Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ο... μπουρλοτιέρης του Μαξίμου

Βραχυκύκλωμα στην πολιτική πόλωσης που είχε αποφασίσει το Μαξίμου προκαλεί ο εκβιασμός Βενιζέλου στη Ν.Δ. για το μέλλον της συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Αν και ο Σαμαράς τον «άδειασε» με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην ακυρώσουν τη στρατηγική που έχουν ήδη επεξεργαστεί.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους, καθώς επιχειρούν να ανακόψουν τη «χαλαρή ψήφο» και τις διαρροές δίνοντας στις ευρωεκλογές...
χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Ο Σαμαράς ποτέ δεν θα παραδεχθεί δημοσίως ότι θέτει τέτοιο θέμα στην εκλογική αναμέτρηση της ευρωκάλπης, αλλά είναι προφανές ότι συνδέει το αποτέλεσμα με τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.
Ο εκβιασμός Βενιζέλου στο εκλογικό σώμα μπλοκάρει την επιλογή του επιτελείου Σαμαρά να ασκήσει τον δικό του εκβιασμό ότι, εάν υπερψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «η χώρα θα γυρίσει πίσω και θα εμπλακεί σε περιπέτειες».
Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι, σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας, θα είναι χαμένος από τον πρώτο γύρο, καθώς οι υποψήφιοί του σε δήμους και περιφέρειες δεν «περπατάνε», και επιχειρεί να περιχαρακώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους του εν όψει ευρωεκλογών.
Για τον λόγο αυτόν στο επιτελείο της Ν.Δ. έγιναν έξαλλοι με τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο που συμφώνησαν σε μια στρατηγική υψηλού ρίσκου για να συντηρήσουν τα ποσοστά της Ελιάς επιδιώκοντας να περιορίσουν τη διαρροή των ψηφοφόρων τους του 2012 προς τη Ν.Δ. και, κυρίως, προς το Ποτάμι, το οποίο... τρέχει δίπλα τους και φαίνεται ότι αντλεί ψήφους κυρίως από την ΠΑΣΟΚική δεξαμενή.
Επί της ουσίας, Σαμαράς και Βενιζέλος θέτουν το ίδιο διακύβευμα, «πολιτική σταθερότητα ή περιπέτεια», αλλά ο καθένας θέλει για τον εαυτό του το ίδιο κομμάτι από την εκλογική πίτα.
Πόλωση
Το πρόβλημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως στην τελική ευθεία η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο έντονη και καθοριστική, ώστε το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να συνθλιβεί εκλογικά και να μπει σε περιπέτειες εσωτερικής αποσταθεροποίησης.
Στη Ν.Δ., από την άλλη πλευρά, κινούνται στη λογική ότι το διακύβευμα στις εκλογές είναι η διαφορά τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο μικρότερη είναι η διαφορά τόσο θα μπορούν να ελπίζουν ότι θα παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία για να μπορέσουν να πάρουν «αντίδωρα» από τη Μέρκελ στην πορεία για τις εθνικές εκλογές.
Ο Σαμαράς θεωρεί ότι όσοι ψηφοφόροι έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ είναι εύκολο να απορροφηθούν από τη Ν.Δ. όταν θα κάνει την επανεκκίνηση του κόμματός του με την «ταμπέλα» Νέα Ελλάδα, καθώς στο σχέδιό του εξέχουσα θέση κατέχει και η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όμως σε αυτήν τη φάση τον πρωθυπουργό τον εξυπηρετεί η διατήρηση του Βενιζέλου ως ενός μικρού και πρόθυμου πόλου, ώστε να έχει στηρίγματα στη διακυβέρνηση.
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμει σύμμαχος σε κυβερνητικό σχήμα είναι και το Ποτάμι, γι’ αυτό ο Σαμαράς αποφεύγει να το «χτυπήσει». Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεχθεί ότι είναι πιθανόν να έχει μικρότερη δύναμη στις εθνικές εκλογές από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και να βρεθεί σε υποδεέστερη μοίρα.
Οι επιτελείς του Σαμαρά θα αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις αρχές της εβδομάδας, οπότε θα έχει εξελιχθεί και η διαφημιστική καμπάνια, για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν και εάν θα χαμηλώσουν τους τόνους έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά ο Σαμαράς έχει αποφασίσει μετωπική επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας μόνο τον δικό του στόχο σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ζητούμενο
Στο επιτελείο του Σαμαρά έχουν καταλήξει – και φαίνεται ότι το αντιλήφθηκαν και στην ΠΑΣΟΚο-Ελιά – ότι το ζητούμενο είναι η πρωτιά στις εθνικές εκλογές και με βάση αυτήν τη στρατηγική θα κινούνται. Πρόθυμοι, κατά την εκτίμηση των δεξιών συμβούλων του Σαμαρά, για να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση, πάντα θα υπάρχουν ή το σύστημα θα φροντίζει να υπάρχουν.
Ως εκ τούτου, οι μυστικοσύμβουλοι θα χαλαρώσουν την πίεση και το δίλημμα μόνον εάν πραγματικά εκτιμήσουν είτε ότι κινδυνεύει το συνονθύλευμα του ΠΑΣΟΚ με την Ελιά να καταποντιστεί είτε ότι ο Βενιζέλος κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματος.
Αν και υπάρχουν πιέσεις στις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν τη στρατηγική της ακραίας πόλωσης με το επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές, εντούτοις και τα δύο επιτελεία αναγνωρίζουν πως, εάν τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές δεν είναι ανεκτά και διαχειρίσιμα, τότε οι ίδιοι οι βουλευτές τους δεν θα τους δώσουν περιθώρια να επιβιώσουν πολιτικά ως συγκυβέρνηση.
Η κυβέρνηση πήρε μία δήλωση για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία δείχνει τον δρόμο της ρύθμισης, αλλά... σε βάθος χρόνου, ως εκ τούτου είναι εντελώς αδύναμη να κόψει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πολίτες δεν φαίνεται να «τσιμπούν». Έτσι, τώρα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. επιθυμούν στις 25 Μαΐου η «συνολική εικόνα» από τις ευρωεκλογές και τα τελικά αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες να μπορούν να ερμηνευθούν κατά τρόπο που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν το πικρό ποτήρι της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
Από το Ποντίκι



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)