Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αρχίζει να σταθεροποιείται στο 6,19%, τα οποία το 2010 είχαν αγγίξει το 30%. «Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων ζημιώθηκαν κατά 69% επί της αξίας των τίτλων τα δύο τελευταία χρόνια... αλλά τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά, με τις αγορές να είναι και πάλι θετικές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης της ING Bank.
Η επικείμενη ομολογιακή έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, αναπαράγοντας και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η χώρα δεν βιάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου ομολόγου πριν από το Πάσχα.
Το θέμα στην παρούσα φάση δεν είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, αλλά το να σταλεί ένα μήνυμα σε επενδυτές πως η Ελλάδα είναι ξανά μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί να δανείζεται από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά συστήματα.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.
Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Ρόιτερ.
Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Ρόιτερ Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. «Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.
«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.
«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.