Με αναλυτικό αφιέρωμα, το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφει αναλυτικά τα έργα και τις ημέρες δύο ομογενών, του Αχιλλέα Ρίσβα και του Jason Μανολόπουλου. Έρχονται και οι δύο στο προσκήνιο καθώς έκαναν μια επιλογή: το 2012, όταν όλοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει και θα βγει εκτός Ευρωζώνης, αυτοί ποντάρισαν στη διάσωση. Το αποτέλεσμα; Καρπούνται ήδη υπεραξίες με το ποσοστό να ξεπερνά το …160%.
Οι δύο ομογενείς, όπως αναφέρει το Bloomberg, προχώρησαν το 2012 στη σύσταση μιας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων με την επωνυμία DromeusCapitalManagement. Hεταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια της τάξεως των 240 εκατομμυρίων ευρώ και στοιχημάτισε υπέρ της διάσωσης της χώρας επενδύοντας τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχές. Το ποσοστό του 160% μπορεί να μην λέει τίποτα σε κανέναν. Αν όμως συγκριθεί με το 10% που ήταν ο μέσος όρος των κερδών των hedgefund τότε η διαφορά γίνεται εύκολα αντιληπτή.
O Dromeus πρόσφατα επωφελήθηκε από τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστολή που το ίδιο το fund απέστειλε στους πελάτες - επενδυτές του την οποία εξασφάλισε το Bloomberg.
«Η ανακεφαλαιοποίηση θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους με την Eurobank, έγραψε ο Dromeus στην επιστολή. "Ενώ οι μετοχές της Eurobank έκλεισαν στο προηγούμενο το τρίμηνο με κέρδη έως και 19 τοις εκατό από την τιμή διάθεσης παραμένει μία από τις βασικές επενδυτικές επιλογές του fund καθώς εκτιμάται ότι διαθέτουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου».
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τον Δρομέα - ο οποίος εξακολουθεί και φέτος να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 26%- και άλλα fundsάρχισαν να βλέπουν και να επενδύουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, η ThirdPoint–το 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων fundτου Daniel Loeb- όπως επίσης και ο John Paulson.
Ολόκληρο το δημοσίευμα του Bloomberg μπορείτε να το δείτε εδώ