Με την απόφαση ορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο και την υπογραφή κάθε σχεδίου εγκριτικής πράξης νηολόγησης πλοίου. Το εγκεκριμένο υπόδειγμα εγκριτικής πράξης νηολόγησης θα συμπληρώνεται κάθε φορά με τα ειδικά στοιχεία του αιτούμενου προς νηολόγηση πλοίου. Η παραπάνω απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία λήφθηκε με σκοπό την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και γενικά τη διευκόλυνση του νευραλγικού για την οικονομία της Ελλάδας τομέα της ναυτιλίας.
Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013
Mε διαδικασίες - εξπρές η ένταξη στο ελληνικό νηολόγιο
Με την απόφαση ορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο και την υπογραφή κάθε σχεδίου εγκριτικής πράξης νηολόγησης πλοίου. Το εγκεκριμένο υπόδειγμα εγκριτικής πράξης νηολόγησης θα συμπληρώνεται κάθε φορά με τα ειδικά στοιχεία του αιτούμενου προς νηολόγηση πλοίου. Η παραπάνω απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία λήφθηκε με σκοπό την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και γενικά τη διευκόλυνση του νευραλγικού για την οικονομία της Ελλάδας τομέα της ναυτιλίας.
«Φλερτ» με Γερμανούς σε τουρισμό, ενέργεια, τοπικά προϊόντα
Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο της τέταρτης ελληνογερμανικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στη Νυρεμβέργη όπου τετρακόσια περίπου στελέχη της αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες "κάθισαν" στο ίδιο τραπέζι και συνομίλησαν μεταξύ τους.
"Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς με πολλές και μεγάλες ευκαιρίες για τουριστικές αποδράσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης που παρέστη στη συνέλευση της Νυρεμβέργης. Εκτιμά ότι η προσπάθεια να αυξηθεί η τουριστική δυναμική προς την Ελλάδα θα υποστηριχθεί από τη Γερμανία ενώ οι "κινήσεις" της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται στην προαγωγή του τουρισμού ειδικών ομάδων του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι που ενδιαφέρονται για τον ιαματικό τουρισμό.
"Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για την προώθηση συμφωνιών με τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας ώστε να έρχονται στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι της για λουτρά, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν μετά από συμφωνία της Ελλάδας με ασφαλιστικά ταμεία της Νορβηγίας. Ωστόσο, παρόλο που έχει γίνει σχετική προεργασία, το θέμα δεν προχώρησε μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, λόγω αντιδράσεων που, όπως πληροφορήθηκα, προέρχονται από τις 70 λουτροπόλεις από τις οποίες εξαρτώνται οικονομικά οι αντίστοιχοι γερμανικοί δήμοι" τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.
Για το λόγο αυτό, οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς προσανατολίζονται πλέον στην ανάδειξη της διάστασης του χαμηλού κόστους των λουτρών στην Ελλάδα. "Το κόστος της διαμονής των ηλικιωμένων στα ιαματικά λουτρά της Γερμανίας για έναν μήνα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων, αν αυτά εξασφαλιστούν εγκαίρως" υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, προτάσσοντας το ενδιαφέρον του δήμου του για τέτοιου είδους συνεργασίες λόγω των Ιαματικών Λουτρών της περιοχής. "Δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια. Το αντίθετο: έχουμε επαφές με τον αδελφοποιημένο Δήμο Steglitz-Zehlendorf του Βερολίνου και με συλλόγους της Γερμανίας και προετοιμάζουμε την επίσκεψη τριών ομάδων τουριστών στο Λαγκαδά τον ερχόμενο Απρίλιο" προσθέτει.
Κινητικότητα και στον τομέα της ενέργειας
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Δήμου Αμυνταίου αλλά και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων για το γερμανικό μοντέλο στον τομέα της ενέργειας, ενώ αναπτύσσεται κινητικότητα για τη μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας και στην Ελλάδα. "Στη Γερμανία η απελευθέρωση της ενέργειας έγινε μέσω των συνεταιριστικών διαδικασιών των δήμων. Σήμερα υπάρχουν στη χώρα πάνω από οκτακόσιες εταιρείες διανομής και εμπορίας ενέργειας που παρέχουν στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια από κάθε πηγή, είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά είτε για αιολικά πάρκα. Αυτό το μοντέλο θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και στη χώρα μας προς όφελος του πολίτη και με τέτοιο τρόπο ώστε και οι δήμοι να έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης.
Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα σε επικείμενη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Παράλληλα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα διεκδικήσει αλλαγή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δημοτικών - συνεταιριστικών ενεργειακών εταιρειών, μέσω των οποίων τα χρήματα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας θα μένουν σε κάθε περιοχή.
Συζητήσεις γίνονται και σε ένα άλλο "συγγενές" ζήτημα, εκείνο της παραγωγής ενέργειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων. "Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων από όλο το πολιτικό και αυτοδιοικητικό φάσμα της Γερμανίας, απηύθυνα τρεις φορές την ίδια ερώτηση για να πάρω την ίδια απάντηση. Ρώτησα αν υπάρχει έστω και ένας πολιτικός ή συνδικαλιστικός φορέας στη χώρα που να θεωρεί περιβαλλοντικά επιβλαβή την παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική και συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι αυτά τα θέματα έχουν λυθεί στη Γερμανία εδώ και τριάντα χρόνια καθώς η παραγόμενη ενέργεια από τη διαχείριση απορριμμάτων θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, γι αυτό και σε όλους τους δήμους υπάρχουν μονάδες παραγωγής ενέργειας" διευκρινίζει ο κ. Δανιηλίδης.
Με αφορμή, άλλωστε, την κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σχολιάζει: "θα γίνουν απόλυτα ανοιχτές προκηρύξεις ως προς τις τεχνολογίες. Δεν θα αποκλειστεί καμία γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί ότι η προκήρυξη είναι "φωτογραφική" για κάποια τεχνολογία. Σχετικές παρουσιάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη από φορείς της Ρωσίας, της Γερμανίας και από πανεπιστημιακούς και περιμένουμε απαντήσεις από την πλευρά της Γαλλίας και της Σουηδίας. Θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα συνεκτιμήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, κυρίως εκείνες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το χαμηλό λειτουργικό κόστος".
Αναμένονται συμφωνίες και για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα
Μέσα στις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Αμυνταίου θα έχει συνάντηση με παραγωγούς της περιοχής προκειμένου να καταγραφούν τα προϊόντα και οι ποσότητες που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες για εξαγωγές. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν σε φορείς από το Μόναχο και το Αμβούργο, ενώ οι πρώτες υπογραφές για συμφωνίες εξαγωγών αναμένεται να "πέσουν" τον Μάρτιο του 2014. "Εκτιμούμε ότι θα απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής σε μήλα, ροδάκινα, κεράσια και φασόλια" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσηφίδης.
Στο ίδιο επίπεδο κινείται και ο Δήμος Λαγκαδά που επιδιώκει να προωθήσει στη γερμανική αγορά προϊόντα όπως το τσίπουρο και τα κρασιά αλλά και τα υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του τόπου (όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το κασέρι). "Θα συμμετέχουμε για τρίτη συνεχή χρονιά στην "πράσινη εβδομάδα", την έκθεση προϊόντων που θα γίνει τον Ιανουάριο στο Βερολίνο. Οι προηγούμενες συμμετοχές μας ήταν τόσο επιτυχείς που κινητοποιήθηκε και το ελληνικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να συμμετέχει επίσημα στη διοργάνωση" σχολιάζει ο κ. Αναστασιάδης.
Συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο
"Σε επίπεδο επαφών κατά την τέταρτη ελληνογερμανική συνέλευση καταφέραμε να συμπεριληφθούν στο κείμενο του ψηφίσματος σημαντικά θέματα, υπέρ της ελληνικής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αναφορά στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα αλλά και η ανάγκη υποστήριξης και προώθησης συγκεκριμένων πακέτων συνεργασίας με δήμους της Γερμανίας σε συγκεκριμένους τομείς, μέχρι την επόμενη συνάντηση το 2014 στο Ηράκλειο της Κρήτης" σχολιάζει ο κ. Δανιηλίδης. Τονίζει, επίσης, ότι από την ελληνική πλευρά δόθηκε "μάχη" για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας μας στο μεταναστευτικό ζήτημα καθώς ζητήθηκε η λήψη μέτρων από την ευρωπαϊκή πλευρά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σε ελληνικούς δήμους για την εξυπηρέτηση, περίθαλψη και φροντίδα μεταναστών(κέντρα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συσσίτια κ.α.).
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας για το αρνητικό κλίμα στη Γερμανία σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνει: "τα πρώτα δύο χρόνια της κρίσης αντιμετωπίσαμε δυσκολίες να πείσουμε τους Γερμανούς ότι είμαστε παραγωγικοί. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να τους πείσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν, δεν είναι κλέφτες, τεμπέληδες, φοροφυγάδες. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους Γερμανούς και τους ξένους, αλλά να δημιουργήσουμε. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης καλούμαστε να δείξουμε τι είμαστε" προσθέτει.
"Αρθρο στους Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
«Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σπίτι, στην Αθήνα», ε, είναι ο τίτλος της στήλης του συγγραφέα και αρθρογράφου των βρετανικών Times, Ολιβερ Καμ που δημοσιεύτηκε χθες. «Επισκέφθηκα το Βρετανικό Μουσείο και πέρασα από μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του, τους θησαυρούς του Παρθενώνα. Αποτελούνται από μεγάλα τμήματα της ζωφόρου, που αρχικά περιέβαλε τον σηκό, 15 από τις 92 μετόπες, μορφές από τα αετώματα και άλλα γλυπτά.
Ολα αυτά είναι γνωστά ως Ελγίνεια επειδή τα πήρε τον 19ο αιώνα ο λόρδος Ελγιν, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα πούλησε στη Βουλή, η οποία τα προσέφερε στο μουσείο. Το μουσείο συμφωνεί ότι το σκόρπισμα των θησαυρών του Παρθενώνα επιτρέπει να λέγονται διαφορετικές και συμπληρωματικές ιστορίες για τα γλυπτά που έχουν διασωθεί». Και επιχειρώντας ο αρθρογράφος να εξηγήσει στους Βρετανούς τι σημαίνει να βρίσκονται τα μισά Γλυπτά στην Ελλάδα και τα άλλα μισά στη Βρετανία γράφει: «Είναι σα να σκίσει κάποιος την έκδοση με το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ και να μοιράσει μεμονωμένες σελίδες, ούτε καν ολόκληρα έργα ή σκηνές. Το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα φέρνει τους σύγχρονους επισκέπτες όσο πιο κοντά γίνεται στο ενοποιημένο αριστούργημα. Τα Γλυπτά σίγουρα πρέπει να στεγαστούν εκεί».
Και εμμέσως πλην σαφώς συνδέει την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αρχαιοκαπηλία, καθώς μέσα στο ίδιο σημείωμα κάνει λόγο για την απόσυρση ασημένιου αγγείου από πρόσφατη δημοπρασία των Κρίστις καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να είχε εξαχθεί παράνομα από το Ιράν. «Τα εύσημα ανήκουν στον λόρδο Κόλιν Ρένφριου (σ.σ.: γνωστό καθηγητή Αρχαιολογίας που μάχεται κατά της αρχαιοκαπηλίας) που έσπειρε αμφιβολίες. Είναι μια πρόοδος για τον πολιτισμό το γεγονός ότι οι αρχαιότητες τώρα αντιμετωπίζονται περισσότερο ως πολιτιστικοί θησαυροί παρά ως εμπορικά λάφυρα και ελπίζω ότι θα είναι και κάτι περισσότερο από αυτό», καταλήγει ο Ολιβερ Καμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα εκδόθηκε έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της - ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία - διαμεσολαβητικής δράσης που θα αναλάβει η UNESCO προς τη βρετανική πλευρά για το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013
Spiegel: Η ελληνική ελίτ δεν πλήρωσε την κρίση
«Ηράκλειο 2013. Ο Γιώργος Κουτσογιάννης δεν έχει χρόνο για πολιτική. Είναι πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να σώσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Το εμπορικό του κατάστημα βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες οδούς του Ηρακλείου, πρωτεύουσα της Κρήτης. Άδεια μαγαζιά και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και ο σαραντατριάχρονος πρέπει να δώσει τη δική του μάχη για να μην χρεοκοπήσει η επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του.
