«Να δούν την Ελλάδα, με τους γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους γιατί δεν έχουν να τά θρέψουν», συνιστά στους Ουκρανούς εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να πάρουν μιαν ιδέα για το τι τους περιμένει -υπό την Τιμοσένκο ή τον Ποροσένκο και το Δ.Ν.Τ.
Το άρθρο, της Λίντα Χέρντ, στην εφημερίδα ΄Αραβικά Νέα –τρανή πιστοποίηση ότι το έπος τού ευρω-ελλαδικού σαξές-στόρυ αρμενίζει και στην Αραβική θάλασσα, χωρίς καν τη βοήθεια των κ.κ. Ντάϊσσενμπλουμ και ΄Ολυ Ρεν- αξιολογεί την κατάσταση και τις προοπτικές στην Ουκρανία, η οποία –υπογραμμίζει στον τίτλο- δεν έχει βγεί από τον λαβύρινθο.
Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού
«Οι ευρωπαϊστές διαδηλωτές τοτυ Κιέβου πέτυχαν να εξωπετάξουν ένα πρόεδρο, αλλά πληρώνοντας ένα απροσδόκητο τίμημα. Η χερσόνησος της Κριμαίας τους έφυγε ίσως για πάντα, οι περισσότεροι στρατιωτικοί που βρίσκονταν εκεί επέρασαν στους Ρώσσους και ισως ακολουθουν κι’ άλλα χειρότερα.Αποτελεί μιαν άβολη αλήθεια πως η λαϊκή εξουσία, οσοδήποτε καλοπροαίρετη, είναι τις περισσότερες φορές καταστρεπτική. Ορμάται κυρίως από τα συναισθήματα ανθρώπων που δεν μπορούν να συλλάβουν τη συνολικήν εικόνα.Τα πλήθη του Κιέβου μπορεί να πέτυχαν αυτό πού ήθελαν,αλλά θα θέλουν αυτό που θα εισπράξουν;
Τα ελεγχόμενα δυτικά ΜΜΕ ζωγραφίζουν ένα φωτεινό μέλλον για την Ουκρανία, εφ’ όσον ο «κακοποιός» Πούτιν δεν αποφασίσει να εισβάλει στις ρωσσόφωνες επαρχίες. Αλλά ακόμη κι’ αν δεν κουνήσει από την δική του πλευρά των συνόρων- όπως το υποσχέθηκε, υπό τον όρο ότι οι Ρώσσοι κάτοικοι δεν γίνουν θύματα διωγμού- όλα στον κήπο δεν θα είναι ρόδινα.
Πρώτα, ο πληθυσμός είναι διαιρεμένος. Φιλορωσικές διαδηλώσεις στο Ντονέτς το Σάββατο ζητούσαν αυτονομία και ανήγγελαν την αποχή από τις εκλογές. Αρκετοί από τους διαδηλωτές εφώναζαν πως οι «φασίστες του Κιέβου» δεν τους αντιπροσωπεύουν.Μία γυναίκα είπε πως βλέπει τους Ρώσσους όχι σαν εισβολείς αλλά μάλλον σαν προστάτες. Τα ίδια και στο Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου σημειώνονται συχνές συγκρούσεις μεταξύ ευρωπαϊστών και φιλορώσσων διαδηλωτών.
Η εφημερίδα USA Today παραθέτει δηλώσεις ενός δημοτικού συμβούλου που διεκτραγωδεί τις συνέπειες της ρήξης Κιέβου και Μόσχας. «Τώρα τα περισσότερα εργοστάσια δουλεύουν δυο μέρες την εβδομάδα. Ο Ρώσσοι δεν παραγέλνουν γιατί δεν θέλουν να ενισχύσουν τους εχθρούς τους. Αλλά η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θέλει να μας κάνει Μπανανία». Μερικοι ρωσσικής εθνότητας τραυματίες ή νεκροί από αδέσποτες σφαίρες των ΜΑΤ του Κιέβου θα μπορούσαν να γίνουν πρόσκληση πρός τα ρωσσικά τάνκς.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε την καταγγελία της Μόσχας ότι ρωσσικής εθνότητος πολίτες είναι στόχος απειλών. Αλλά ένα βίντεο που σάρρωσε το διαδίκτυο δείχνει ουκρανούς μασκοφόρους πολιτοφύλακες να κυνηγούν «ρωσσικά καθάρματα» στο Ντιπροπετρόφσκ, να βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό ενός από τά θύματά τους και να γρονθοκοπούν ένα άλλο στο πρόσωπο.
΄Επειτα, δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του Κιέβου που χειροκροτούν την προσωρινή κυβέρνηση. Μια αστυνομική επιδρομή εναντίον ακροδεξιών στο Ρόβνο που κατέληξε στον θάνατο του αρχηγού τους, Αλεξάντ Μιουζύσκο, εξαγρίωσε τον «Δεξιό Τομέα» που κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών πως οργάνωσε την προμελετημένη δολοφονία του. Χιλιάδες οπαδοί, που ζητούσαν την παραίτησή του υπουργού,απέκλεισαν την είσοδο της βουλής για να αποτρέψουν τους βουλευτές από την βεβιασμένη αυτόματη επιψήφιση των μέτρων λιτότητας του ΔΝΤ.
Τρίτον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέτρα που αλλάζουν για δεκαετίες τη ζωή του μέσου πολίτη τέθηκαν βιαστικά σε εφαρμογή από μη εκλεγμένους πρόεδρο, πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που δεν έχουν εντολή να μιλούν εξ ονόματος οποιουδήποτε. Προεδρικές εκλογές έχουν αναγγελθεί για τις 25 Μαίου αλλά μέχρι τώρα οι υποφήφιοι μοιάζουν απογοητευτικοί. Τώρα που ο λαϊκιστής τέως μποξέρ Βιτάλυ Κλίτσκο αποσύρθηκε από υποψήφιος, μένουν στην Ουκρανία δύο: Το σημερινό φαβορί, ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός και ως «Βασιληάς της Σοκολάτας» και η περιβόητη χρυσόμαλλη εικόνα της Πορτοκαλί Επανάστασης, Γιούλια Τυμοσένκτο, τέως πρωθυπουργός καταδικασμένη για καταχρήσεις εξουσίας.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ποροσένκο να κερδίζει, εάν καπρίτσιο της τύχης φέρει την Γιούλια πρώτη, η ανατολική Ουκρανία σίγουρα θα τυλιχτεί στις φλόγες. Μπορεί να μοιάζει αγγελική, αλλά κάτω από την χαρακτηριστική κοτσίδα της κρύβεται ένας εγκέφαλος χωρίς αναστολές. Ειναι γραμμένη σε μαγνητοταινία να θέλει «το ξεπάστρεμμα των Ρώσσων» (από την Ουκρανία), να θέλει μια σφαίρα στο κεφάλι του Πούτιν, να κινητοποιήσει τις σχέσεις της για «να μη μείνει στη Ρωσσία ούτε στάχτη από την καμμένη γή». Ακούγεται να δηλώνει πως θέλει πυρηνικό βομβαρδισμό των οκτώ εκατομμυρίων ρωσσο-ουκρανών. Αυτό είναι τό άτομο στο οποίο ο Λευκός Οίκος πίεζε τον τέως πρόεδρο (Γιανούκοβιτς) να δώσει άφεση αμαρτιών (αποφυλάκιση). Δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά αν αυτή γίνει ο επόμενος πρόεδρος, τότε θα ξεσπάσει αιματηρός εμφύλιος πόλεμος.
Τέλος, η οικονομία πτωχευμένης χώρας έχει ανάγκη ανόρθωσης. Η μεταβατική κυβέρνηση λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται 35 δις δολλάρια μόνο για να πληρώσει τά χρέη της σε δύο χρόνια. Το νόμισμά της έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του σε λίγο περισσότερο του μηνός και τα συναλλαγματικά της αποθέματα εξατμίζονται. Ενδημική διαφθορά από την κορυφή μέχρι τη βάση έχει αδειάσει τα ταμεία της. Εδώ,πιεζόμενη από Ουάσιγκτων και Βρυξέλλες, δέχεται την άφιξη του ΔΝΤ. Που προσφέρει δάνεια έως 18 δις, με ουρά από οδυνηρούς όρους. Τούς μέσους Ουκρανούς περιμένουν σκληρό σφίξιμο της ζώνης, ανεργία και αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 50% με την κατάργηση των επιδοτήσεων, ακόμη και με το υπεσχημένο πακέτο Ευρω-αμερικανικής βοήθειας 10 δις δολλαρίων.
Θα πρέπει να κοιτάξουν στην Ελλάδα, όπου γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν, για να πάρουν μιαν ιδέα για το τι τους περιμένει. Δεν θα είναι ωραίο.»
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/04/h-e.html#.Uz72OqLnfTo