- Πως υπολογίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης για κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες Ι.Χ, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα.
- Τι ισχύει για μικρομεσσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες και οι παγίδες για μισθωτούς και συνταξιούχους........
Με 12 διαφορετικούς τρόπους μπορεί ο φορολογούμενος να καλύψει τυχόν πρόσθετη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος του και του (υψηλότερου) τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια.
Εάν δικαιολογήσει τη διαφορά αυτή, τότε δεν θα φορολογηθεί με βάση το υψηλότερο ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος, αλλά με βάση το χαμηλότερο, του δηλωθέντος εισοδήματός του.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου:
Τι να κάνετε για να γλιτώσετε φόρους
Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ονομάζονται πλέον «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», είναι ποσά τα οποία, σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου Οικονομικών, αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογουμένου για την ατομική του συντήρηση.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.
Όλα αυτά τα ποσά, τα οποία προσδιορίζονται για κάθε φορολογούμενο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιεί και τις λοιπές συνθήκες διαβίωσής του, αθροίζονται από την εφορία. Πηγή: Ελεύθερος Τύπος