«Το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε το 2010», διηγείται ο Κουτσογιάννης. «Τότε ο τζίρος μειώθηκε κατά 90%. Σε ένα καλό μήνα το μαγαζί αποφέρει 500 ευρώ, ενώ έχει πάγια μηνιαία έξοδα 1300 ευρώ. Δεν έχω τη δυνατότητα πια να πληρώνω τις εισφορές στο ασφαλιστικό μου ταμείο και δεν τις πληρώνω». Με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά μετακόμισαν στο σπίτι της μητέρας του, ενώ έχουν μειώσει δραστικά τα έξοδα τους. Γάλα αγοράζουν μόνο σε προσφορά και δεν έχουν τη δυνατότητα για κάτι τόσο απλό, όπως ένα παγωτό για τα παιδιά. «Νιώθω», λέει, «σαν να γλίστρησε η ζωή μου μέσα από τα δάχτυλά μου».
Σαν τον Κουτσογιάννη είναι πολλοί, καθώς η οικονομική ύφεση διανύει τον έκτο χρόνο και η κρίση πλήττει τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Από το 2009, το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30% και ο αριθμός των φτωχών μέσα σε δύο χρόνια, από το 2009 έως το 2011, αυξήθηκε κατά 200,000 αγγίζοντας τα 2,3 εκατομμύρια, σε ένα πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων. Το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι άνεργοι.
Στην έρευνα τονίζεται πως αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να κατανοήσει τις αιτίες της σημερινής κρίσης, πρέπει να ανατρέξει στη δεκαετία του 70. Το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, καταγράφεται ως η πιο σημαντική ημερομηνία στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τότε δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές ελίτ που διεκδικούσαν σταθερή εκλογική βάση. Το κλειδί γι αυτό ήταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός.
Και συνεχίζει:
«Η πρώτη εκλεγμένη συντηρητική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κρατικοποίησε τράπεζες, μέσα μεταφοράς και ναυπηγεία. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δημόσιος τομέας στον οποίο έβρισκαν θέση οι κομματικοί φίλοι. Ο διάδοχος του Κ. Καραμανλή, ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την πελατειακή πολιτική από το 1981, ενώ παράλληλα είχε υποσχεθεί και ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικοί μοίραζαν δώρα. «Παράλληλα υπήρχαν ήδη από τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα πολλά προβλήματα: πληθωρισμός, δύο πετρελαϊκές κρίσεις, αποβιομηχάνιση. Οι οικονομικές ελίτ της χώρας στερέωσαν ένα σύστημα προβληματικό», λέει ο Ευστράτιος Τσοτσορός καθηγητής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής μεταρρύθμισης στο Πάντειο πανεπιστήμιο. «Και το έκαναν αυτό εις βάρος της ανταγωνιστικότητας για να εξασφαλίσουν το προσωπικό τους όφελος».
Οι Έλληνες έγιναν πλουσιότεροι, αλλά αυτό είχε ελάχιστη σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας».
Όλα αυτά συνέβαιναν πολύ πριν από την είσοδο στο ευρώ, που σηματοδοτεί και την υποτιθέμενη πτώση. Όταν εισήχθη το ενιαίο νόμισμα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκαν. Ο δανεισμός στη δεκαετία του '90 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4% του ΑΕΠ φτάνοντας πλέον το 10%. Το ευρώ έφερε την ψευδαίσθηση της ευημερίας, αλλά οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στο πλαίσιο των αναποτελεσματικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι πολιτικοί στη δεκαετία του εβδομήντα. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη στην Ελλάδα είχε θεωρηθεί θετική. «Οι οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα φαίνονται καλές», έγραφαν οι Times το 2007.
Οικονομολόγοι και αναλυτές αισιοδοξούσαν ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόλις στο τέλος της δεκαετίας του 2000 και όταν ξεκίνησε η κρίση, άρχισε και η κριτική για τον δήθεν πολυτελή τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων.
«Ο φόβος και η οργή του κόσμου πηγάζει από το γεγονός ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την κρίση» τονίζεται στην έρευνα.
Ασφαλιστικό: 500.000 γλιτώνουν από την τσιμπίδα των αλλαγών
Οι πλέον ευνοημένες σε αυτή την περίπτωση είναι οι γυναίκες, ειδικά εκείνες με ανήλικα παιδιά, αλλά και ορισμένοι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο γλιτώνουν τις αλλαγές του νόμου όσοι ήδη έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης που τους επιτρέπει να συνταξιοδοτηθούν στα 50, όπως οι μητέρες με 25ετία το 2010, στα 56, όπως οι άνδρες με 25ετία το 2011 ή χωρίς όριο ηλικίας με 20ετία, όπως οι τρίτεκνες μητέρες με 20ετία το από το 2010.
Σε ΔΕΚΟ – τράπεζες δεν κινδυνεύουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό όσοι έχουν ήδη κατοχυρώσει το χρόνο ασφάλισης και έχουν την ηλικία για να αποχωρήσουν ή έχουν ώριμο δικαίωμα με περισσότερα από 30 έτη για να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία.
Στο ΙΚΑ δεν πρέπει να ανησυχούν οι γυναίκες που έχουν κλείσει το 55ο έτος ή το 60ο έτος ως το 2012, καθώς μπορούν να φύγουν με ελάχιστο χρόνο 4.500 ημερών ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη όταν γίνουν 57 ετών και για πλήρη στα 62.
Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που είχαν τουλάχιστον 4.500 ένσημα και είχαν κλείσει το 60ο έτος ως το 2012 για να φύγουν με μειωμένη. Επίσης όσες μητέρες είχαν 5.500 ένσημα ανήλικο και την προβλεπόμενη ηλικία.
Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο στα ΑΕΙ
Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς από τη μια πλευρά βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που εν μία νυκτί κλήθηκαν να μπουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι χιλιάδες φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν το εξεταστική και το εξάμηνό τους.
- Σε απώλεια εξαμήνου η οποία θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους και στη μελλοντική εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος.
-Σε ακύρωση συμβατικών υποχρεώσεων του Ιδρύματος στο πλαίσιο ερευνητικών έργων ή άλλων συμβάσεων με τρίτους.
-Σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Υ.Δ., ερευνητές και λοιπούς συνεργάτες, που αυτοί μόνοι έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της απεργίας".
Οπως χαρακτηριστιστικά αναφέρουν οι φοιτητές στην ιστοσελίδα τους "για ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, ο χρόνος έχει σταματήσει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Κανονικά, οι πρωτοετείς φοιτητές θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Αντί για αυτό, δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι εγγραφές τους στις σχολές.
Κανονικά, θα έπρεπε να έχουν γίνει οι ορκωμοσίες όσων έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Αντί για αυτό, περιμένουν πότε θα ανοίξει η σχολή, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με κίνδυνο να χαθούν οι αιτήσεις τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο" λένε οι φοιτητές.
Βελτιώθηκε η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η από την 89η θέση πέρυσι στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) με βάση το επιχειρηματικό κλίμα.
Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).
Πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις στην κατάταξη της ΠΤ είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της ΠΤ σημειώνει ότι έχει μειωθεί εφέτος η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Η Γεωργία, η Μαλαισία και οκτώ χώρες με υψηλό εισόδημα βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων πιο φιλικών για τις επιχειρήσεις χωρών. Η έκθεση διαπίστωσε ότι εφέτος έγιναν 238 μεταρρυθμίσεις από 114 χώρες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, έναντι 201 μεταρρυθμίσεων από 108 οικονομίες πέρυσι - σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των μεταρρυθμίσεων κατά 18%.
Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων των Ασφαλιστικών Ταμείων
ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους τους, τις ακόλουθες ημερομηνίες:
ΙΚΑ: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου
ΔΗΜΟΣΙΟ: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου [παλαιοί συνταξιούχοι] & 10 Νοεμβρίου [νέοι συνταξιούχοι].
ΟΓΑ: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
ΝΑΤ: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
OAEE: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013
28η Οκτωβρίου 1940: Το χρονικό του πολέμου
Όταν οι Ιταλοί έπεσαν πάνω στο ελληνικό "θαύμα" της Πίνδου
Οι ιταλικές πάντως κινήσεις εναντίον της Ελλάδας είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφού αρχικά κατέλαβαν την Αλβανία, τα στρατεύματα της Ιταλίας προετοίμαζαν την επίθεση εναντίον της χώρας μας, προάγγελος της οποίας ήταν ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940, μέσα στο λιμάνι της Τήνου. Ο Ιωάννης Μεταξάς πιστός στο δόγμα της ουδετερότητας κρατούσε την Ελλάδα στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, ωστόσο είχε ενημερωθεί πως οι Ιταλοί είχαν αποφασίσει από τις 15 Οκτωβρίου να θέσουν σε ισχύ την επιχείρηση "Emergenza G", η οποία στόχευε στα ελληνικά εδάφη.
Λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο στο Μεταξά, οι πρώτες ιταλικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα βουνά της Πίνδου, ενώ συνολικά 105.000 Ιταλοί στρατιώτες στάθμευαν στην Αλβανία, έτοιμοι να εμπλακούν. Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου οι περίφημες ταξιαρχίες με τα ονόματα ιταλικών πόλεων (Βενέτσια, Φεράρα, Σιένα, Πάρμα), η 131η Μεραρχία Τεθωρακισμένων αλλά και οι 3η Μεραρχία Αλπινιστών άρχισαν να προετοιμάζονται. Οι πρώτοι στρατιώτες κατέλαβαν τις Φιλιάτες και την Κόνιτσα, σε μία προσπάθεια να αποκόψουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία.
Η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη. Μοναδικοί θύλακες αντίστασης το Απόσπασμα Πίνδου υπό το συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και η περίφημη VIII Μεραρχία με διοικητή το Στρατηγό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο. Τα εφόδια ελάχιστα και φυσικά η πολεμική τεχνολογία ξεπερασμένη, ενώ κόντρα στα υπερσύγχρονα για την εποχή αεροπλάνα, η Ελλάδα είχε να αντιπαρατάξει μερικά παλαιά, ξεπερασμένα αεροσκάφη. Έξι διμοιρίες πυροβολικού υπό το Δαβάκη κλήθηκαν να υπερασπιστούν μία γραμμή 70 χιλιομέτρων απέναντι στη θρυλική μεραρχία αλπινιστών "Τζούλια". Οι λιγοστοί Έλληνες στρατιώτες προσπάθησαν να καθυστερήσουν τους επελαύνοντες Ιταλούς, οι οποίοι επί τρεις ημέρες σάρωναν το σκληρό έδαφος της Ηπείρου φθάνοντας έως το Μέτσοβο.Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν οι πρώτες ενισχύσεις έφτασαν με την Ι Μεραρχία Πεζικού της V Ταξιαρχία Πεζικού και η Μεραρχία Ιππικού ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ανακόψουν την ιταλική επέλαση. Από εκείνη τη στιγμή, ο πόλεμος πήρε νέα τροπή. Οι ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αποκρούουν τις επιθέσεις και στις 10 Νοεμβρίου ανάγκασαν τους Ιταλούς αλπινιστές να υποχωρήσουν.
Η συνέχεια ήταν διθυραμβική. Ο ελληνικός Στρατός πέταξε έξω από τη χώρα τους Ιταλούς κατακτητές και άρχισε να επελαύνει στο έδαφος της Βόρειας Ηπείρου. Κορυτσά (22/11), Πόγραδετς (30/11), Πρεμετή (3/12), Άγιοι Σαράντα (6/12), Αργυρόκαστρο (8/12), Χειμάρα (22/12) και Κλεισούρα (10/1/1941) ολοκλήρωσαν μία σειρά επιτυχιών κόντρα στους απελπισμένους Ιταλούς στρατιώτες του εξοργισμένου Μουσολίνι. Συνολικά 27 ετοιμοπόλεμες ιταλικές Μεραρχίες ηττήθηκαν από 16 απροετοίμαστες ελληνικές, οι οποίες αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν 60 χιλιόμετρα μέσα σε αλβανικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις Ιταλίας - Γερμανίας, αναγκάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ να δίνει στις 15/12 εντολή προς τις ναζιστικές δυνάμεις για επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την τελική έκβαση του πολέμου, μιας και καθυστέρησε τη γερμανική επίθεση προς τη Σοβιετική Ένωση, αναγκάζοντας τον Χίτλερ να υποστεί σφοδρή ήττα στις παγωμένες ρωσικές στέπες.
Στην ελληνική πλευρά, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Κορυζή, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Μεταξά (29/1/1941), αποδυνάμωσε το εσωτερικό μέτωπο που φάνηκε αδύνατο να συγκρατήσει τη συντονισμένη επίθεση των Γερμανών που ακολούθησε. Παρ' όλα αυτά, οι Έλληνες κατατρόπωσαν για ακόμα μία φορά τους Ιταλούς, αποκρούοντας μπροστά στα μάτια του Μουσολίνι την "εαρινή επίθεση" (9-20/3/1941) και αποδεικνύοντας πως η ανδρεία είναι το μεγαλύτερο προσόν αυτού του Έθνους.
Τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στον Καναδά
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
Άνοιξε το taxisnet για το επίδομα θέρμανσης!
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
|
ΝΟΜΟΙ
|
ΖΩΝΗ Α
|
Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
|
ΖΩΝΗ Β
|
Ιωαννίνων,
Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης,
Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης,
Έβρου
|
ΖΩΝΗ Γ
|
Αττικής
(εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας,
Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας,
Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
|
ΖΩΝΗ Δ
|
Ηρακλείου,
Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας,
Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα &
νησιά Σαρωνικού
|
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
|
Ανώτατη κατανάλωση
λίτρων πετρελαίου
θέρμανσης ανά
τετραγωνικό.
|
Ανώτατη συνολική
κατανάλωση λίτρων
πετρελαίου θέρμανσης
ανά κατοικία.
|
Α΄ ΖΩΝΗ
|
25
|
3.000
|
Β΄ ΖΩΝΗ
|
15
|
1.800
|
Γ΄ ΖΩΝΗ
|
8
|
960
|
Δ΄ ΖΩΝΗ
|
5
|
600
|
Ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το Δημόσιο και 11.000 απολύσεις μέχρι τον Φεβρουάριο
Ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, εξαρτάται από το αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα (κλείσιμο ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων, πληρωμή χρεών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και νέος κώδικας δικηγόρων).
Αν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη μέτρων 2 δισ. ευρώ, κοινοτικές πηγές επιμένουν ότι «το ζήτημα είναι υπαρκτό και πρέπει, όταν έρθει η τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να το συζητήσει».
Σύμφωνα με πηγή του Euro Working Group που επικαλείται η εφημερίδα Real News, ανάμεσα στα μέτρα ύψους 2 δισ. είναι:
-η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο (σήμερα δεν εφαρμόζεται στο 40% της μισθοδοσίας),
-η μείωση μισθών και συντάξεων στους αστυνομικούς
-η παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του δημοσίου, με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ.
-η παρέμβαση στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» με επαναπροσδιορισμό των παροχών
-νέα μείωση δαπανών στην υγεία, ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων
-κατάργηση φορέων του δημοσίου
-επίσπευση των απολύσεων των 11.000 δημοσίων υπαλλήλων τον πρώτο μήνα του 2014
-αυξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και είδη πολυτελείας
-επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Ψαλίδι 20% στις συντάξεις όσων αποχωρούν 55 έως 60 ετών
Η εισφορά που ήδη παρακρατείται αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55 - Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών
Κοφτερό «ψαλίδι» στις συντάξεις έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών είναι το εναλλακτικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγγελία για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Ειδικότερα η εισφορά που ήδη παρακρατείται ( 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ) αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55.
Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών .
Η απώλεια είναι βαριά ιδίως για όσους βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη εξαιτίας της ανεργίας.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό προέρχεται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και από αυτά πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι.
Δεν αποκλείεται πάντως στη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αν δεν καλυφθεί το κενό , να ξαναβγεί από το συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των πρόωρων συντάξεων που εξοντώνει 350.000 ασφαλισμένους, κυρίως τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες θα επιβαρυνθούν έως και 12 χρόνια, τους ασφαλισμένους με 35ετία που θα αναγκαστούν να δουλέψουν πάνω από 40 χρόνια, τους ανέργους πάνω από 50 ετών οποίοι προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη και τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Χαμένες είναι κυρίως η μητέρες που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά έχουν παραμείνει στη δουλειά έως ότου « πιάσουν» και το όριο ηλικίας . Για παράδειγμα , μια μητέρα ανηλίκου του ιδιωτικού τομέα που θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης το 2012 με 18,3 έτη ασφάλισης και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένη θα επιβαρυνθεί με 2 έως 12 επιπλέον χρόνια δουλειάς ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη . Η ποινή μπορεί εν μέρει να μετριαστεί με την εξαγορά πλασματικών χρόνων .
Οι περικοπές όμως δε σταματούν στις πρόωρες συντάξεις. Η ασφαλιστική παρέμβαση θα περιλαμβάνει σχέδιο περικοπής των συντάξεων μειώσεις για 100.000 συνταξιούχους των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών το οποίο αν εφαρμοστεί κατά γράμμα όπως ορίζει το μνημόνιο ,θα αποφασιστούν μικρές μειώσεις ως απόρροια της μείωσης των εισφορών.
Συγκεκριμένα , η «τρύπα» από τη μείωση των εισφορών υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί τα επόμενα χρόνια με μικρές μειώσεις στις συντάξεις από 8 έως 35 ευρώ ως εξής:
- Οι συνταξιούχοι των τραπεζών θα έχουν κατά μέσω όρο μείωση 1%
- Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ θα έχουν μείωση 1,4%
- Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα έχουν μείωση κατά μέσω όρο 1,9%
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013
Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέχρι το 2020 και τα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση
Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται σε σχετικά σημειώματα (2013) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), ενώ τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις αναμένεται να επικαιροποιηθούν την άνοιξη του 2014.
Περίπου 270.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους εργάτες στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, όπου ναι μεν η δημιουργία νέων θέσεων ("επέκταση ζήτησης"), θα κινείται σε αρνητικό πεδίο (-93.000), αλλά η ανάγκη αντικατάστασης 363.000 ατόμων (λόγω, κυρίως, συνταξιοδότησης) διαμορφώνει θετικό ισοζύγιο.
Ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι του κλάδου των υπηρεσιών και οι πωλητές (162.000 ευκαιρίες απασχόλησης), τα διάφορα στελέχη (157.000), οι νομικοί, ανώτατα διοικητικά στελέχη και μάνατζερ (156.000, παρότι οι νέες θέσεις θα είναι μειωμένες κατά 52.000), οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα (139.000) κ.τ.λ.
Νέες θέσεις εργασίας σε μεταφορές και διανομές, μεγάλη μείωση σε κατασκευές και μεταποίηση
Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ο τομέας της μεταφοράς και διανομής προϊόντων εμφανίζει τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τη δεκαετία (448.000, εκ των οποίων 46.000 προβλέπεται ότι θα είναι νέες θέσεις).
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη μεταποίηση (66.000 ευκαιρίες απασχόλησης, που προκύπτουν αν η μείωση στις νέες θέσεις -56.000- αφαιρεθεί από εκείνες που δημιουργούνται χάριν αντικατάστασης εργαζομένων, ήτοι 122.000).
Οι διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα και τους τομείς, που θα επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες, είναι αισθητές. Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+(16.561.000), αλλά και τις περισσότερες -5.060.000- νέες θέσεις εργασίας. Ακολουθούν τα στελέχη (15.055.000 συνολικά και 2.727.000 νέες θέσεις).
Στον τομέα των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών, προβλέπεται ότι ανοίγουν στο υπό εξέταση διάστημα πάνω από 24 εκατ. θέσεις εργασίας (οι 5.819.000 νέες), ενώ στη διανομή και μεταφορά προϊόντων 21 εκατ. (2.838.000 νέες).
Αντίθετα, μόνο 9.245.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις γα τα χαμηλά προσόντα, με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) να είναι έντονα αρνητική (-10.182.000).
Συγκεκριμένα, το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι ελαφρώς νεότερο σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο, ενώ τα άτομα με μέση μόρφωση είναι περισσότερα (αναλογικά) από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ και εκείνα με χαμηλές δεξιότητες λιγότερα. Επίσης, συγκρινόμενη με άλλα κοινοτικά κράτη, η Κροατία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης.
Ωστόσο, παρότι η απασχόληση στην ΕΕ συνολικά προβλέπεται ότι θα επανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 μέχρι το 2017-2018, στην Κροατία αυτό αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Μεταξύ του 2013 και του 2020, οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Κροατία προβλέπεται ότι θα ανοίξουν στους τομείς της διανομής και μεταφορών. Παράλληλα, η ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων προβλέπεται ότι θα προσφέρει στη χώρα επταπλάσιες θέσεις εργασίας, σε σχέση με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) μέχρι το 2020.
“Μπλόκο” στις πρόωρες συντάξεις - Στον αέρα 350.000 ασφαλισμένοι
- Ανατροπές και για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983
- Μοντέλο ΙΚΑ για τα ευγενή ταμεία
- Κυβερνητικοί παράγοντες: οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένεςΟι μητέρες με ανήλικα παιδιά και ένα μέρος των ασφαλισμένων πριν το 1983 βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής προβλέπει μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις και μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή ταμεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία “μαύρη τρύπα” 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα ευγενή ταμεία (φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ ενώ αλλαγές αναμένονται και στον ΟΑΕΕ όπου ασφαλισμένοι θα “μεταφερθούν” για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.
Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων.
Σε αναπροσαρμογή επιτοκίων σε λογαριασμούς καταθέσεων προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς
Επίσης, στο λογαριασμό «Προοδεύω», ο οποίος την 01.01.2014 θα περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς «Κύπρου CY Junior», «CPB Kid+» και «Millennium παιδί» που τηρούνται στο διευρυμένο δίκτυο της Τράπεζας, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 2%.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την Τετάρτη 02.01.2014
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013
Διαρκώς ανοιχτό για μεταβολές στο E9 από 1η Ιανουαρίου 2014 το Taxisnet
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για τον προσδιορισμό του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των ακινήτων του προηγούμενου έτους με τις μεταβολές που επήλθαν.
Ωστόσο, για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα επί ακινήτου, από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα της 31ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Έτσι, φορολογούμενος που θα πωλήσει ακίνητο στις 10 Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει έως τις 10 Φεβρουαρίου να δηλώσει την μεταβολή. Η τροποποίηση στο Ε9 μπορεί να γίνει το αργότερο μέχρι την 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους (2015).
Βόμβα Στουρνάρα: Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο – Δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ!
- Από το διπλό όχι σε σε νέα μέτρα από Σαμαρά Βενιζέλο τώρα ο Στουρνάρας ανοίγει επισήμως και διάπλατα την πόρτα για νέα μέτρα
- Ο υπουργός Οικονομικών με τη συνέντευξη του στα Νέα δείχνει ποια θα είναι τα νέα μέτρα
- ''Αφού το πρόβλημα οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν''
- Πιθανότατα έτσι εξηγείται τόσο το ότι η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής απάντησε ουσιαστικά στον Σαμαρά ''ότι πει η τρόικα'' όσο το ότι η τρόικα ανακοίνωσε πως έρχεται στην Ελλάδα αρχές Νοεμβρίου ενώ προηγουμένως διαμήνυε ''δεν ερχόμαστε εαν δεν είστε έτοιμοι''
Και ενώ ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, δηλαδή Σαμαράς και Βενιζέλος, χαλύβδωναν το μέτωπο κατά της τρόικας με το σύνθημα ''Όχι νέα μέτρα'', τώρα έρχεται ο υπουργός Οικονομικών να μιλήσει ξεκάθαρα για νέα μέτρα.
Στη συνέντευξη του στα Νέα ο Γιάννης Στουρνάρας γίνεται όσο σαφής χρειάζεται λέγοντας:...
Διαβάστε τι ακριβώς δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στη συνέντευξη που δίχως άλλο θα συζητηθεί καθώς δίνει νέα διάσταση στην μετρολογία και στην αμετρολογία.
''Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του "κενού" οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση''.
Άλλη μία τρανή απόδειξη πως πρόκειται για καινούργια μέτρα είναι η επανάληψη της παλαιάς απειλής που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Γ. Στουρνάρας συμπλήρωσε στα Νέα πως ''εαν πάμε στο κανένα μέτρο θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους''.
