Σε δηλώσεις του στο Mega o υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
Παράλληλα, τόνισε ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες.
Την αντίθεσή του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
ΠΑΣΟΚ: Επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνάντηση μαζί του, την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. "Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία", υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι "θα επιμείνει μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στο κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του". Σχολιάζοντας, μάλιστα, το επιχείρημα του υπουργού ότι "το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί", τονίζεται στην ανακοίνωση ότι αυτό "έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)".
ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
«Η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του “χαρατσιού” των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και του 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική, αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», τονίζει η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝ.ΕΛ.: Ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό
«Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους», σχολιάζει ο τομεάρχης Υγείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς αναφερόμενος στο εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.
ΚΚΕ: Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις
Την έντονη αντίδραση και του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα» σημειώνει ο Περισσός.
ΙΣΑ: Απαγορευτικά ακριβό το αγαθό της Υγείας
Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη νόμου για το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση του αναφορικά με το μέτρο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2014.
Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι με το συγκεκριμένο μέτρο «εξωθείται η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού πλέον το αγαθό της Υγείας και η Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».
Ως θετικό κρίνει ο ΙΣΑ το γεγονός ότι τουλάχιστον, ο υπουργός Υγείας υιοθέτησε τη δημόσια πρόταση του ΙΣΑ και σε εγκύκλιο συμπεριέλαβε τους χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 25 ευρώ.