Άνoιξαν από την Πέμπτη οι ευρωκάλπες για χώρες όπως η Βρετανία, όπου ο
ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να έχει υψηλά ποσοστά, αλλά
και η Ολλανδία όπου το κόμμα του αντιευρωπαϊστή Γκ. Βίλντερς φαίνεται να
έρχεται τέταρτο, παρά τις προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις. Σήμερα, ψηφίζουν Ιρλανδοί και Τσέχοι.
Έχουν δημοσιευτεί ωστόσο προγνωστικά που δίνουν μια γεύση για τις επιδόσεις των κομμάτων.
Στην Ολλανδία όπου 12,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους 26 εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, φαίνεται ότι δεν κατέγραψε τόσο καλές επιδόσεις όσο αναμενόταν και έρχεται τέταρτο.
Σύμφωνα με τα exit polls,το PVV είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, παρότι οι δημοσκοπήσεις που το εμφάνισαν πρώτο με 23%.
Όπως εκτιμάται, το PVV θα εξασφαλίσει το 12,2% και έρχεται τέταρτο, μετά τους κεντρώους ευρωπαϊστές Δημοκράτες 66 (D66), τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (12,3%).
Το D66 και το CDA, σύμφωνα με τα exit polls, δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με 15,6% και 15,2% αντίστοιχα.
Ο Βίλντερς απέδωσε τις κακές επιδόσεις του κόμματός του στη χαμηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές- που κινήθηκε στο 37%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009- λέγοντας ότι «με το να μείνουν στα σπίτια τους (οι ψηφοφόροι) έδειξαν την απέχθειά τους και την αδιαφορία τους ως προς την ΕΕ. Η Ολλανδία δεν έγινε πιο φιλοευρωπαϊκή».
Η εικόνα στη Μ. Βρετανία και ο παράγων Φάρατζ
Στις κάλπες προσήλθαν χθες και οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, όπου διεξήχθησαν παράλληλα και αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, κέρδη σημείωσαν οι Εργατικοί, ωστόσο οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και οι Φιλελεύθεροι έχασαν τοπικούς συμβούλους, ενώ αξιοσημείωτη αποδεικνύεται η επιρροή του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP, του Νάιτζελ Φάρατζ.
Μπορεί το UKIP να μην κατόρθωσε να αναδειχθεί πρώτο σε κανένα δήμο, εντούτοις η αδιαμφισβήτητη δυναμική του, προκαλεί αντιπαραθέσεις και τριγμούς στα υπόλοιπα «στρατόπεδα».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, ο Φάρατζ δήλωσε ότι το κόμμα του αναδεικνύεται πλέον σε «σοβαρό παίχτη» και θεωρείται πολύ πιθανό στις εθνικές εκλογές του 2015 να κερδίσει για πρώτη φορά έδρες στην βρετανική βουλή.
Για τις ευρωεκλογές δεν δημοσιοποιήθηκαν προβλέψεις, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν σαφές προβάδισμα του UKIP έναντι των υπολοίπων και ο Φάρατζ υποστηρίζει ότι η ευρωκάλπη θα αναδείξει πρώτο το κόμμα του.
Κάλπες σήμερα σε Ιρλανδία και Τσεχία
Μετά τους Βρετανούς, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα, οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Στην Ιρλανδία όπου περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγονται και εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων.
Το Sinn Fein (Σιν Φέιν) αναμένεται να αυξήσει τους ευρωβουλευτές του από έναν- που είχε στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο- σε τρεις, παρότι οι υποψήφιοι που έχει επιλέξει δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, ούτε ανήκουν στα ιστορικά στελέχη του κόμματος.
Αν και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της λιτότητας και της οικονομίας, οι ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές δεν έχουν αυξήσει τη δύναμή τους και μόλις ένας υποψήφιος ευρωσκεπτικιστής, ο ανεξάρτητος Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν, έχει πιθανότητες να κερδίσει μία έδρα.
Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ από την πλευρά του φαίνεται να διατηρεί τη δύναμή του και εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε στη νέα ευρωβουλή θα έχει 4 ή 5 ευρωβουλευτές.
Η συμμετοχή στην Ιρλανδία προβλέπεται να ενισχυθεί λόγω της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).
Στην Τσεχία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σήμερα και αύριο για τις ευρωεκλογές.
Τις περισσότερες από τις 21 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αποσπάσει το κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάμπις, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), προβλέπεται ότι θα έρθει δεύτερο.
πηγές: Deutsche Welle, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