Τίποτε όμως δεν είναι τυχαίο.
Προσέξτε την χρονική αλληλουχία γεγονότων που είναι πιο αποκαλυπτική από εκατομμύρια λέξεις.
- Πρώτα η τρόικα διαμηνύει πως δεν έρχεται στην Ελλάδα εαν δεν συμμορφωθεί κυβέρνηση
- Μετά Σαμαράς και Βενιζέλος φτιάχνουν το ''μέτωπο'' το οποίο τσιμεντώνουν με το σύνθημα όχι στα νέα μέτρα
- Μετά στη Σύνοδο Κορυφής η Μέρκελ με τη στάση της όταν την προσέγγισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για να βάλει πλάτη ουσιαστικά γύρισε την πλάτη της και έδειξε με την συμπεριφορά της ''βρείτε τα με την τρόικα''
- Μετά όλως αιφνιδίως η τρόικα ανακοινώνει πως έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου
- Τι μεσολάβησε και άλλαξε στάση; Πιθανότα η θέση του Γ. Στουρνάρα πως χρειαζόμαστε νέα μέτρα.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε ουσιαστικά και τις διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δηλαδή με χαμηλότερη αντιπρόταση από τους δανειστές, ο Στουρνάρας κάνει λόγο για 500 εκατομμύρια ευρώ και η τρόικα για 2,5 δισ. ευρώ, άρα ξεκινάει η προσπάθεια για να τα βρουν κάπου στη μέση, εκεί δηλαδή που θα χάσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
Πώς θα υπολογίσετε τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Ο νέος φόρος επιβάλλεται με πληθώρα συντελεστών και παραμέτρων μεταξύ των οποίων η επιφάνεια, η αντικειμενική αξία, η παλαιότητα, ο όροφος και η ...φάτσα (πόσες προσόψεις έχει το ακίνητο), ενώ από τις δαγκάνες του γλιτώνουν ελάχιστοι, κυρίως όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας (οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και οικογενειακό εισόδημα 11.000 ευρώ απαλλάσσονται 100% ενώ για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ ανά παιδί, προβλέπεται έκπτωση 50%).
Για τις κατοικίες και άλλα κτίσματα υπάρχουν 20 κλιμάκια με την φορολογική επιβάρυνση να ξεκινάει από τα 2,3 ευρώ ανά τ.μ. για αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνει στα 17 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Για το τελικό ποσό του φόρου θα υπολογίζονται: η παλαιότητα του κτιρίου, ο όροφος ή μονοκατοικία, η πρόσοψη, οι βοηθητικοί χώροι καθώς και εάν είναι ημιτελές ή όχι.
Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) αναμένεται να εισαχτεί στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου και να ψηφισθεί έως τις 14 Νοεμβρίου.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και στοχεύει στην βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Σε γενικές γραμμές οι μεγάλοι χαμένοι από τον νέο φόρο είναι τα οικόπεδα, τα διατηρητέα και ιστορικά κτίρια, τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ξενοίκιαστα ακίνητα που πλήττονται ιδιαίτερα από τον νέο φόρο.
Ο φόρος θα εφαρμόζεται με συντελεστές από 2,3 ευρώ έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα κτίσματα, στα οικόπεδα θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ και στα αγροτεμάχια με συντελεστές από1,5 ευρώ ανά στρέμμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Οι επιβαρύνσεις στις κατοικίες
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων (δευτέρου ορόφου) το οποίο έχει διπλή πρόσοψη και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1623,02 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ.
Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 160 τετραγωνικών μέτρων, μονής πρόσοψης και παλαιότητας 15 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 3.479,0. ευρώ.
Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.
Οι επιβαρύνσεις στα οικόπεδα
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 150 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 280 ευρώ.
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 2.400 ευρώ.
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 18.000 ευρώ.
Η φορολογία στα αγροτεμάχια
Αγροτεμάχιο 400 τ.μ. στην Βουλιαγμένη με κατοικία με που βρίσκεται σε απόσταση 900 μέτρων από τη θάλασσα και έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 3,5 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1 λόγω χρήσης (Μονοετής Καλλιέργεια), επί 1,2 λόγω πρόσοψης και επί 1 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 252 ευρώ.
Αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων με ελιές και σπίτι 170 τμ 13ετίας στα Μεσόγεια θα καταβάλει φόρος 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1.007,18 ευρώ. Ο ίδιος ιδιοκτήτης όμως πλήρωνε φέτος για το ίδιο ακίνητο «χαράτσι» μέσω τη ΔΕΗ περίπου 845 ευρώ και, συνεπώς, με τον ΕΝΦΑ θα επιβαρυνθεί.
Αγροτεμάχιο 100 τ.μ. στην Λευκάδα χωρίς κατοικία με ελαιόδεντρα που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα και είναι «τυφλό», δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 2 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1,8 λόγω χρήσης (Ελαιοκαλλιέργεια) και επί 3 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 1,62 ευρώ.
Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι έχουν έκπτωση
Οι εξαιρέσεις από τον φόρο προβλέπεται για ελάχιστους. Έτσι για να εξασφαλιστεί η έκπτωση κατά 50% ή πλήρης απαλλαγή, για νοικοκυριά με τρία και περισσότερα παιδιά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα πρέπει – κατά περίπτωση- να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δικαιώματα τα μέλη της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τετραγωνικά για οικόπεδα, ή τα 6.000 , προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, και
• ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Έκπτωση προβλέπεται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, με οικονομική αδυναμία.
Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000).
Όλο το νομοσχέδιο
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείου οικονομικών:
«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.
Όμως, δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου : είτε είναι φυσικό είτε νομικό, είτε νομική οντότητα.
Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, ενώ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.
Αντίθετα, απαλλάσσονται από το φόρο ή πληρώνουν με μεγάλη έκπτωση οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν».
Κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων
Κατηγορίες Ακινήτων:
Κτίρια
Ακολουθήθηκε το μοντέλο ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ)
Έχει όμως πολλές περισσότερες φορολογικές ζώνες (20) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ.
Η διαφορά ΕΕΤΗΔΕ –ΕΝΦΑ είναι κατά μ.ο. -16%. Η διαφορά ξεκινά από μείον 10 και φθάνει στο μείον 29% χαμηλότερα από τον προηγούμενο φόρο.
