Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πρέσινγκ σε Στουρνάρα στο Eurogroup για νέα μέτρα

Πολιτική συμφωνία αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση - Δέσμευση και της επόμενης κυβέρνησης ζητούν οι εταίροι - Φόβοι ότι θα χαθεί και το Eurogroup του Φεβρουαρίου



Με πολιτική απόφαση αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να εγκριθεί η καταβολή της επόμενης δόσης από το Μνημόνιο προς τη χώρα μας.
Θερμό παρασκήνιο για πολιτική συμφωνία η οποία θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο
Τούτο σημαίνει ότι το «μπρά ντε φερ» που διεξάγεται μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης -στην παρούσα φάση με ανταλλαγή e mails- αποτελεί μόνο το εμφανές μέρος της διαπραγμάτευσης. Το παρασκηνιακό της μέρος αφορά την πολιτική συμφωνία η οποία θα δεσμεύει τους εταίρους μας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, για πλήρη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες θεωρείται δεδομένο ότι χωρίς την επίτευξη μίας τέτοιας πολιτικής συμφωνίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός διαπραγμάτευσης, ακόμη και αν κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με την Τρόικα.
Το μήνυμα αυτό αναμένεται να καταστεί σαφές στον Γιάννη Στουρνάρα και κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup - μια συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται σκληρό «σφυροκόπημα» του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Υπό το σκηνικό αυτό, δε, διαγράφεται πλέον εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη της όποιας συμφωνίας και στο επόμενο Eurogroup, της 17ης Φεβρουαρίου.
Δεσμεύσεις και από την επόμενη κυβέρνηση
Τούτα δημιουργούν νέα δεδομένα, όχι μόνο για τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης το συνολικό της ποσό, αλλά και το περιεχόμενο που θα έχει η εν λόγω πολιτική συμφωνία, η οποία είναι πιθανόν ότι θα δεσμεύει και την επόμενη Κυβέρνηση.
Με αυτήν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατ΄ απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα εγγυηθούν ότι θα καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη διετία, οι οποίες υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να αντλήσει το ποσό αυτό ή μέρος του από τις αγορές. Η κυβέρνηση βέβαια από την πλευρά της επιθυμεί και για λόγους πολιτικού συμβολισμού, έστω δοκιμαστικά, να βγει η χώρα στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές. Ομως μία τέτοια «πειραματική έξοδος» είναι αμφίβολο ότι μπορεί να πείσει το ΔΝΤ.
«Επιχείρηση» συμβολικής εξόδου στις αγορές
Η κυβέρνηση επιθυμεί για λόγους πολιτικού συμβολισμού, έστω δοκιμαστικά, να βγει η χώρα στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές
Επιπροσθέτως, το εγχείρημα θα συμπέσει με μία δυσμενή συγκυρία, καθώς τον Μάιο το Δημόσιο αντιμετωπίζει μεγάλες ανάγκες ρευστού λόγω της λήξης ομολόγων, οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος το «πείραμα» της εξόδου να εξελιχθεί σε φιάσκο καθώς οι αγορές θα πιέσουν για υψηλά επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στα στενά πλαίσια που προσδιορίζονται από την ημερομηνία επικύρωσης των δημοσιονομικών στοιχείων, τον προσεχή Απρίλιο, μέχρι το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών τον επόμενο μήνα, είναι αρκετά ασφυκτικά προκειμένου να οργανωθεί το εγχείρημα εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές. Και μάλιστα με τρόπο που το αποτέλεσμα του να πείσει ότι η χώρα θα μπορεί από μόνη της να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει πρόσφατα πως ο τίτλος που θα εκδοθεί αρχικά, θα είναι πενταετούς διάρκειας. Ομως η έκδοση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.
Ολα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η «μαραθώνια διαπραγμάτευση» με την Τρόικα που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα. Αναπόφευκτα στη διαπραγμάτευση θα προστίθενται πλέον ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου αλλά και αυτή των 9,2 δισ.ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2014. Είναι δε πιθανόν, με δεδομένο ότι πριν τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρξει και νέος κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, να συμπεριληφθεί στο πακέτο και η δόση του β’ τριμήνου του 2014. Ετσι είναι πολύ πιθανόν το «έπαθλο» από αυτή τη μαραθώνια διαπραγμάτευση να φθάσει τα 17,4 δισ. ευρώ. Αλλωστε πριν τον Μάιο η χώρα δεν αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων οι οποίες θα πίεζαν για μία συμφωνία εδώ και τώρα με την Τρόικα.
Τα έξι «αγκάθια» με τηνΤρόικα
Η ανάγκη επίτευξης πολιτικής συμφωνίας δεν σημαίνει βέβαια ότι η Τρόικα θα γίνει πιο ελαστική στις απαιτήσεις της. Αλλωστε σε μεγάλο τα σημεία τριβής που έχουν παρουσιαστεί, επηρεάζουν καθοριστικά και το περιεχόμενο της πολιτικής δέσμευσης που θα κληθούν να αναλάβουν οι εταίροι μας. Για παράδειγμα αν οι εκτιμήσεις της Τρόικας για τις αποκλίσεις από τον Προυπολογισμό του 2014 είναι ακριβείς, τότε οι χρηματοδοτικές ανάκγες της χώρας για την επόμενη διετία αυξάνονται ισόποσα.
Τα έξι σημεία που φαίνεται να χωρίζουν την Κυβέρνηση και Τρόικα είναι:
Η Τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξουν απώλειες στους στόχους για τα έσοδα από τον ΦΠΑ
  1. Θεωρούν πως ο Προϋπολογισμός του 2014, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα (1,2 έως 2 δισ. ευρώ) δεν θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,75 δισ. ευρώ.
  2. Απορρίπτουν τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι υποσχέσεις, για εξεύρεση εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της εισφοροδιαφυγής, καθώς τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα, που εμφανίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμούν πως δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων δεδομένου ότι στη διάρκεια του 2013, συσσωρεύτηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, 8,4 δισ. ευρω.
  3. Εκτιμούν ότι θα υπάρξουν απώλειες στους στόχους για το ΦΠΑ. Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε τις απώλειες σε 44 έως 107 εκατ. ευρώ, αλλά η Τρόικα εκτιμά πως θα φτάσουν σε 280 εκατ. ευρώ.
  4. Επιμένουν, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, πως από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό θα είναι κατά 320 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο.
  5. Το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά 3,9%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών τις αποτιμά σε 300 - 400 ευρώ, η Τρόικα τις αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ.
  6. Ο χειρισμός από την κυβέρνηση της απόφασης του ΣτΕ για το μισθολόγιο των ένστολων, για τους οποίους ακύρωσε περικοπές των μισθών και επιδίκασε επιστροφή αναδρομικών. Το κόστος υπολογίζεται σε 110 εκατ. ευρώ, αλλά εάν επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, το κόστος θα ξεφύγει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)