«Το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας δεν εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς και ως εκ τούτου πρέπει να διακοπεί», απεφάνθη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τη Δευτέρα. Με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το δικαστήριο κατέληξε ότι «η Ιαπωνία θα πρέπει να ανακαλέσει κάθε ισχύουσα άδεια ή έγκριση σε σχέση με το JARPA II (το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική) και να απόσχει από τη χορήγηση άλλων αδειών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος», ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Αυστραλίας που είχε προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη το 2010.
Η Ιαπωνία διά στόματος του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Χάγη, Κότζι Τσουρουόκα δήλωσε ότι «θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου ως χώρα που σέβεται το νόμο και υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας αν και είναι βαθιά απογοητευμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης».
Σημειώνεται ότι η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε με διεθνή συνθήκη το 1985. Ωστόσο ιαπωνικά φαλαινοθηρικά συνέχισαν να σκοτώνουν περίπου 1.000 φάλαινες το χρόνο εκμεταλλευόμενα ένα παραθυράκι της διεθνούς νομοθεσίας «περί φαλαινοθηρίας για επιστημονικούς σκοπούς».
Το κρέας των φαλαινών καταλήγει στις αγορές με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υπερασπίζονται την πώλησή του ως μέρος μιας «παλιάς παράδοσης και κουλτούρας». Μάλιστα, η Ιαπωνία έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το αίτημα των Αυστραλών με εκείνο των Ινδουιστών που ζητούν την απαγόρευση της θανάτωσης αγελάδων.
Οι μόνες δύο χώρες παγκοσμίως που επιδίδονται στην φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς είναι πλέον η Νορβηγία και η Ισλανδία βάσει μιας ένστασης που είχε υποβληθεί κατά του μορατόριουμ στη δεκαετία του 1980.
Ο Patrick Ramage, διευθυντής του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων, δήλωσε ότι η απόφαση «θα αυξήσει την πίεση σε αυτές τις δύο χώρες για να επανεξετάσουν τις φαλαινοθηρικές τους πρακτικές, καθώς και τους λόγους και προφάσεις που προβάλλουν για τη συνέχισή τους».