Στις 5 πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτηρίων.
Ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως.
Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους.
Προσοχή: μόλις το 0.6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο.
Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για οικοδομές της τελευταίας 10ετίας, επειδή η ΔΕΗ υπολόγιζε κύριους και βοηθητικούς χώρους ενιαία, και τώρα αυτό διαχωρίζεται, θα προκύπτει χαμηλότερος φόρος.
Γήπεδα εντός σχεδίου (αστικά οικόπεδα)
Υπολογίζεται η τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίζεται και τώρα
25 οι φορολογικές ζώνες από 20ευρ/στρ – 30.000 ευρ/στρ
Τα ¾ των οικοπέδων βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρ/στρ
Συνήθως οι εκτάσεις στα αστικά οικόπεδα δεν είναι μεγάλες και πολλές φορές οι συνδικαιούχοι μοιράζονται τον φόρο.
Η όποια φορολογία μένει για αστικό οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κτίσμα είναι -25%.
Νομικό πρόσωπο: ο Φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%
Σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%
Γήπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)
Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Θα υπάρχουν 10 ζώνες
Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης ( μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)
Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο : φόρος 10%
Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο
Ποιοι δεν απαλλάσσονται και ουσιαστικά για πρώτη φορά φορολογούνται
Κόμματα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά
Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό
Τράπεζα της Ελλάδος
Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου
Απαλλαγές - Ευπαθείς ομάδες
50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)
100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)
Νομικά πρόσωπα
Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο (δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου
Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.»
Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/361331/pos-tha-ypologisete-ton-eniaio-foro-akiniton#ixzz2ife4phlW
Προνόμια χωρίς τέλος! Αφορολόγητο έως και 75% για τους βουλευτές!
«Έχασε τη μιλιά του» ο Γιώργος Μαυραγάνης όταν η συνάδελφος του από τη ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, του ζήτησε να αποκαλύψει κι άλλες κατηγορίες πολιτών, εκτός των βουλευτών, που απολαμβάνουν προκλητικά μεγάλο αφορολόγητο.
Μάλιστα η κ. Γιαννακάκη έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία – που
βεβαίως προκαλούν το κοινό, περί δικαίου αίσθημα – αλλά ο υφυπουργός
Οικονομικών περιορίστηκε να απαντήσει πως… δεν ήρθε προετοιμασμένος για
να απαντήσει επ’ αυτού.«Η φορολόγηση, και βάσει του Συντάγματος, πρέπει πρώτα και κύρια να είναι δίκαια κατανεμημένη και να μην δημιουργεί ανισότητες. Μιλώ για κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι Βουλευτές. Βλέπουμε ότι το αφορολόγητό εισόδημα των Βουλευτών υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εκτός από αυτό παρέχονται και πάρα πολλά επιδόματα στους Βουλευτές, τα οποία δεν φορολογούνται» ξεκίνησε το… «σφυροκόπημα» η κ. Γιαννακάκη και κάλεσε ευθέως το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει πόσες και ποιες είναι αυτές οι εισοδηματικές κατηγορίες, πέρα από τους βουλευτές, που έχουν υψηλό αφορολόγητο και ποιο είναι το ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος, ζητώντας παράλληλα να αρθεί αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Ο υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε να σηκώσει το γάντι και μίλησε γενικά για τις φοροελαφρύνσεις σε κάποιες κοινωνικά αδύναμες ομάδες, όπως οι αγρότες, οι τυφλοί, ανάπηροι πολέμου κ.α., στις οποίες ομάδες βέβαια, δεν ανήκουν οι βουλευτές.
Αυτό εκνεύρισε την κ. Γιαννακάκη, η οποία εξέθεσε ακόμη περισσότερο τον… «κλάδο» της αλλά και τους… δικαστές, καταγγέλλοντας το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει και για τους λειτουργούς της Θέμιδος…
«Κύριε υπουργέ, λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι μάλλον ο Γιώργος Σεφέρης, όταν έλεγε «Ελλάδα, η χώρα των παράλληλων μονολόγων», πρέπει να είχε υπ’ όψιν τέτοιες συζητήσεις. Θεωρείτε ότι απαντήσατε στην ερώτησή μου;» ρώτησε με νόημα και συνέχισε σε ακόμη πιο αποκαλυπτικούς τόνους…
«Βάσει, λοιπόν, του πόθεν έσχες των Βουλευτών για το 2011, όπως αυτό είναι αναρτημένο στο διαδικτυακό ιστότοπο της Βουλής, φαίνεται ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%.
Θα ήθελα να σας πω και εγώ μια άλλη κατηγορία, γιατί εσείς μου αναφέρατε τους αγρότες και τους αναπήρους πολέμου. Βάσει του ν. 3842/2010, στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με αυτό των Βουλευτών έχουν ενταχθεί και οι δικαστές. Συγκεκριμένα, λοιπόν, σας ενημερώνω ότι το φορολογητέο εισόδημα των Βουλευτών, το οποίο φορολογείται, κυμαίνεται ανάμεσα στις 18.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το χωρίο του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Ζ’ Ψηφίσματος του Συντάγματος του 1975, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης γραφείων κ.λπ.
Όμως, βλέπουμε -και ο καθένας από εδώ το ξέρει, όταν παίρνει το εκκαθαριστικό του- ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων και επίδομα κίνησης και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται.
Άρα, προκύπτει ότι το σκανδαλώδες καθεστώς της φορολόγησης ή μη φορολόγησης των Βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον, δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα εγώ, με βάση αυτό το χωρίο του Συντάγματος» κατέληξε η κ. Γιαννακάκη, τονίζοντας πως πρόκειται για «ηθικό και δημοσιονομικό σκάνδαλο».
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης όλου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων. Μήπως όμως είναι η ώρα, εφόσον πραγματικά στηρίζει αυτή τη θέση, να λάβει η ίδια μια πρωτοβουλία, όπως π.χ. πρόταση νόμου…; Και στη συνέχεια να δει όλος ο ελληνικός λαός ποιοι βουλευτές, ποια κόμματα, πραγματικά πιστεύουν στην ίση φορολογική μεταχείριση όλων των πολιτών…!
Μήπως είναι ώρα να πάρουν όλοι θέση…;
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô