- Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με μειώσεις και ποιοι με “πάγωμα” μισθού
- Τα σενάρια για μισθούς δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο
Και...
Ξαφνικά, επίσης, η γνωστή εξίσωση με τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων γίνεται... σενάριο και διαρροή και γίνεται επιχείρηση να τη... μαζέψουν από το υπουργείο.
Οπως αναφέρει το newsit.gr, κατακαλόκαιρο και άρχισαν πάλι να συζητιούνται οι μισθοί στο δημόσιο και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το σημερινό σύστημα αμοιβών.
Αλλάζουν όλα στη μισθοδοσία από το 2015
Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε σήμερα ξεκάθαρα ότι θα υπάρξουν μισθολογικές αλλαγές.
Μιλώντας μάλιστα στην πρωινή εκπομπή του Mega χαρακτήρισε τις αλλαγές ως μια “δημοσιονομικά ουδέτερη αναδιανομή εντός των σημερινών ορίων”.
Με λίγα λόγια η υπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις αλλά και παράλληλα μειώσεις ώστε η δαπάνη των 15 δισ. ετησίως για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων να μην αυξηθεί.
Όπως είπε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης “θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις παραμέτρους που συνδέονται με τις μισθολογικές διαφορές”, ανέφερε μάλιστα ότι δεν μπορεί να έχουν τις ίδιες αμοιβές ή την ίδια διαμόρφωση αμοιβής οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι γιατροί με τους κλητήρες του δημοσίου.
Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ωστόσο, πρόσθεσε θα πρέπει να υπάρχουν δεδομένα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για τη μισθολογική ανέλιξη των υπαλλήλων.
Η θέση ευθύνης, η υπηρέτηση σε ειδικές θέσεις του δημοσίου, αλλά και τα πτυχία και τα επιπλέον από τα τυπικά προσόντα θα λαμβάνονται υπόψη, είπε η υπουργός σκιαγραφώντας εμμέσως πλην σαφώς το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις έναντι άλλων κατηγοριών.
Σε ποιους αναμένεται να μειωθεί ο μισθός
Ήδη από χθες διέρρευσαν οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί απ' το υπουργείο ως προς τη διαμόρφωση των μισθών. Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις προβλέπεται:
Διεύρυνση της διαφοράς μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής.
Στόχος η προσέλκυση στο Δημόσιο εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Μείωση του εισαγωγικού μισθού των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 780 ευρώ το μήνα σήμερα κοντά στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα που είναι στα 580 ευρώ/μήνα.
Η μείωση του μισθού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά σε μικρότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνη που προτείνεται για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Επαναφορά του ετήσιου μπόνους για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό κάποιοι θα πάρουν μέσο του μπόνους μια μικρή αύξηση η οποία θα προκύψει από τη μείωση σε άλλους.
Οι μειώσεις θα είναι οριζόντιες; Άγνωστο. Ίσως η επιλογή γίνει μέσω αξιολόγησης, όμως και εδώ υπήρξε διάψευση από την κ. Χριστοφιλοπούλου η οποία είπε σήμερα ότι δεν ισχύουν τα ποσοστά που εδώ και μήνες έχουν διαρρεύσει, μιλώντας για μια αρχική σκέψη η οποία είναι απλά υπό διαμόρφωση.
Όπως και να 'χει πάντως για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για μισθολογικές αλλαγές που περιλαμβάνουν και μειώσεις. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι υπάλληλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δημόσιο είναι περισσότεροι από 45% του συνόλου τότε μιλάμε για μειώσεις μισθού σε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλου.