διανόηση, όπερ και κατάφερε. Επειδή είναι άσσοι στην προπαγάνδα κατάφεραν να στρεβλώσουν τη σκέψη του λαού. Παράλληλα, οι φορείς της προπαγάνδας τους, τα ΜΜΕ, δούλευαν και πετύχαιναν τους άνομους στόχους τους. Αυτά είναι που νάρκωσαν τα μυαλά και απενεργοποίησαν την υγιή σκέψη.

Όσοι μπορούν να σκεφτούν έξω από αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον, θα καταλάβουν τι σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός και γιατί συμφέρει στον λαό η εφαρμογή του, όπως και το γιατί τον πολεμάει λυσσαλέα το κρατικοδίαιτο κατεστημένο.


Ακούω παντού γύρω μου τη λέξη ''νεοφιλελεύθερος'' και δεν νομίζω κανείς να ξέρει περί τίνος πρόκειται. Στην Ελλάδα οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν τη λέξη σαν μπαμπούλα, χωρίς βέβαια να εξηγούν τι εννοούν. Ειδικά οι λαϊκιστές της υποτιθέμενης αριστεράς, οι οποίοι αποκρύπτουν σκοπίμως πως η ευρωπαϊκή αριστερά βασίζεται στον φιλελευθερισμό.

Βλέπετε, ο σοσιαλισμός τους είναι μία εφεύρεση του 20ου αιώνα. εδραιωμένος στη Ρωσική επανάσταση (σοσιαλιστική διεθνής). Ο φιλελευθερισμός, όμως, είναι του 18ου αιώνα, καθώς εδραιώθηκε στην Αμερικανική και τη Γαλλική επανάσταση.

Σύμφωνα με τη ''φιλελεύθερη σκέψη'' ο φιλελευθερισμός βασίζεται στις εξής αρχές: Ανθρώπινα δικαιώματα, ελεύθερες εκλογές, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, ελεύθερο εμπόριο, περιβαλλοντική αειφορία, διεθνής αλληλεγγύη και οικονομική ελευθερία (σ' αυτήν την έννοια ασελγούν οι Έλληνες δήθεν αριστεροί).

Οι σύγχρονοι φιλελεύθεροι αναζητούν αυτό που λέγεται ''μικτή οικονομία'', όπου η ανάμιξη της πολιτείας είναι ρυθμιστική και όχι παρεμβατική. Προέχει ο ελεύθερος ανταγωνισμός και όχι η ασύδοτη αγορά. Στην ασύδοτη αγορά οι μεγάλοι παίκτες φτιάχνουν μονοπώλια, ολιγοπώλια και καρτέλ, τα οποία μειώνουν την οικονομική ελευθερία.

Ο φιλελεύθερος θέλει κάθε μικρός επιχειρηματίας να μπορεί να μπει στην αγορά και να παλέψει επί ίσοις όροις. Επομένως, απαιτείται η πολιτεία να αποτρέψει τη χειραγώγηση της οικονομίας απ' όσους εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους ή τις γνωριμίες τους στο πολιτικό σύστημα.

Στην Ευρώπη αυτά λύθηκαν από τη δεκαετία του '70.Το τελικό μοντέλο που επικράτησε λέγεται πλέον ''κοινωνική οικονομία της αγοράς'' και είναι συνδυασμός μίας ελεύθερης οικονομίας μ' ένα αληθινό κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου, δηλαδή ένας ''κοινωνικός φιλελευθερισμός''.

Αντίθετα, στην Ελλάδα ο πελατειακός κρατισμός διογκώθηκε μέχρι που μας έφερε στη χρεοκοπία. Στη Ελλάδα, όταν λες φιλελεύθερος ο περισσότερος  κόσμος σε κατατάσσει στους δεξιούς και αυτό συμβαίνει γιατί εδώ επικρατεί ο κρατισμός. Στην Αμερική όταν λες φιλελεύθερος ο κόσμος σε κατατάσσει στους αριστερούς. Η αλήθεια όμως είναι πως στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα είναι 117η,εξήντα ολόκληρες θέσεις κάτω από την Αλβανία.

Μήπως αυτά είναι ''ψιλά'' γράμματα; Νομίζω πως όχι, γιατί εδώ και πολλά χρόνια τώρα τα παραμύθια αγοράζουν ψήφους και συνειδήσεις. Ακόμη ακούγονται οι γνωστές ανοησίες περί ''νεοφιλελευθερισμού'', ενώ η επί δεκαετίες ακολουθούμενη πολιτική είναι χαρακτηριστικά ''ελληνοαριστερού τύπου'', δηλαδή: υψηλή φορολογία, κρατικά προγράμματα, καμία σοβαρή ιδιωτικοποίηση ή όταν γίνεται είναι χειραγωγήσιμη.

Το πολιτικό σύστημα καταστρέφει την πραγματική οικονομία και δημιουργεί εκατομμύρια ανέργους ώστε να συντηρεί την πελατεία του και τα προνόμια  των διαπλεκόμενων συμφερόντων, των συνδικαλιστών και των συντεχνιών. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό.

Για τον φιλελεύθερο, το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τους αδύναμους, όχι για να κάνει μπίζνες με τα κόμματα και τους κολλητούς τους. Για τον φιλελεύθερο, το κράτος είναι ένα εργαλείο ασφάλειας, σταθερότητας και δικαιοσύνης. Μέχρις εκεί όμως.

Γιώργος Παράσχος, μέλος ΕΕ ''Δημιουργίας,ξανά!

Έκρηξη στα ελληνικά spreads - Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Έκρηξη στα ελληνικά spreads - Μεγάλη άνοδος στο ΧρηματιστήριοΚατα πενήντα μία μονάδες ανέβηκαν τα ελληνικά spreads που διαπραγματεύονται πλέον πάνω από τις 720 μονάδες. Δυνατές ανοδικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω Ιαπωνίας, ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,25639.

Στις 12.40 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 917,30 μονάδες με +1,14% και τζίρο στα 35,07 εκ.ευρώ.

Στις 11.56 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 919,58 μονάδες με +1,39% και τζίρο στα 28,02 εκ.ευρώ.

Στις 10.42 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 925,69 μονάδες με +2,06% και τζίρο στα 7,88 εκ.ευρώ.

Το Λονδίνο είναι στο +0,70%, η Φραγκφούρτη στο +1,16% και το Παρίσι στο +0,99%, ενώ το Ιαπωνικό ράλι σταμάτησε με +4,83% στο κλείσιμο.

Τα spreads για την Ελλάδα εκτοξεύτηκαν στις 723 μονάδες βάσης, την Πορτογαλία στις 249, την Ισπανία στις 131 και την Ιταλία στις 162

Με το «βλέμμα στην κάλπη» το μήνυμα Στελεχών ΕΔ και Σ.Α. στην κυβέρνηση!!

Την σαφή προειδοποίηση πως το 1 εκ. ψηφοφόρων που εκπροσωπούν οι  τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και οι οικογένειες τους θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν την στάση της κυβέρνησης απέναντι τους έστειλαν Απόστρατοι και Εν Ενεργεία Στρατιωτικοί και Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας κατα την σημερινή τους συνέντευξη τύπου.
Όπως τόνισαν η επιστροφή των μόλις 144,4 εκ ευρώ που είναι τα οφειλόμενα, όπως είπε ο Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ, αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση σε μια ευνομούμενη πολιτεία που γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις. Άλλωστε όπως τονίστηκε με νόημα απο αυτά τα χρήματα με τις κρατήσεις και την φορολόγηση τελικά στην τσέπη των Στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. δεν θα φτάσει ούτε το 40% του μισού ποσού.
Σε ότι δε αφορά την κυβερνητική θέση πως δήθεν οι Απόστρατοι και οι ε.ε. λαμβάνουν αυξήσεις το μήνυμα όλων ήταν πως οι ίδιοι ζητούν εφαρμογή της νομιμότητας, της απόφασης του ΣτΕ, και  πως αν η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει αυξήσεις αυτές επιθυμία των Αποστράτων και των Εν Ενεργεία είναι να πάνε στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.


www.paraskhnio.gr

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Τέλος του Μνημονίου δε σημαίνει τέλος της κρίσης

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Τέλος του Μνημονίου δε σημαίνει τέλος της κρίσης

Η ελληνική οικονομία είναι παγιδευμένη σε φαύλους κύκλους και η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει πως η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση εκτιμά σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον, σαν να είναι "πάνω σε κινούμενη άμμο"» σημειώνει στο εισαγωγικό της σημείωμα η τριμηνιαία έκθεση, περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2014, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους, της Βουλής.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια έκθεση, «συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι, επίσης, ότι δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον "μνημόνιο" (που τελειώνει το 2014)».
Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
Τέσσερις μεταβλητές θα κρίνουν την διατήρηση των όσων έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή σε μια ανάπτυξη διαρκείας.
Αυτές είναι: η ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, η πολιτική σταθερότητα και οι τυχόν απότομες εξωτερικές διακυμάνσεις.

Στην έκθεση διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι:
- η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές και εξωτερικό περιβάλλον σαν να είναι «πάνω σε κινούμενη άμμο».
- η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ρευστή όπως δείχνει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί και ανακοινωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το μνημόνιο.
- με τον τρόπο που έχει τεθεί το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο στη δημόσια συζήτηση, δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομία δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις ενώ προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση των πάσης φύσεως απαιτήσεων και τροφοδοτείται επίσης ( εσφαλμένα) η εντύπωση ότι έγινε ως τώρα ήταν λάθος.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και παραγωγικότητα και, συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καταστήματα εστίασης κλπ».

Στο πλαίσιο αυτό, στην έκθεση σημειώνεται: «Κάθε σχέδιο ανάπτυξης προϋποθέτει ένα σαφές σχέδιο διανομής κι επομένως, μέτρα αναδιανομής αυτόν το σκοπό πρέπει να υπηρετούν. Αναδιανομή για την ανάπτυξη επιβάλλει μια βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση, όπως άλλωστε έχουν αναγνωρίσει οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις. Επίσης, κοινωνική πολιτική σε σαθρά οικονομικά θεμέλια δεν γίνεται».

Όπως επισημαίνεται, «στο ζήτημα της ανάπτυξης προβάλλονται διαφορετικές αντιλήψεις, που όμως, δεν εξηγούνται ούτε τεκμηριώνονται επαρκώς. Έτσι, από τη μια μεριά, η έμφαση στον ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων τείνει να παραβλέψει τη σημασία σταθερών κανόνων του παιχνιδιού, ποιοτικής "διακυβέρνησης" και καλά επιλεγμένων κρατικών επενδύσεων σε υποδομές και από την άλλη, η πεποίθηση ότι το κράτος είναι η λύση, παραβλέπει τις ιστορικές εμπειρίες εδώ και αλλού.

Κατά τη γνώμη μας κάθε κυβέρνηση, επιζητώντας την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε κράτος και αγορά θα πρέπει να λάβει υπόψη
(α) τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εμπειρίες
(β) τον μη αμφισβητούμενο πυρήνα της εξελισσόμενης συναίνεσης στην Ευρώπη και
(γ) τις ιδιαιτερότητες μιας οικονομίας, όπως η ελληνική, που είναι παγιδευμένη σε φαύλους κύκλους.

Σε διαφορετική διατύπωση: το τέλος του "μνημονίου" και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δε σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δε βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή ενός πειστικού αναπτυξιακού προγράμματος, που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακοινωθεί».

Όπως τονίζεται στην ίδια έκθεση, «σε ένα τέτοιο πλαίσιο εθνικών πρωτοβουλιών την περίοδο μετάβασης από τη σταθεροποίηση στην διατηρήσιμη ανάπτυξη εκτιμούμε, ότι η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι απολύτως απαραίτητη.

Ένα νέο πρόγραμμα που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης θα έπρεπε πρωτίστως να είναι δική μας υπόθεση. Ωστόσο, η σύνταξη ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε φθηνούς πόρους που προέρχονται από τον ΕΜΣ, ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4% του ΑΕΠ το 2014 (με στόχο 1,5% του ΑΕΠ) ενώ χαρακτηρίζεται αισιόδοξη η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015.

Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι η επιτευχθείσα μακροοικονομική ισορροπία είναι εύθραυστη και ότι αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια κα) θα απειλήσουν την όποια οικονομική πρόοδο έχει επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους σημειώνεται ότι «ανοικτό μένει το ερώτημα αν θα έπρεπε να προηγηθεί της εξόδου στις αγορές η αναδιάρθρωση του χρέους» με την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τις προοπτικές της χώρας, την πιστοληπτική αξιολόγηση και θα οδηγούσε σε μείωση των επιτοκίων.

Για τις μεταρρυθμίσεις σημειώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο τίθενται άμεσα ή έμμεσα αναδιανεμητικά ζητήματα (εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικές αυξήσεις μισθών, η αύξηση συντάξεων, η φοροδιαφυγή η ολική σεισάχθεια) σε συνδυασμό με μεταρρυθμιστικές υστερήσεις δεν συμβάλει λόγω των αβεβαιοτήτων που προκαλεί στη δημιουργία συνθηκών διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνεται ότι ωθεί τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Τέλος αναφέρεται ότι όποια λύση και αν επιλεγεί, η έξοδος στις αγορές ή το αγκυροβόλιο του ΕΜΣ (πχ μέσω μια προληπτικής γραμμής πίστωσης ή με απευθείας δανεισμό) θα συνοδεύεται από στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πότε και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τον 13ο μισθό

Τα καλά νέα αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους που θα αξιολογηθούν ως οι παραγωγικότεροι στη διάρκεια του 2015 και θα επιβραβευθούν με την επιστροφή του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους το 2016. Οι αρχικές σκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν να έρθει σύντομα η ώρα της σύνδεσης των αποδοχών με την απόδοση, αλλά επειδή το παρόν σύστημα αξιολόγησης που προβλέπει ποσόστωση, το σχέδιο κόλλησε γιατί δεν μπορεί να στέκεται η επιλογή των αποδοτικότερων χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση.
Ετσι, με το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει το 2015 δεν πρόκειται να ανταμειφθούν οι καλύτεροι, απλώς όσοι απολαμβάνουν σήμερα τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» θα τη χάσουν.

Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα είναι κάτι στο οποίο δείχνει να πιστεύει πάρα πολύ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και βιάζεται να προωθήσει τη σχετική ρύθμιση, παρόλο που θα αφορά το 2016, ώστε να ανήκει στις βασικές πρωτοβουλίες της θητείας του στο συγκεκριμένο υπουργείο, που μπορεί να λήξει πρόωρα, αν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Δικαστές και εισαγγελείς απαιτούν αποκατάσταση μισθών και αφορολόγητο

Δικαστές και εισαγγελείς απαιτούν αποκατάσταση μισθών και αφορολόγητοΗ ανάδειξη των σοβαρών θεσμικών ζητημάτων της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, ήταν το αντικείμενο της σημερινής Πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Σε αυστηρή γλώσσα, οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων έκαναν λόγο για άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και ειδικά αυτές του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί για τις περικοπές των αποδοχών τους και την καθιέρωση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο με δύο αποφάσεις του έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, όπως επίσης έχει κρίνει ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και για τους βουλευτές. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί οι αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Ειδικότερα, κατά την πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη απαξία του θεσμικού ρόλου του δικαστή» και για «κυβέρνηση απολυταρχικού κράτους», ενώ ανέφερε ότι «οι δικαστές δεν είναι αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων, ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών» και σημείωσε ότι η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης οφείλεται μερικά και στις φωτογραφικές τροπολογίες.
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος της ΕΔΕ, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι ακόμη κι εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εντούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της. Εμείς οι δικαστές, λοιπόν, σήμερα, απευθυνόμενοι δημόσια προς την εκτελεστική εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τι δικαστικές αποφάσεις. Υποχρεούται ο υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις αποφάσεις του Μισθοδικείου».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Θάνου τόνισε:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον υπουργό Οικονομικών ότι δηλώσεις, όπως «οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», υποδεικνύουν αλαζονική λογική και ευρίσκονται εκτός των πλαισίων του κράτους δικαίου, αφού το υπηρεσιακό καθήκον των δικαστών επιβάλλει να ελέγχουν τις ενέργειες των κρατικών οργάνων και όταν προκύπτει ότι αυτές γίνονται κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, υποχρεούνται να τις κηρύσσουν αντισυνταγματικές, παράνομες και κατ' ακολουθία ανίσχυρες. Ούτε επίσης δικαιούται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό περί δήθεν καταβολής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δικαστές, προφανώς με σκοπό να στρέψει τους πολίτες εναντίον μας».
Στην συνέχεια η πρόεδρος της ΕΔΕ τόνισε:
«Οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες».
Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.
Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς η Κυβέρνηση για λυμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο). Μάλιστα, τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές.
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του ΕΣ. Ανδρονίκου Θεοτοκίου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες των προέδρων της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνου Τζαβέλα, της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρου Ν.Δ., Κωνσταντίνου Βαρδακαστάνη. Στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου.
Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Για «φοιτητές-δεσμοφύλακες» κάνει λόγο το ΕΚΠΑ με αφορμή τη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου

Για «φοιτητές-δεσμοφύλακες» κάνει λόγο το ΕΚΠΑ με αφορμή τη διακοπή της συνεδρίασης της ΣυγκλήτουΤο ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, μετά τη σημερινή βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του οργάνου, με τις πρυτανικές αρχές να «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες».

Ο τόπος και η ώρα της νέας συνεδρίασης μένει να καθοριστεί, ενώ η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, συνεχίζει αναφέροντας: «Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι πρυτανικές αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία γίνεται, επίσης, λόγος για «φοιτητές-δεσμοφύλακες».


Ολόκληρη η ανακοίνωση


«Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (9 π.μ.) μετά από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας ορισμού και εκλογής εκπροσώπων διαφόρων εκεί εκπροσωπούμενων κατηγοριών εργαζομένων και φοιτητών σύμφωνα με τον Νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές διαπιστώνοντας δυστυχώς ότι για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον Νόμο εκλογή εκπροσώπησής τους στη Σύγκλητο, κάλεσαν από τη Δευτέρα, 27/10, όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους του Ε.Κ.Π.Α. να ορίσουν έως δύο εκπροσώπους τους κατά Σύλλογο και συνολικά έως δεκαπέντε, οι οποίοι θα ενημέρωναν τους Συγκλητικούς και θα είχαν διάλογο μαζί τους για όλα τα φοιτητικά θέματα κατά την ημέρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένη ώρα (12.30 μ.μ. και εξής), εκτός της επίσημης διαδικασίας, έτσι ώστε να μην τίθενται ζητήματα ακυρότητας ως προς τη σύνθεση του Οργάνου, αλλά και να παραμένει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους Συγκλητικούς. »Δυστυχώς, ομάδα φοιτητών, γνωστότατων πλέον απόψεων και συνθηματολογίας, εισήλθε στον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου χωρίς άδεια και απαίτησε να συνεδριάσει η Σύγκλητος με την δική της παρουσία και συμμετοχή στην κανονική συζήτηση των θεμάτων. Ο Πρύτανης, όπως όφειλε, ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και να σεβασθούν τον Νόμο και την διαδικασία, που καθορίζει την επιλογή εκπροσώπων και τη διεξαγωγή διαλόγου. Οι φοιτητές επέμειναν με υβριστικό τρόπο και συμπεριφορά στο παράνομο αίτημά τους και ο Πρύτανης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου λίγο μετά την έναρξή της. Τότε η ομάδα των φοιτητών απέκλεισε όλες τις εξόδους και επέβαλε διά της βίας την παραμονή των μελών της Συγκλήτου στην αίθουσα, επιμένοντας να συνεδριάσει το συλλογικό Σώμα και να αποδεχθεί την αλλοίωση της σύνθεσής του με την παράνομη παρουσία τους!

»Επακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές-δεσμοφύλακες της Συγκλήτου, ακόμη και απειλές άσκησης βίας εκ μέρους τους στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα. Μετά από περίπου μία ώρα κατακράτησης των Συγκλητικών από τους φοιτητές, διακόπηκε τελικά ο περιορισμός των Συγκλητικών και οι εισβάλοντες φοιτητές αποχώρησαν. Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι Πρυτανικές Αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου. »Τις σημερινές ενέργειες και το επίπεδο υπευθυνότητας αυτής της μικρής -σε σχέση με το φοιτητικό σύνολο- ομάδας εμπλεκόμενων φοιτητών τα αφήνουμε στην κρίση του Ελληνικού Λαού. Ωστόσο, επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της Ελληνικής Κοινωνίας, απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και απαρέγκλιτη τήρηση των Νόμων, οι Πρυτανικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και το Ε.Κ.Π.Α., πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως θεσμοί και λειτουργίες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ουραγοί μιας μακροχρόνιας αντίδρασης στην ανανέωση και προσφορά του Πανεπιστημίου στον τόπο δεν πρέπει να αφεθούν να επιβληθούν. Η διακοπείσα συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο σε ακριβέστερο χρόνο και τόπο που θα καθορισθεί με νεότερη ανακοίνωση».

Θέση στα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στο ΕΚΠΑ πήρε και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσφέροντας για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος. «Μια θέση έχει η Πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε (τον πρύτανη Θ.Φορτσάκη), γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος (…) Κανένας, μα κανένας και καμία, μα καμία δεν έχει δικαίωμα να διαλύει Συγκλήτους, να μπαίνουν μπουλούκια μέσα στους χώρους συνεδρίασης και να διαλύουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, να αναστέλλουν τη λειτουργία, τη διοικητική και την εκπαιδευτική του πανεπιστημίου» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με τη Geniki Bank

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με τη Geniki BankΤη συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με τη θυγατρική της Geniki Bank ενέκριναν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

 Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, η γενική συνέλευση αποφάσισε τα εξής:

1. Ενέκρινε τη συγχώνευση της Τράπεζας με τη θυγατρική της ανώνυμη τραπεζική εταιρεία «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», και ειδικότερα:

i) Ενέκρινε το από 01.09.2014 Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης δι΄ εξαγοράς της «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στο οποίο προβλέπεται τίμημα εξαγοράς ποσού 6,86 ευρώ ανά μετοχή της «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

ii) Ενέκρινε την από 01.09.2014 έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 4 του κ.ν. 2190/1920, που επεξηγεί από νομικής και οικονομικής άποψης το ως άνω Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης.

iii) Αποδέχθηκε τις από 01.09.2014 και 02.09.2014 εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών για τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας αντιστοίχως των δύο προαναφερόμενων τραπεζών.

iv) Ενέκρινε τις μέχρι σήμερα διενεργηθείσες πράξεις ή/και δηλώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των εκπροσώπων ή πληρεξουσίων αυτής για τους σκοπούς της συγχώνευσης.

2. Εξουσιοδότησε καθέναν από τους κ.κ. Σταύρο Λεκκάκο, Διευθύνοντα Σύμβουλο & CEO, Άνθιμο Θωμόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο & CEO και Γεώργιο Πουλόπουλο, Γενικό Διευθυντή & CFO, ενεργώντας ο καθένας ατομικά, να υπογράψουν ενώπιον Συμβολαιογράφου τη Σύμβαση της Συγχώνευσης και να προβούν στη διενέργεια κάθε πράξης με σκοπό την ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

3. Ενέκρινε την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ν. 3723/2008 εκδόσεως της Τράπεζας που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο και την ακύρωση των τίτλων που ενσωματώνουν αυτές.

4. Ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις εξαγορασθείσες προνομιούχες μετοχές Ν. 3723/2008, τις οποίες κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες θα ακυρωθούν, ήτοι κατά ποσό Ευρώ επτακοσίων σαράντα εννέα εκατομμυρίων εννιακοσίων ενενήντα εννέα χιλιάδων εννιακοσίων ενενήντα οκτώ και ενενήντα οκτώ λεπτών (€749.999.998,98).

5. Ενέκρινε την τροποποίηση των άρθρων 5 & 27 του καταστατικού της Τράπεζας και ειδικότερα:

i) Τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του καταστατικού «Μετοχικό Κεφάλαιο» και

ii) Τροποποίηση του άρθρου 27 «Ιστορική Εξέλιξη Μετοχικού Κεφαλαίου» του καταστατικού με την προσθήκη νέας παραγράφου 39.

6. Έλαβε γνώση της από 30.05.2014 εκλογής από το Διοικητικό Συμβούλιο του κ. Πέτρου Παππά ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους Δ.Σ., σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δι΄ αντιπροσώπου μέτοχοι εκπροσωπούντες 5.321.884.150 μετοχές σε σύνολο 6.101.979.715 μετοχών, ήτοι ποσοστό 87,22% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Η γενική συνέλευση της Geniki Bank, αποφάσισε τα εξής:

1. Ενέκρινε τη συγχώνευση της Τράπεζας με τη μητρική της ανώνυμη τραπεζική εταιρία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σύμφωνα με το άρθρο 79 του κ.ν. 2190/1920, τα άρθρα 1 - 5 του ν. 2166/1993 και το άρθρο 16 του ν. 2515/1997 όπως ισχύουν και ειδικότερα:

α. Ενέκρινε το από 01.09.2014 Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης δι΄ εξαγοράς της «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», στο οποίο προβλέπεται τίμημα εξαγοράς ποσού 6,86 ευρώ ανά μετοχή της.

β. Ενέκρινε την από 01.09.2014 έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της, σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 4 του κ.ν. 2190/1920, που επεξηγεί, από νομικής και οικονομικής άποψης, το ως άνω Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης.

γ. Αποδέχθηκε τις από 01.09.2014 και 02.09.2014 αντιστοίχως εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών για τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας αντιστοίχως των δύο προαναφερόμενων τραπεζών.

δ. Ενέκρινε τις εντός της τρέχουσας χρήσης διενεργηθείσες πράξεις ή/και δηλώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των εκπροσώπων ή πληρεξουσίων αυτής.

2. Εξουσιοδότησε καθέναν από τους κ.κ. Νικόλαο Καραμούζη, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, ενεργώντας ο καθένας ατομικά, να υπογράψουν ενώπιον Συμβολαιογράφου τη Σύμβαση της Συγχώνευσης και να προβούν στη διενέργεια κάθε πράξης με σκοπό την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δι΄ αντιπροσώπου μέτοχοι εκπροσωπούντες 68.278.414 μετοχές σε σύνολο 68.322.221 μετοχών, ήτοι ποσοστό 99,94% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή και ποιοι έκπτωση ως 50%

Έκπτωση από 20% έως 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν 1.456.955 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν ήδη στο TAXISnet και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προέκυψε ότι:



- 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.986.698,03 ευρώ

- 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 100% επί του ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10.362.703,67 ευρώ

- μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4.685.611,80 ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι:

- αρχές Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα είναι δυνατή η διόρθωση, η διαγραφή και η συμπλήρωση στοιχείων των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική

- εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής

- στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου έπειτα από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου

- μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στον Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.

Στο Taxis από το Σάββατο τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 – Δείτε πόσα θα πληρώσετε

Στο Taxis θα αναρτηθούν το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, από τα οποία και προσδοκώνται έσοδα της τάξης του ενός δισ. ευρώ, περίπου.
 Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxis, θα συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και, αφού θα αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία του οχήματός τους, θα εκτυπώνουν την ταυτότητα οφειλής, με την οποία θα εξοφλούν το φόρο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου 2014.
Το ύψος των τελών διαμορφώνεται ως εξής:
Για οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010:
- Για 51 μέχρι 300 κ.εκ. θα πληρώσουν 22 ευρώ.
- Για 301 μέχρι 785 κ.εκ. θα πληρώσουν 55 ευρώ.
- Για 786 μέχρι 1.071 κ.εκ. θα πληρώσουν 120 ευρώ.
- Για 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 135 ευρώ.
- Για 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ. θα πληρώσουν 240 ευρώ.
- Για 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ. θα πληρώσουν 265 ευρώ.
- Για 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ. θα πληρώσουν 300 ευρώ.
- Για 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 660 ευρώ.
- Για 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 880 ευρώ.
- Για 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 1.100 ευρώ.
- Για 4.001 και άνω κ.εκ. θα πληρώσουν 1.320 ευρώ.
Για οχήματα με ταξινόμηση από 1/11/2010:
- Από 0 – 100 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0 ευρώ.
- Από 101 – 120 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0,90 ευρώ.
- Από 121 – 140 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,10 ευρώ.
- Από 141 – 160 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,70 ευρώ.
- Από 161 – 180 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,25 ευρώ.
- Από 181 – 200 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,55 ευρώ.
- Από 201 – 250 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,80 ευρώ.
- Άνω των 251 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 3,40 ευρώ.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίο

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αριθμόν 3174/2014 απόφασή της, την παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, που έγινε με το νόμο 2676/1999.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην εν λόγω απόφασή τους, ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 με την οποία παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου οι οποίες, κατά τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου (5.1.1999), είχαν ήδη, από 31.12.1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή (του άρθρου 102 του νομοθετικού διατάγματος 118/1973).
Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 είναι ανίσχυρη, ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.
Αναλυτικότερα, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση: «Η πρόβλεψη στο νόμο ότι με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος παραγράφεται η αξίωση του Δημοσίου για τη βεβαίωση και επιβολή συγκεκριμένου φόρου, συνιστά, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του Συντάγματος, ουσιαστικό στοιχείο της οικείας φορολογικής ενοχής. Ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή εν γένει των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφ' όσον άγει σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων, η δε ισχύς της οικείας αναδρομικής διατάξεως εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της».
Κατόπιν αυτών σημειώνεται στην δικαστική απόφαση ότι διάταξη νόμου περί παρατάσεως, του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων οι οποίες ήταν ήδη παραγεγραμμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και των οποίων η έναρξη της παραγραφής είναι προγενέστερη του προηγούμενου της δημοσιεύσεως οικονομικού έτους» είναι ανίσχυρη ως στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος στον τάφο; - Πότε θα μάθουμε για το πρόσωπο που είναι θαμμένο

Αμφίπολη: Υπάρχει και υπόγειος θάλαμος στον τάφο; - Πότε θα μάθουμε για το πρόσωπο που είναι θαμμένο - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τις ανασκαφές! - Προβληματισμός για τον τρίτο θάλαμο που δεν έχει πόρτα και αν τελικά ο τάφος σταματά εκεί
- Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το δάπεδο να είναι οριζόντιος τοίχος σφράγισης
 - "Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση", τόνισε η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
- Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, με μηχανικούς ειδικευμένους σε θέματα σηράγγων, επισκέφτηκε τον τύμβο της Αμφίπολης
- Δείτε το βίντεο που δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και δείχνει το εσωτερικό του τάφου της Αμφίπολης και τις εργασίες των αρχαιολόγων

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η επόμενη ημέρα, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τον τάφο της Αμφίπολης και πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες των αρχαιολόγων, οι οποίοι ίσως βρίσκονται μπρστά σε ένα αδιέξοδο.

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού, στον τρίτο θάλαμο δεν βρέθηκε πόρτα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ο τάφος να σταματά εκεί ή να συνεχίζεται υπογείως. Αυτό το ενδεχόμενο, άλλωστε, δεν απέκλεισε η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου να είναι οριζόντιος τοίχος σφράγισης. 

"...Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου", ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Όσον αφορά στο πρόσωπο που είναι θαμμένο, η κυρία Μενδώνη επισήμανε ότι αυτό θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών και -ίσως- όχι αμέσως, αλλά ύστερα από κάποια χρόνια μελέτης του μνημείου.

"Το ποιός είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες", τόνισε σε δηλώσεις της.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο τάφος της Αμφίπολης έγινε για ακόμα μια φορά θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, χάρη στο εντυπωσιακό βίντεο πο δόθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην δημοσιότητα και απεικονίζει τις ανασκαφικές εργασίες από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού!

Στο αμοντάριστο βίντεο, διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων, μπορεί να δει κανείς τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν μεγάλους όγκους χωμάτων από το εσωτερικό του τάφου, να τους κοσκινίζουν αλλά και την συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης του ψηφιδωτού που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης!

Ξημέρωμα 28ης Οκτωβρίου 1940: Η εισβολή και οι πρώτες μάχες - Το Καλπάκι κρίνει τον αγώνα

 
Ψηλά στην Ήπειρο, ο χειμώνας είχε ήδη έρθει. Στα Ιωάννινα, ο διοικητής της VΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, βρισκόταν στο γραφείο του. Η ώρα είχε περάσει, αλλά ο έμπειρος στρατηγός, μαζί με τους επιτελείς του, βρίσκονταν σκυμμένοι επάνω από τους απλωμένους χάρτες τους, μελετώντας τους και ανταλλάσσοντας μόνο τα απαραίτητα λόγια. Ο μέραρχος είχε ενημερώσει τους επιτελείς του για την αναφορά του διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου, του Δαβάκη, ο οποίος ήταν βέβαιος ότι η ιταλική εισβολή ήταν ζήτημα ωρών...
Μέσα στη νύχτα έφτασε στο γραφείο του μέραρχου και ο συνταγματάρχης Μαυρογιάννης. Ήταν ο διοικητής πυροβολικού της Μεραρχίας, αλλά και ο άνθρωπος που επιμελήθηκε την οργάνωση του εδάφους στη ζώνη ευθύνης της.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ο θεμελιωτής της νίκης του Καλπακίου.
Ολόκληρο το καλοκαίρι του 1940 περιέτρεχε τη ζώνη της Μεραρχίας. Κατόπτευε. Σχεδίαζε. Με την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων, είχε κατορθώσει να οργανώσει άριστα το έδαφος. Κατασκευάστηκαν 269 πολυβολεία αντοχής σε πλήγματα οβίδων τουλάχιστον των 75 χιλ., 20 διπλά πολυβολεία σκαμμένα στους βράχους, 16 θέσεις τάξης πυροβόλων, και 30 καταφύγια για τους πυροβολητές, τα κτήνη και τα πυρομαχικά, 15 πυροβολεία αντοχής σε πλήγματα τουλάχιστον των 105 χιλ.
Ανοίχτηκαν χαρακώματα συνολικού μήκους 66 χλμ. και στρώθηκαν ζώνες συρματοπλέγματος μήκους 5.700 μ., κατασκευάστηκαν 110 σκέπαστρα προστασίας του πεζικού, συνολικής χωρητικότητας 3.500 ανδρών, 10 ενισχυμένα παρατηρητήρια, υπόγεια τηλεφωνικά κέντρα, αντιαρματικές τάφροι συνολικού μήκους 4,5 χλμ. και 26 αντιαρματικά φράγματα με σιδηροτροχιές.
Επίσης, στρώθηκαν ναρκοπέδια και υπονομεύτηκαν όλες οι γέφυρες στη ζώνη προκάλυψης της Μεραρχίας, ενώ ανοίχθηκαν και πολλαπλές ζώνες χαρακωμάτων, ώστε να διασπείρονται τα εχθρικά πυρά.
Οι αφανείς ήρωες του τεράστιου αυτού επιτεύγματος ήταν οι απλοί κάτοικοι της Ηπείρου, οι οποίοι εργάζονταν χωρίς αμοιβή επί πέντε ημέρες κάθε μήνα, κατασκευάζοντας «προχώματα για τα παιδιά μας, που θα πολεμήσουν για την πατρίδα», όπως έλεγαν οι ίδιοι στον στρατηγό Κατσιμήτρο.
Ο Μαυρογιάννης παρουσιάστηκε στον μέραρχο και επιβεβαίωσε τις υπάρχουσες πληροφορίες. Ο Κατσιμήτρος άλλωστε ήταν πάντα καλά πληροφορημένος, έχοντας εγκαταστήσει, με τη βοήθεια του δασκάλου τού χωριού Μολυβδοσκέπαστη Σταύρου Γκατσόπουλου, εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων εντός του αλβανικού εδάφους. Με τον τρόπο αυτό γνώριζε τα πάντα σχετικά με τις μετακινήσεις των ιταλικών δυνάμεων εντός της Αλβανίας.
Οι Ιταλοί είχαν ήδη συγκεντρωθεί στα σύνορα. Η εισβολή δεν θα αργούσε να πραγματοποιηθεί.
Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο  Κατσιμήτρος τηλεφώνησε στην Αθήνα, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Του απάντησε ο αντισυνταγματάρχης Κορώζης. Ο Κατσιμήτρος χωρίς να χάσει χρόνο είπε στον Κορώζη: «Αναφέρετε, παρακαλώ, κ. Κορώζη, στον κ. Αρχηγό του ΓΕΣ ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριο το πρωί, ίσως δε και κατά τη διάρκεια της νύκτας 27ης προς την 28η Οκτωβρίου, θα έχουμε ιταλική επίθεση. Η Μεραρχία θα εκτελέσει το καθήκον της προς την πατρίδα, σύμφωνα με τις διαταγές και τις οδηγίες του ΓΕΣ. Μπορώ να διαβεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγό -και το τονίζω ιδιαιτέρως αυτό- ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί από το Καλπάκι». «Μάλιστα Στρατηγέ μου, θα αναφέρω τα ανωτέρω στον κ. Αρχηγό και θα τονίσω ιδιαιτέρως τη σοβαρή σας διαβεβαίωση. Εύχομαι, Στρατηγέ μου, καλή επιτυχία», απάντησε συγκινημένος ο Κορώζης.
Ο Κατσιμήτρος δεν ανήκε στους απλώς ρομαντικούς και φιλοπάτριδες αξιωματικούς. Είχε συμμετάσχει σε πέντε πολέμους και είχε τεράστια εμπειρία. Η διαβεβαίωσή του λοιπόν προς τον Παπάγο ότι οι Ιταλοί δεν πρόκειται να διασπάσουν την κύρια γραμμή άμυνας της Μεραρχίας, τη λεγόμενη τοποθεσία Ελαίας-Καλαμά, είχε ιδιαίτερη βαρύτητα.
Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαταγή επιχειρήσεων που είχε εκδώσει, ήδη από τις 23 Σεπτεμβρίου 1940. «Η Μεραρχία έχει αποφασίσει να παρασύρει τον αντίπαλο επί της οργανωμένης τοποθεσίας Ελαίας και, αφού επιφέρει σε αυτόν φθορά, με γενική αντεπίθεση θα επιδιώξει να τον απορρίψει πέρα από τα σύνορα, αποκόπτοντάς τον από τις γραμμές των συγκοινωνιών και του εφοδιασμού του. Αξιώνω και απαιτώ όπως ενστερνιστείτε όλοι το πνεύμα της διαταγής αυτής, βαθμοφόροι και στρατιώτες παντός Όπλου και Σώματος και όλες οι διοικήσεις και τα επιτελεία...
Ενθυμούμενοι την Ιστορία και τις παραδόσεις μας, ας δείξουμε στους πιθανούς αντιπάλους μας ότι ούτε το πλήθος ούτε η υλική ισχύς φέρνουν τη νίκη, αλλά οι ψυχικές δυνάμεις και η στερεά πεποίθηση σε αυτήν και στο δίκαιο του αγώνα μας, γιατί θα αγωνιστούμε υπέρ βωμών και εστιών.
Η τιμή των ελληνικών όπλων απαιτεί, όπως κάθε τμήμα, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρεθεί, να πολεμήσει μέχρι του τελευταίου ανδρός και του τελευταίου φυσιγγίου, και να θυσιαστεί, αλλά ουδέποτε να παραδοθεί» (υπογραφή: Κατσιμήτρος).
Ο Κατσιμήτρος είχε επεξεργαστεί από καιρό λοιπόν τα σχέδια άμυνας της Μεραρχίας. Η αποστολή του ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η Μεραρχία όφειλε να αμυνθεί μετώπου μήκους 100 χλμ. με 15 τάγματα πεζικού, 2 τάγματα πολυβόλων, 66 πυροβόλα -ορειβατικά, πεδινά και συνοδείας πεζικού– τη μεραρχιακή ομάδα αναγνώρισης, μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία των 37 χιλ. (4 πυροβόλα), μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία των 20 χιλ. (6 πυροβόλα), μία αντιαρματική πυροβολαρχία των 37 χιλ. (4 πυροβόλα), μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία των 88 χιλ. (3 πυροβόλα), η οποία κάλυπτε την πόλη των Ιωαννίνων, 2 λόχους Μηχανικού και 3 λόχους Διαβιβάσεων.
Οι Ιταλοί απέναντί του είχαν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Ενταγμένες στο ΧΧV Σώμα Στρατού -το λεγόμενο της «Τσαμουριάς»- οι Ιταλοί διέθεταν την ενισχυμένη 23η ΜΠ Φεράρα (47ο και 48ο Συντάγματα Πεζικού, δύο τάγματα Αλβανών, ένα μηχανοκίνητο τάγμα Βερσαλλιέρων, την 3/131 Επιλαρχία με 50 ελαφρά άρματα, ένα τάγμα όλμων, μία επιλαρχία ιππικού, 48 βαριά πυροβόλα, 68 ελαφρά πυροβόλα, ένα λόχο μοτοσικλετιστών, μία μοίρα αντιαεροπορικών πυροβόλων των 20 χιλ., και έναν αντιαρματικό ουλαμό των 47 χιλ./
Επίσης στοιχεία μηχανικού με υλικό γεφυροσκευής, συνολική δύναμη 21.000 ανδρών), την 51η ΜΠ Σιέννα (31ο και 32ο Συντάγματα Πεζικού, ένα σύνταγμα ιππικού, ένα τάγμα Αλβανών, ένα τάγμα Μελανοχιτώνων, ένα τάγμα όλμων, 24 βαριά πυροβόλα, 56 ελαφρά πυροβόλα και στοιχεία μηχανικού, συνολικής δύναμης 12.500 ανδρών), την 131η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ) «Κένταυρος» (μία επιλαρχία αρμάτων με 40 άρματα, ένα μηχανοκίνητο τάγμα Βερσαλλιέρων, 24 ελαφρά πυροβόλα.
Ακόμα  μία αντιαρματική πυροβολαρχία των 47 χιλ. με 8 πυροβόλα, μία αντιαεροπορική Μοίρα των 20 χιλ. με 16 πυροβόλα και ένα λόχο μοτοσικλετιστών, με συνολική δύναμη 2.200 ανδρών), τη Μεραρχία Ιππικού (ΜΙ) με δύο συντάγματα ιππικού, ένα σύνταγμα Γρεναδιέρων (3 τάγματα).
Και τέλος,  ένα τάγμα Αλβανών και 24 ελαφρά πυροβόλα, συνολικής δύναμης 5.500 ανδρών. Συνολικά, οι Ιταλοί ανέπτυξαν απέναντι στην VIII ΜΠ περί τους 42.000 άνδρες, με 244 πυροβόλα κάθε διαμετρήματος και 90 άρματα μάχης. Θα μπορούσε να τους αδικήσει κανείς για τη βεβαιότητα που είχαν για τη νίκη; Μάλλον, όχι.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο Κατσιμήτρος είχε αντίθετη γνώμη. Έχοντας να καλύψει ένα τεραστίου αναπτύγματος μέτωπο με τις δυνάμεις που διέθετε, έπρεπε να ενεργήσει έξυπνα. Καταρχάς, θα επιχειρούσε να επιβραδύνει την εχθρική προέλαση, κυρίως για να προκαλέσει φθορά στον εχθρό, πριν ο όγκος του φτάσει ενώπιον της κύριας γραμμής αντίστασης.
Για το σκοπό αυτό ανέπτυξε το 1/3 των δυνάμεών του στην προκάλυψη (5 τάγματα πεζικού, 2 πυροβολαρχίες των 75 χιλ. και 6 πυροβόλα συνοδείας των 65 χιλ.), σε όλο το μήκος της μεθορίου, από την Κόνιτσα έως το Ιόνιο.
Τον κεντρικό τομέα τον εμπιστεύτηκε στον εβραϊκής καταγωγής αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίο Φριζή, στον οποίο διέθεσε το 1/15 Τάγμα Πεζικού (ΤΠ), το 2/42 Τάγμα Ευζώνων (ΤΕ), μία πυροβολαρχία των 75 χιλ., έναν ουλαμό των 65 χιλ. υπό τον ταγματάρχη πυροβολικού Κ. Βερσή, μία πυροβολαρχία των 75 χιλ. και δύο ουλαμούς των 65 χιλ. υπό τον ταγματάρχη του πυροβολικού Δ. Κωστάκη.
Οι δύο αυτοί αξιωματικοί του πυροβολικού αξίζουν ειδικής μνείας. Άριστοι αξιωματικοί και οι δύο, από την πρώτη μέρα του πολέμου μέχρι τη συνθηκολόγηση, είχαν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος του Ιταλικού Στρατού.
Υποστήριζαν με τέτοια επιτυχία το πεζικό, που έγιναν θρύλοι, και στα δύο στρατόπεδα. Ένα «μνημείο» της δράσης του Κωστάκη υπάρχει ακόμα και σήμερα στο μουσείο του Αργυροκάστρου.
Πρόκειται για ένα ιταλικό πυροβόλο, με μια ελληνική οβίδα σφηνωμένη στην κάννη του. Σκοπευτής ήταν ο Κωστάκης! Τα τμήματα της προκάλυψης είχαν ως αποστολή να επιβραδύνουν τις εχθρικές κινήσεις, να προκαλέσουν στον εχθρό τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά και να αποσυρθούν κατόπιν στην κύρια γραμμή αντίστασης, όπου θα αποτελούσαν τις εφεδρείες των τομέων.
Όσον αφορά την κύρια γραμμή αντίστασης, αυτή εκτεινόταν από την Ηγουμενίτσα μέχρι τις παρυφές του Σμόλικα. Ο Κατσιμήτρος τη χώρισε σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος, από ανατολικά προς τα δυτικά, ήταν ο τομέας Νεγράδων, χωρισμένος με τη σειρά του σε τρεις υποτομείς, τους Σουδενών, Καλπακίου και Βροντισμένης. Οι δυνάμεις του συγκεκριμένου τομέα κάλυπταν την τοποθεσία-κλειδί της μεραρχιακής διάταξης, τη διάβαση του Καλπακίου.
Το Καλπάκι είναι μια στενή σχετικά διάβαση, ανάμεσα στα υψώματα Ασσόνισα (ανατολικά) και Παλαιόκαστρο. Στην τοποθεσία, δεσπόζει το βόρεια της Ασσόνισας ύψωμα Γκραμπάλα, ενώ στον μοναδικό οδικό άξονα δεσπόζει το ύψωμα του Καλπακίου (ύψωμα 493).
Υπήρχαν δύο οδοί, που από το αλβανικό έδαφος οδηγούσαν στην Ελλάδα. Οι δύο αυτοί δρόμοι όμως συνέκλιναν λίγο βορειότερα του Καλπακίου και ενώνονταν σε έναν. Όποιος ήθελε να κατευθυνθεί στα Ιωάννινα, από εκεί όφειλε να περάσει.
Ο Κατσιμήτρος το γνώριζε αυτό, και στο σημείο αυτό αποφάσισε να δώσει την κυρίως αμυντική του μάχη. Ήταν βέβαιος πως αν οι Ιταλοί δεν διασπούσαν την τοποθεσία του Καλπακίου, δεν θα αποτολμούσαν να προελάσουν σε βάθος ούτε στο πλευρό της τοποθεσίας, προς το Ιόνιο, εκεί που η τοποθεσία παρουσίαζε τη μεγαλύτερη αδυναμία της. Στον τομέα Νεγράδων λοιπόν έταξε ο στρατηγός δύο τάγματα του 15ου ΣΠ, το 1/40 ΤΕ, έναν λόχο πολυβόλων, τα τέσσερα αντιαρματικά πυροβόλα που διέθετε και το 1ο Τάγμα Πολυβόλων.
Οι δυνάμεις αυτές επρόκειτο να σηκώσουν το βάρος του αγώνα. Δυτικότερα, στον τομέα Καλαμά, διατέθηκαν τέσσερα τάγματα ευζώνων του 40ού και 42ου Συνταγμάτων Ευζώνων, το 2ο Τάγμα Πολυβόλων και η ομάδα αναγνώρισης ιππικού της Μεραρχίας. Ακόμα πιο δυτικά, στον τομέα Θεσπρωτίας, διατέθηκαν δύο μόλις τάγματα πεζικού (2/24 και 3/24).
Ο φόβος ιταλικής απόβασης στα νώτα της τοποθεσίας, ανάγκασε τον Κατσιμήτρο να διαθέσει μέρος από τις μικρές του εφεδρείες στον τομέα Πρέβεζας-Φιλιππιάδας, οι δυνάμεις του οποίου (ένα τάγμα πεζικού, ένας λόχος πολυβόλων, τέσσερα πυροβόλα των 65 χιλ. και τέσσερα των 75 χιλ.) φρουρούσαν την ακτογραμμή. Εφεδρεία της μεραρχίας ορίστηκε το 1/42 ΤΕ και τα τμήματα της προκάλυψης, που, μετά το πέρας του επιβραδυντικού αγώνα, θα έπαιρναν θέσεις πίσω από την τοποθεσία αντίστασης.
Στις 26 Οκτωβρίου, το ιταλικό ραδιόφωνο και οι εφημερίδες άρχισαν να εξαπολύουν μύδρους κατά της Ελλάδας, μεταδίδοντας την είδηση ότι ελληνικές «συμμορίες» εισέβαλαν στο αλβανικό έδαφος και άνοιξαν πυρ κατά ιταλικών τμημάτων. Σύμφωνα με τους Ιταλούς, άλλες ελληνικές «συμμορίες» τοποθέτησαν βόμβα στους Αγίους Σαράντα.
Το συνοριακό επεισόδιο που ζητούσε ο Μουσολίνι και ετοίμασε ο Τσιάνο, ο πραγματικός εγκέφαλος πίσω από την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, είχε συμβεί. Φυσικά, θα έπρεπε να είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστέψει τα ιταλικά ψεύδη. Οι ημερήσιες διαταγές των ιταλικών μονάδων το φανερώνουν:
«26 Οκτωβρίου 1940 - Μεραρχία Φεράρα
»Από 19 μηνών, στην οχυρή και τραχιά αυτή γη της Αλβανίας χαλυβδώνουμε τα όπλα και τις καρδιές μας προσηλωμένοι προς έναν σκοπό, ο οποίος βρίσκεται πια κοντά. Συγκεντρωμένοι σε ένα φάτσιο (δέσμη) ενεργειών και θελήσεων, πεζοί, Μελανοχίτωνες, σκαπανείς, όλοι, Ιταλοί και Αλβανοί, προσηλώνουμε το βλέμμα μας προς την Ήπειρο. Θα κάνουμε να λάμψει η δάφνη της Φεράρα. Με αυτή την πεποίθηση σας κραυγάζω την ιαχή του αγώνα που είναι “Νίκη”. Ήρθε η ημέρα μας και είναι ανάγκη να νικήσουμε.
»Λ. Τζανίνι υποστράτηγος».
Πίσω στα Ιωάννινα, ο Κατσιμήτρος, με απόλυτη ψυχραιμία, έδωσε τις τελικές διαταγές. Κατόπιν, επέτρεψε να αποχωρήσουν όσοι αξιωματικοί δεν είχαν υπηρεσία, και ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου του στρατηγείου της Μεραρχίας, όπου βρισκόταν το σπίτι του.
Πριν αναπαυθεί, μίλησε τηλεφωνικά με όλους τους διοικητές των τμημάτων της προκάλυψης. Ύστερα, ήσυχος, ξάπλωσε.
«Τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως αμύνονται του πατρίου εδάφους»
Στις 03.45 της 28ης Οκτωβρίου στο σπίτι του μέραρχου αντήχησε το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Η μικρή κόρη του στρατηγού απάντησε. Ήταν από το ΓΕΣ. Ζητούσαν επειγόντως τον Κατσιμήτρο. Ο στρατηγός κατάλαβε. Πήρε το ακουστικό. Ήταν ο Κορώζης. Είπε στον Κατσιμήτρο τι είχε συμβεί, για το ιταλικό τελεσίγραφο και την απόρριψή του και για την επικείμενη ιταλική εισβολή.
Ο Κατσιμήτρος αρκέστηκε να απαντήσει: «Αναφέρατε, παρακαλώ, στον κ. αρχιστράτηγο ότι η Μεραρχία θα εκτελέσει το καθήκον της προς την πατρίδα, όπως επιβάλλει η εθνική τιμή και με τον τρόπο που αυτή γνωρίζει».
Αμέσως μετά, ο στρατηγός δρομολόγησε όλες τις από καιρό προετοιμασμένες κινήσεις του. Σε λίγες στιγμές ολόκληρη η VΙΙΙ ΜΠ ήταν σε ετοιμότητα.
Οι Ιταλοί πάντως δεν σεβάστηκαν ούτε το ίδιο τους το τελεσίγραφο. Η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα άρχισε ήδη από τις 04.30 της 28ης Οκτωβρίου, στην Ήπειρο και στην Πίνδο.
Έτσι, οι Ιταλοί κατόρθωσαν να σκοτώσουν έναν και να αιχμαλωτίσουν τέσσερις Έλληνες στρατιώτες. Στη συντριπτική πάντως πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι Ιταλοί δεν πέτυχαν αιφνιδιασμό.
Στις 05.30 το πρωί το πυροβολικό τους άρχισε καταιγιστικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων της τοποθεσίας προκάλυψης, ιδίως κατά των συγκοινωνιακών κόμβων και του στενού στο Χάνι Δελβινάκι. Ακολούθησε μαζική εισβολή του ιταλικού πεζικού, το οποίο απώθησε τα ελληνικά φυλάκια. Τα ελληνικά τμήματα της προκάλυψης αποσύρθηκαν στην πρώτη τοποθεσία ανάσχεσης, και άρχισαν με πείσμα τον αγώνα.
Παράλληλα, το Μηχανικό ανατίναζε όλες τις γέφυρες και τις οδούς, σύμφωνα με το σχέδιο καταστροφών. Μόνο η γέφυρα στο Χάνι Μπουραζάνι δεν ανατινάχτηκε, λόγω ελαττωματικών εκρηκτικών.
Οι ελληνικές δυνάμεις, έτοιμες, προετοιμασμένες, περίμεναν τους Ιταλούς και τους υποδέχτηκαν με πυκνά πυρά. Οι ιταλικές φάλαγγες, αιφνιδιάστηκαν από τα ελληνικά πυρά και είχαν τις πρώτες τους απώλειες.
Καθώς ξημέρωνε, εμφανίστηκε και η Ιταλική Αεροπορία και εκτέλεσε βομβαρδισμούς στη ζώνη επιχειρήσεων, αλλά και σε ελληνικές πόλεις, με απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Την Αεροπορία συναγωνίζεται και το πυροβολικό, το οποίο βομβάρδισε την ανοχύρωτη κωμόπολη των Φιλιατών, προκαλώντας πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων. Ο αγώνας στην πρώτη τοποθεσία ανάσχεσης συνεχίστηκε.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ιταλικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να θραύσουν την αντίσταση των ασθενών ελληνικών δυνάμεων, όπως στο Δελβινάκι, όπου ο λοχαγός Παπακώστας με τους άνδρες του απέκρουσαν κάθε απόπειρα των Ιταλών να διεισδύσουν στην τοποθεσία.
Ωστόσο, η εχθρική αριθμητική υπεροχή αναγκάζει τα ελληνικά τμήματα να συμπτυχθούν, για να μην περικυκλωθούν. Στον τομέα Κόνιτσας-Μέρτζανης, ο Φριζής κρατά τους Ιταλούς. Για τη διάσπαση της τοποθεσίας, οι Ιταλοί ρίχνουν για πρώτη φορά στη μάχη τα άρματα μάχης τους.
Περί τα 10 άρματα επιτέθηκαν, βάλλοντας συνεχώς με τα πολυβόλα τους. Ξαφνικά, δύο από αυτά βυθίστηκαν στο έδαφος. Έπεσαν μέσα σε μία από τις αντιαρματικές τάφρους του Μαυρογιάννη. Τα υπόλοιπα προσπάθησαν να περάσουν εκατέρωθεν της τάφρου.
Τότε όμως ακούστηκαν εκρήξεις. Είχαν πέσει σε ναρκοπέδιο. Άλλα δύο άρματα εξουδετερώθηκαν με τον τρόπο αυτό. Όσα απέμειναν σταμάτησαν την κίνησή τους. Τότε ήρθε η σειρά της πυροβολαρχίας του Βερσή.
Τα ελληνικά πυρά αποτελείωσαν όσα είχαν απομείνει. Ο ενθουσιασμός του  ελληνικού πεζικού ήταν απερίγραπτος. Οι άνδρες βγήκαν από τα χαρακώματα και άρχισαν να φωνάζουν «Αέρα»!
Ωστόσο, η διαταγή της Μεραρχίας ήταν τα τμήματα προκάλυψης να υποχωρήσουν σταδιακά. Έπρεπε αυτά να φθείρουν τον αντίπαλο, και όχι τα ίδια να φθαρούν ανεπανόρθωτα.
Ο συνταγματάρχης Μαυρογιάννης, επικεφαλής του δικτύου προκάλυψης της Μεραρχίας, επέβλεπε από κοντά τον αγώνα.
Σε λίγο ο ήλιος έγειρε, και η πρώτη μέρα του πολέμου έγινε πια κομμάτι της Ιστορίας. Το πρώτο ανακοινωθέν της ημέρας ανέφερε στερεότυπα: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 πρωινής της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».
Η πρώτη μέρα του αγώνα αναπτέρωσε ακόμα περισσότερο το ηθικό των Ελλήνων. Αντιμετώπισαν με θάρρος τους Ιταλούς, προκαλώντας τους μάλιστα σοβαρές απώλειες. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αντιμετώπιση των ιταλικών αρμάτων.
Το γεγονός αυτό είχε μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο στους Έλληνες μαχητές. Έτσι, όταν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων επισκέφθηκε τα μαχόμενα ελληνικά τμήματα για να τα εμψυχώσει, βρέθηκε προ εκπλήξεως. Είπε μάλιστα γελώντας στον συνταγματάρχη Μαυρογιάννη που τον συνόδευε: «Μου φαίνεται, Μαυρογιάννη, ότι εδώ που ήρθα για να δω τους πολεμιστές και να τους δώσω εγώ θάρρος και δύναμη, συνέβη το αντίθετο, και μου ενέπνευσαν αυτοί τόση δύναμη και πίστη, ώστε φεύγω ήσυχος και ικανοποιημένος».
Η 29η Οκτωβρίου ξημέρωσε με τους Ιταλούς να βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές δυνάμεις. Μόνο στον παραλιακό τομέα, η Μεραρχία διέταξε τα εκεί προκαλυπτικά τμήματα να απαγκιστρωθούν και να πάρουν θέσεις στην κύρια γραμμή άμυνας, στη νότια όχθη του Καλαμά. Η Ιταλική Αεροπορία συνέχισε τη δράση της, και βομβάρδισε ακόμα και το στρατηγείο της Μεραρχίας στη θέση Βρύση Πασά.
Ευτυχώς, οι Ιταλοί βομβάρδισαν μόνο τις εγκαταλελειμμένες σκηνές, καθώς ο Κατσιμήτρος είχε μεταφέρει το στρατηγείο του νότια του Καλπακίου. Στον παραλιακό τομέα, οι Ιταλοί επιχείρησαν και κατόρθωσαν να περάσουν τον Καλαμά.
Ελληνική αντεπίθεση όμως τους έριξε και πάλι πίσω, στη βόρεια όχθη. Πίσω τους άφησαν 16 νεκρούς. Στο Δελβινάκι επίσης οι Ιταλοί, πιστεύοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί, κινήθηκαν να περάσουν τη στενωπό σε πυκνούς σχηματισμούς, συνοδεία ακόμα και στρατιωτικής μουσικής.
Η "επιτροπή υποδοχής", όμως, ένας λόχος ευζώνων, ενισχυμένος με δύο πολυβόλα, τους απάντησε δεόντως. Οι Ιταλοί κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν, και για πρώτη φορά τράπηκαν σε φυγή.
Ύστερα από μία ώρα, εκδήλωσαν επίθεση κατά των ελληνικών θέσεων, αλλά αποκρούστηκαν. Νοτιότερα, όμως, οι Ιταλοί είχαν κατορθώσει να υπερκεράσουν τις ελληνικές θέσεις. Έτσι, ο Κατσιμήτρος αποφάσισε να διατάξει όλα τα τμήματα της προκάλυψης να υποχωρήσουν στην τοποθεσία αντίστασης. Εκεί θα ανασυγκροτούνταν και θα αποτελούσαν τις εφεδρείες των τομέων.
Ήπειρος Προμαχούσα
Η απόσυρση των ελληνικών προκαλυπτικών τμημάτων αποτέλεσε μία ακόμα πρώτου μεγέθους έκπληξη για τους Ιταλούς, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση.
Το μέγεθος του αιφνιδιασμού τους ήταν δε τέτοιο, ώστε δεν κατόρθωσαν να λάβουν καν επαφή με τις ελληνικές γραμμές. Για 32 περίπου ώρες, οι ιταλικές δυνάμεις είχαν χάσει τα ίχνη των ελληνικών. Μόνο το ελληνικό πυροβολικό, έχοντας από πριν κανονίσει τη βολή του, έβαλλε, όχι πυκνά, μα εξαιρετικά εύστοχα κατά εισβολέων. Στο μεταξύ, ο Κατσιμήτρος είχε λάβει καλές ειδήσεις από το ΓΕΣ.
Οι Βρετανοί θα κάλυπταν τις ελληνικές ακτές με το στόλο τους. Άρα, η Μεραρχία μπορούσε να αποσύρει τα τμήματα που είχε αγκιστρώσει να φρουρούν τις ακτές και να τα διαθέσει στην κρίσιμη μάχη.
Έφτασε έτσι η τελευταία μέρα του Οκτωβρίου. Από το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, οι Ιταλοί επιδίωξαν να λάβουν στενή επαφή με την ελληνική τοποθεσία αντίστασης. Δεν το κατόρθωσαν, όμως, καθώς το ελληνικό πυροβολικό τούς προκάλεσε συντριπτικά πλήγματα.
Οι Ιταλοί επικέντρωσαν την προσπάθειά τους στον παραλιακό τομέα, όπου, με την υποστήριξη πυροβολικού και όλμων, επιχείρησαν να περάσουν τον Καλαμά. Αποκρούστηκαν, με απώλειες, από τα ελληνικά τμήματα.
Την ίδια ώρα, τα αλβανικά τμήματα του Ιταλικού Στρατού λεηλατούσαν τα ελληνικά χωριά που κυριεύτηκαν από τους Ιταλούς. Από τις 10.30, το ιταλικό πυροβολικό άρχισε να βάλλει κατά της τοποθεσίας Καλπακίου. Σε λίγο ακολούθησε και η Ιταλική Αεροπορία. Ο βομβαρδισμός αυτός δεν είχε αποτέλεσμα, και προκάλεσε ελάχιστες απώλειες στα ελληνικά τμήματα.
Βορειότερα, η κατάσταση για τα ελληνικά όπλα δεν ήταν ευνοϊκή.
Το Απόσπασμα Πίνδου είχε καμφθεί και υποχωρήσει, αφήνοντας ακάλυπτο το δεξί πλευρό της VΙΙΙ Μεραρχίας. Για να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, το ΓΕΣ ειδοποίησε τη Μεραρχία ότι πιθανόν θα έπρεπε να υποχωρήσει και αυτή, αφήνοντας την τελική απόφαση στον Κατσιμήτρο που γνώριζε την τακτική κατάσταση.
Ο Κατσιμήτρος βέβαια δεν σκεφτόταν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκρότησε το Απόσπασμα Αώου, με δύο τάγματα πεζικού, μία πυροβολαρχία, έναν ουλαμό των 65 χιλ. και μία διμοιρία πολυβόλων, το οποίο έθεσε υπό τον αντισυνταγματάρχη Φριζή, με εντολή να καλύψει το δεξιό της Μεραρχίας.
Την ίδια ώρα, στο άλλο άκρο του μετώπου, συνέβη ένα άλλο σημαντικό γεγονός, τεράστιου ηθικού αντίκτυπου.
Δύο ελληνικά αντιτορπιλικά, τα «Σπέτσαι» και «Ψαρά», με επικεφαλής τον τότε αντιπλοίαρχο Κώνστα, βομβάρδισαν τις ιταλικές θέσεις κατά μήκος των ακτών της Θεσπρωτίας, στην περιοχή Σαγιάδας.
Τα ελληνικά πλοία, σημαιοστολισμένα, βομβάρδισαν για δύο ώρες τις ιταλικές θέσεις, και κατόπιν αποχώρησαν ανενόχλητα. Ο ενθουσιασμός των στρατιωτών του παραλιακού τομέα ήταν απερίγραπτος, καθώς είδαν τα δύο μοναχικά ελληνικά αντιτορπιλικά να αψηφούν τον πανίσχυρο ιταλικό στόλο και να ενισχύουν το σκληρό αγώνα τους.
Η πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου κύλησε, με τους Ιταλούς να μην μπορούν ακόμα να λάβουν επαφή με την ελληνική τοποθεσία αντίστασης. Η Ιταλική Αεροπορία εξαπέλυσε σειρά επιδρομών. Οι απώλειες της Μεραρχίας ήταν ελάχιστες, περιοριζόμενες σε λίγους τραυματίες και μερικά τηλεφωνικά καλώδια.
Παράλληλα με τη δράση της Αεροπορίας, βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων άρχισε και το εχθρικό πυροβολικό. Οι Ιταλοί, υπό την κάλυψη του βομβαρδισμού, σκόπευαν να προωθήσουν τις δυνάμεις, λαμβάνοντας στενή επαφή με την ελληνική αμυντική τοποθεσία, με στόχο την εξαπόλυση σφοδρής, συνδυασμένης επίθεσης πεζικού και αρμάτων κατά της τοποθεσίας Καλπακίου.
Πίσω, το Μηχανικό τους αγωνιζόταν να επισκευάσει τις ανατιναγμένες γέφυρες και τους κατεστραμμένους δρόμους. Στην περιοχή των Αγίων, ιταλικός λόχος Μηχανικού γκρέμισε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, για να επισκευάσει με το υλικό την ανατιναγμένη γέφυρα του Γόρμου.
Το ελληνικό πυροβολικό όμως απάντησε στην ιεροσυλία, μέσω της «πυροβολαρχίας-φάντασμα», όπως την ονόμασαν οι Ιταλοί, των 105 χιλ. του λοχαγού Βαμβέτσου. Άνοιξε πυρ εναντίον τους από απόσταση 7 χλμ. περίπου, βρίσκοντας ακριβώς το στόχο. Καίρια ελληνική βολή σκότωσε 50 Ιταλούς και τραυμάτισε άλλους τόσους. Το ιταλικό πυροβολικό επιχείρησε να απαντήσει με δύο πυροβολαρχίες. Και αυτές όμως αναγκάστηκαν να σιγήσουν από τα εύστοχα ελληνικά πυρά.
Αλλά και στην περιοχή του Παρακάλαμου, απόπειρα ιταλικού τεθωρακισμένου τμήματος να προελάσει, αναχαιτίστηκε από τον Κωστάκη. Από απόσταση 5 χλμ., τα ελληνικά πυροβόλα τίναξαν στον αέρα ιταλικά άρματα και οχήματα, αναγκάζοντας τα υπόλοιπα να τρέξουν να καλυφθούν. Βορειότερα, ο Βερσής καθήλωνε με τη σειρά του τις φάλαγγες της Φεράρα. Το ελληνικό πυροβολικό είχε καταστεί ο εφιάλτης των Ιταλών όλο αυτό το διάστημα.
Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου, οι διαβιβαστές της Μεραρχίας υπέκλεψαν ένα σήμα του Ιταλού διοικητή του ΧΧV Σώματος Στρατού, αντιστράτηγου Ρόσι, το οποίο προέτρεπε την Ιταλική Αεροπορία να πλήξει σκληρά τον εχθρό, εκμεταλλευόμενη την καλοκαιρία.
Πραγματικά, η Ιταλική Αεροπορία εμφανίστηκε μαζικά επάνω από το πεδίο της μάχης, χωρίς όμως να επιτύχει τίποτε το ιδιαίτερο. Μόνο η επίθεσή της κατά της πόλης των Ιωαννίνων στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς άμαχους. Η ιταλική Αεροπορία βομβάρδιζε τις ελληνικές θέσεις επί τρεις συνεχόμενες ώρες. Στις 12.00, η Αεροπορία αποχώρησε και τη σκυτάλη έλαβε το ιταλικό πυροβολικό.
Η Γκραμπάλα, η Ασσόνισα, τα γύρω από το Καλπάκι υψώματα, κάηκαν από την ιταλική φωτιά. Τουλάχιστον 100 ιταλικά πυροβόλα κάθε διαμετρήματος συμμετείχαν στην προπαρασκευή, επί τρεις ώρες.
Τελικά, γύρω στις 15.00, το ιταλικό πυροβολικό ήρε τα πυρά του, και το πεζικό εξόρμησε. Το ιταλικό πεζικό εξόρμησε σε σχηματισμό, πυκνό, έτσι ώστε να διοικείται εύκολα.
Σε καμία περίπτωση όμως ο σχηματισμός αυτός δεν ήταν κατάλληλος για προσπέλαση απέναντι στα ελληνικά όπλα. Αμέσως, το ελληνικό πυροβολικό, έχοντας παρατηρητήρια σε όλα τα δεσπόζοντα υψώματα, άνοιξε καταχθόνιο πυρ κατά των Ιταλών, προκαλώντας τους συντριπτικά πλήγματα και αναγκάζοντάς τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, να καθηλωθούν.
Ένα συγκρότημα δύο ιταλικών ταγμάτων βλήθηκε τόσο καίρια, που διαλύθηκε. Οι άνδρες του εγκατέλειψαν τα όπλα τους και τράπηκαν σε φυγή – κατορθώθηκε η ανασυγκρότησή τους 20 χλμ. πίσω από το μέτωπο.
Κάποια εχθρικά τμήματα, υποστηριζόμενα από όλμους και πολυβόλα, κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση εφόδου από τις ελληνικές θέσεις. Τότε το λόγο έλαβαν τα Μάνλιχερ, τα πολυβόλα και τα οπλοπολυβόλα του πεζικού.
Οι Ιταλοί καθηλώθηκαν, μην μπορώντας να κινηθούν ούτε μπρος ούτε πίσω. Καθώς πλησίαζε η νύχτα και οι Ιταλοί δεν είχαν κατορθώσει το παραμικρό, άρχισε νέα ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού. Στόχος 32 ιταλικών πυροβόλων έγινε τώρα η Γκραμπάλα. Το ύψωμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. περίπου από το Καλπάκι. Αποτελούσε το άκρο δεξιό της τοποθεσίας αντίστασης, και κατ’ επέκταση σημείο-κλειδί της όλης τοποθεσίας. Αν έπεφτε η Γκραμπάλα, ολόκληρη η τοποθεσία του Καλπακίου θα κατέρρεε.
Αυτό το γνώριζαν και οι Ιταλοί, οι οποίοι, με οδηγούς Αλβανούς, που γνώριζαν καλά το έδαφος, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά το βράδυ της 2ας προς 3η Νοεμβρίου κατά της Γκραμπάλας, εν μέσω σφοδρής θύελλας, και κατέλαβαν δύο από τις τρεις κορυφές της. Ο Κατσιμήτρος στο άκουσμα της είδησης διέταξε άμεση αντεπίθεση με όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες.
Τελικά, συγκεντρώθηκαν δύο λόχοι του 15ου ΣΠ, υπό τους αντισυνταγματάρχη Κυριαζή και ταγματάρχη Πανταζή. Οι ελληνικές δυνάμεις όμως καθηλώθηκαν από τη σφοδρή θύελλα. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να εξαπολυθεί αντεπίθεση.
Η θύελλα ωστόσο εμπόδισε και τους Ιταλούς να ενισχύσουν τα επί της Γκραμπάλας τμήματά τους. Βορειότερα, στον Αώο, οι αλπινιστές της «Τζούλια» επιχείρησαν να ανατρέψουν το απόσπασμα Φριζή και να πλαγιοκοπήσουν την VIII MΠ. Αποκρούστηκαν και οι δύο απόπειρές τους με απώλειες – 5 νεκροί, 24 αιχμάλωτοι.
Τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου, ο 1ος και ο 7ος Λόχος του 15ου ΣΠ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, και με την ξιφολόγχη και με την ιαχή «Αέρα», ανέτρεψαν τα εχθρικά τμήματα. Την ίδια ώρα ένα ιταλικό τάγμα ανέβαινε στο ύψωμα για να ενισχύσει το τμήμα που το είχε καταλάβει, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό είχε ήδη ανατραπεί από την ελληνική αντεπίθεση. Οι υποχωρούντες Ιταλοί και Αλβανοί αναμείχθηκαν με το εν λόγω τάγμα, προκαλώντας του σύγχυση.
Έτσι, όταν και αυτό δέχτηκε με τη σειρά του την ελληνική επίθεση, τράπηκε σε φυγή. Πιο χαμηλά, σε μια από τις πλαγιές της Γκραμπάλας, είχε πάρει θέσεις ολόκληρο το ιταλικό 47ο ΣΠ.
Με την ανακατάληψη όμως του υψώματος από τους Έλληνες, έγινε αντιληπτό από τους παρατηρητές του πυροβολικού. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για τους Ιταλούς. Τέσσερις ελληνικές πυροβολαρχίες άρχισαν συγκεντρωτικό πυρ εναντίον του και το διέλυσαν.
Οι ιταλικές απώλειες επί του υψώματος ήταν επίσης βαριές – 20 νεκροί, 60 τραυματίες και 6 αιχμάλωτοι. Στα χέρια των Ελλήνων περιήλθαν τρία πολυβόλα και τέσσερις όλμοι. Οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε 8 νεκρούς και 27 τραυματίες.
Ωστόσο, η μόνη έως τότε ιταλική επιτυχία -και μάλιστα επιτυχία σοβαρή- είχε ακυρωθεί. Με το πρώτο φως της ημέρας, το ιταλικό πυροβολικό άρχισε και πάλι να βάλλει καταιγιστικά κατά των ελληνικών θέσεων. Από τις 10.00, στο βομβαρδισμό συμμετείχε και η Ιταλική Αεροπορία. Με το βομβαρδισμό αυτό η ιταλική ηγεσία επιθυμούσε να ανοίξει δρόμο στην επίθεση των «Κενταύρων» της.
Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε με την ίδια ένταση μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και εμφανίστηκαν εμπρός από το Καλπάκι 60 περίπου ιταλικά άρματα. Τα άρματα αυτά, καλυπτόμενα από ένα λόχο μοτοσικλετιστών, θα αποτελούσαν το πρώτο κλιμάκιο εφόδου κατά του υψώματος του Καλπακίου.
Τα ιταλικά άρματα προχώρησαν, παρά το φραγμό του ελληνικού πυροβολικού, φτάνοντας σε απόσταση 300 μ. από τις ελληνικές θέσεις. Εκεί ακινητοποιήθηκαν από τα αντιαρματικά φράγματα σιδηροτροχιών και επιχείρησαν να κινηθούν εκατέρωθεν.
Και πάλι όμως έπεσαν σε αντιαρματική τάφρο και στη συνέχεια σε ναρκοπέδιο. Αμέσως μετά την ανατίναξη δύο ιταλικών αρμάτων, ανέλαβε δράση το αντιαρματικό συγκρότημα που είχε οργανώσει ο Κατσιμήτρος – 8 πεδινά πυροβόλα των 75 χιλ., 4 πυροβόλα των 105 χιλ. και 4 αντιαρματικά πυροβόλα των 37 χιλ.
Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Τα ιταλικά άρματα τινάζονταν στο αέρα το ένα μετά το άλλο, την ώρα που οι Εύζωνοι του 40ού ΣΕ επιχειρούσαν να βγουν από τα χαρακώματα και να τα λογχίσουν! Πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών ανέβηκαν στα γύρω υψώματα και παρακολουθούσαν τη μάχη.
Βλέποντας δε την τύχη των ιταλικών αρμάτων, άρχισαν όλοι μαζί να φωνάζουν: «Βάρα τους, κυρ λοχαγέ! Δώσε τους να καταλάβουν τι παει να πει Ελληνικός Στρατός»! Υπό αυτές τις συνθήκες, όσα άρματα «επιβίωσαν», μαζί με τους Βερσαλιέρους μοτοσικλετιστές, υποχώρησαν άτακτα, με τους Έλληνες να κραυγάζουν όρθιοι «Αέρα» και να σφυρίζουν περιπαικτικά. Καταστράφηκαν 9 άρματα μάχης, και κυριεύτηκαν 50 μοτοσικλέτες, ένα γεφυροφόρο άρμα, πολυβόλα, τυφέκια.
Επι τόπου μετρήθηκαν 20 Ιταλοί νεκροί και περισυνελέγησαν 12 βαριά τραυματίες. Ωστόσο, φοβούμενος επίθεση κατά του υποτομέα Καλαμά με άρματα, ο Κατσιμήτρος διέταξε τα εκεί στρατεύματα να υποχωρήσουν πίσω από τη νότια όχθη του ποταμού. Η υποχώρηση έγινε χωρίς οι Ιταλοί να αντιληφθούν το παραμικρό.
Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου, οι Ιταλοί επιχείρησαν να περάσουν τον Καλαμά στο ύψος της Βροντισμένης, και τα κατάφεραν. Άμεση όμως αντεπίθεση του 1ου Τάγματος Πολυβόλων τούς έριξε και πάλι πίσω, με σημαντικές απώλειες, κυρίως σε πνιγμένους.
Το πρωί το ιταλικό πυροβολικό άρχισε να σφυροκοπά την Γκραμπάλα και την Ασσόνισα. Διαρκούντος του βομβαρδισμού του πυροβολικού, εμφανίστηκε και η Ιταλική Αεροπορία, τα αεροσκάφη της οποίας βομβάρδισαν και πολυβόλησαν τις ελληνικές θέσεις από χαμηλό ύψος.
Παρ’ όλα αυτά, οι Ιταλοί δεν αποτόλμησαν νέα επίθεση. Ήταν εμφανές ότι συγκέντρωναν ακόμα ισχυρότερες δυνάμεις, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να καταπονήσουν τις ελληνικές. Ο Κατσιμήτρος φρόντισε να ενισχύσει και αυτός τις θέσεις του, προωθώντας το 39ο ΣΕ.
Επίσης, διέταξε την εκπομπή περιπόλων σε όλη τη ζώνη της Μεραρχίας, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Οι ελληνικές περίπολοι όμως αιφνιδίασαν τους Ιταλούς, σε σημείο ο Πράσκα να αναφέρει ότι «οι ηρωικοί Βερσαλιέροι υπέστησαν απροσδόκητη επίθεση από συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις»! Βορειότερα, οι Ιταλοί επιχείρησαν να διασχίσουν τον Αώο, αλλά και πάλι αποκρούστηκαν.
Ωστόσο, επίθεση ετοίμαζαν οι Ιταλοί και κατά του παραλιακού τομέα. Το Μηχανικό τους κατασκεύαζε γέφυρες για να περάσουν τα τμήματα τον Καλαμά, νότια των Φιλιατών. Το ελληνικό πυροβολικό αντέδρασε και τίναξε στον αέρα μία από αυτές.
Την 5η Νοεμβρίου, οι Ιταλοί ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν την επίθεσή τους τόσο κατά του Καλπακίου, όσο και στον παραλιακό τομέα. Για το σκοπό αυτό, το πυροβολικό τους άρχισε σφοδρό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων, συνεπικουρούμενο, λίγο αργότερα, και από την Αεροπορία.
Ο Κατσιμήτρος είχε στο μεταξύ ενισχύσει την αντιαεροπορική του άμυνα, διατάσσοντας την μεταστάθμευση μιας πυροβολαρχίας των 88 χιλ. από τα Ιωάννινα στο Καλπάκι. Η πυροβολαρχία αυτή, υπό τον λοχαγό Ζαρονίκο, κατέρριψε δύο ιταλικά βομβαρδιστικά.
Σε ένα από αυτά βρέθηκαν δύο δέματα με μαύρα μαντίλια. Απορημένος ο Κατσιμήτρος, ρώτησε Ιταλούς αιχμαλώτους για τη σημειολογία τους, κι εκείνοι του απάντησαν ότι τα μαντίλια θα τα έριχναν τα αεροπλάνα πάνω από τα Ιωάννινα για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό, ο οποίος υποτίθεται θα πενθούσε τους χιλιάδες νεκρούς του.
Γύρω στις 14.30, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την αναμενόμενη επίθεσή τους. Στον τομέα του Καλπακίου, τα επιτιθέμενα τμήματά τους διαλύθηκαν από το ελληνικό πυροβολικό, πριν καν προλάβει το ελληνικό πεζικό να ανοίξει πυρ.
Στον κεντρικό τομέα, οι Ιταλοί κατάφεραν να περάσουν τον Καλαμά, αλλά ελληνική αντεπίθεση τους έριξε και πάλι μέσα και πέρα από τον ποταμό. Νέα επίθεση στο ύψος του χωριού Παρακάλαμου, υποστηριζόμενη από επιλαρχία αρμάτων, απέτυχε επίσης παταγωδώς και 15 άρματα εγκαταλείφθηκαν – αργότερα κυριεύτηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις.
Η μόνη ιταλική επιτυχία επετεύχθη στον παραλιακό τομέα. Εκεί οι Ιταλοί πέρασαν με ισχυρές δυνάμεις τον ποταμό και ανέτρεψαν ένα μοναχικό ελληνικό τάγμα. Ο Κατσιμήτρος διέταξε τότε τα εκεί τμήματα να συμπτυχθούν νοτιότερα, καλύπτοντας την οδό Ηγουμενίτσας-Μαργαριτίου. Σε περίπτωση που οι Ιταλοί διασπούσαν και αυτή την τοποθεσία, τα ελληνικά τμήματα θα υποχωρούσαν πίσω από τον ποταμό Αχέροντα. Εκεί όφειλαν να κρατήσουν πάση θυσία τον εχθρό.
Το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν και νέα επίθεση κατά του Καλπακίου, με την υποστήριξη του πυροβολικού. Το ελληνικό πυροβολικό απάντησε με σφοδρότητα.
Η πυροβολαρχία του Βαμβέτσου μάλιστα τίναξε στον αέρα ιταλικό παρατηρητήριο και τους εντός αυτού έξι Ιταλούς αξιωματικούς. Κατόπιν τούτου, η ιταλική επίθεση εκφυλίστηκε.
Το βράδυ οι Έλληνες διαβιβαστές υπέκλεψαν ιταλικά σήματα, που έκαναν λόγο για αναστολή των επιθέσεων, μέχρι την άφιξη ενισχύσεων. Μιλούσαν μάλιστα και για τις μέχρι τότε ιταλικές απώλειες, ανεβάζοντάς τες στους 2.228 άνδρες, και αυτά μόλις επτά ημέρες από την εισβολή και 56 ώρες από την έναρξη της πραγματικής μάχης.
Η επόμενη ημέρα πέρασε σχετικά ήρεμα. Οι Ιταλοί έλειχαν ακόμα τις πληγές τους, και μόνο στον τομέα Βροντισμένης αποτόλμησαν επίθεση, η οποία κατεπνίγη εν τη γενέσει της από το εξαίρετο ελληνικό πυροβολικό. Στον παραλιακό τομέα, οι Ιταλοί, αφού κατέλαβαν την Ηγουμενίτσα, προήλασαν νοτιότερα, χωρίς να επιτύχουν επαφή με τα ελληνικά τμήματα που έπαιρναν θέσεις στον Αχέροντα. Τμήμα ωστόσο της Ηγουμενίτσας πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς και τους Αλβανούς.
Οι Ιταλοί πάντως δεν είχαν ακόμα παντελώς απογοητευθεί. Έτσι, την 7η Νοεμβρίου εξαπέλυσαν την σοβαρότερη ίσως επίθεσή τους κατά της τοποθεσίας Καλπακίου. Οι προσπάθειές τους επικεντρώθηκαν και πάλι κατά της Γκραμπάλας και της Ασσόνισας.
Οι πρώτες ιταλικές επιθέσεις αποκρούστηκαν μάλλον εύκολα και με σοβαρές για τους Ιταλούς απώλειες. Το βράδυ, όμως, νέα ιταλική επίθεση, υποστηριζόμενη από σφοδρά πυρά πυροβολικού, κατόρθωσε να ανατρέψει τα ελληνικά τμήματα στην Γκραμπάλα και να καταλάβει μέρος του υψώματος. Σχεδόν αμέσως εξαπολύθηκε αντεπίθεση δύο ελληνικών λόχων, υπό τον ταγματάρχη Πανταζή.
Με τη λόγχη και τις χειροβομβίδες, φωνάζοντας «Αέρα», τα ελληνικά τμήματα ξεχύθηκαν στη γυμνή βουνοπλαγιά. Ακολούθησε πραγματικά μάχη εκ του συστάδην. Οι αντίπαλοι πιάστηκαν στα χέρια. Πολεμούσαν ακόμα και με τα χέρια, ακόμα και με τα δόντια.
Στο τέλος όμως οι Ιταλοί λύγισαν. Οι Έλληνες φάνηκαν πολύ καλύτεροί τους. Τουλάχιστον 46 νεκροί Ιταλοί καταμετρήθηκαν. Άλλοι 7 αιχμαλωτίστηκαν. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν επίσης 5 όλμοι, 3 πολυβόλα, 4 οπλοπολυβόλα, τυφέκια και πυρομαχικά.
Οι Ιταλοί ανήκαν στο περίφημο 47ο ΣΠ, το λεγόμενο «Σύνταγμα Θανάτου». Οι Έλληνες είχαν 9 νεκρούς και 29 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο ανθυπολοχαγός Νίκος Χατζόπουλος, ένας πραγματικός Έλληνας.
Πρώτος όρμησε στη φωτιά, επικεφαλής των ανδρών, εμψυχώνοντάς τους και δίνοντάς τους το παράδειγμα της αυτοθυσίας. Ολόκληρο το 15ο ΣΠ τον έκλαψε. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της ιταλικής επίθεσης κατά της τοποθεσίας Καλπακίου. Η ελληνική άμυνα συνέτριψε τις ιταλικές δυνάμεις και, πάνω από όλα, την ιταλική αλαζονεία.
Η νίκη του Καλπακίου είχε εξαιρετική σημασία για τον ελληνικό Στρατό. Πέραν του ότι ματαίωσε σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο την απόπειρα διείσδυσης των Ιταλών στο ελληνικό έδαφος, είχε και τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο και στα δύο στρατόπεδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.
Η ήττα στο Καλπάκι αποτέλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για την ιταλική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική. Η σιγουριά των Ιταλών για έναν γρήγορο, «ευχάριστο» πόλεμο, διαψεύστηκε, με τραγικά μάλιστα αποτελέσματα.
Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν και η πτώση του ιταλικού ηθικού, το οποίο ποτέ πια, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, δεν αναπτερώθηκε. Η ηγεσία είχε διδάξει τους άνδρες να υποτιμούν τον αντίπαλο, έναν αντίπαλο φτωχό και άοπλο, όπως τους είπαν.
Αντί αυτού, όμως, οι Ιταλοί στρατιώτες βρήκαν απέναντί τους έναν αντίπαλο ψυχωμένο, αποφασισμένο να πολεμήσει μέχρι θανάτου για την ελευθερία του και, πάνω από όλα, προετοιμασμένο για τον υπέρτατο σκοπό, ηθικά και, όσο ήταν δυνατόν, και υλικά.
Οι Ιταλοί είχαν μάθει να κοροϊδεύουν τους Έλληνες. Ο πόλεμος δεν γίνεται πια με δόρατα και σπαθιά, επαναλάμβαναν συνεχώς.
Εφοδιασμένοι λοιπόν με άρματα, με βαρύ πυροβολικό και με εκατοντάδες αεροπλάνα, κίνησαν, με θράσος, όπως τους είχαν πει, να καταλάβουν την Ελλάδα. Με τρόμο όμως διαπίστωσαν ότι οι Έλληνες τους περίμεναν καθ’ όλα έτοιμοι.
Το πυροβολικό τους ξερνούσε φωτιά, δεν τους άφηνε στιγμή να ησυχάσουν. Δεν φοβήθηκαν τα άρματα. Ξεγέλασαν την Αεροπορία. Το σοκ των Ιταλών ήταν πολύ ισχυρό για να το αντέξουν.
Παρά τις αντικαταστάσεις των αρχιστρατήγων, παρά τη συνεχή αποστολή ενισχύσεων, είχαν χάσει ήδη το παιχνίδι.
Ο υπερφίαλος Πράσκα, ο ενορχηστρωτής της «συντριπτικής θύελλας» κατά της Ελλάδας, αντικαταστάθηκε ταπεινωμένος στις 9 Νοεμβρίου, επιχειρώντας από τότε, με χυδαία ψέματα, να αποσιωπήσει τις τεράστιες ευθύνες ή έστω την ανικανότητά του, προσδίδοντας στον μικρό του αντίπαλο, υπερφυσικές, θα έλεγε κανείς, δυνάμεις.
Το ίδιο έπραξε και ο αντιστράτηγος Κάρλο Ρόσι, ο διοικητής των δυνάμεων εισβολής στην  Ήπειρο (ΧΧV Σώμα Στρατού). Και δεν ξέρει ο αναγνώστης των κειμένων τους αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει, διαβάζοντας τις απίστευτες αναφορές και σημειώσεις τους, περί των υπερσύγχρονων ελληνικών πυροβόλων με το τεράστιο βεληνεκές, περί της πανταχού παρούσας Ελληνικής Αεροπορίας, που έπληττε συνεχώς τις επίγειες ιταλικές δυνάμεις, περί της δικής τους Αεροπορίας που δεν βοηθούσε.
Κανένας από τους δύο δεν είχε όμως το κουράγιο να γράψει περί της ελληνικής ψυχής και, πάνω από όλα, περί της ελληνικής αξίας, είτε αυτή κρατούσε δόρυ και σπαθί είτε Μάνλιχερ του 1906 και ορειβατικό πυροβόλο Σνάιντερ του 1919!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)