Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η διασύνδεση αυτών των δύο είναι τόσο άμεση στην Ελλάδα του σήμερα που το θέμα συζήτησης είναι ουσιαστικά ένα.
Ένα από τα ερωτήματα στα οποία ίσως να δοθεί απάντηση μετά από την συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά είναι πότε και πως θα προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ένας στενός κύκλος συνεργατών του Σαμαρά διέδιδε ότι ήταν θέμα “εβδομάδων” η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Τότε υπήρξε αμερικανική παρέμβαση μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα:
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται εναντίον μονομερών ενεργειών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της κατάθεσης συντεταγμένων στα Ηνωμένα Εθνη για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, καθώς και για τη μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)”. Αυτή ήταν η απάντηση που είχε δοθεί σε ερώτημα που είχε τεθεί από το Βήμα της Κυριακής.
Και βέβαια κάθε συζήτηση ,διαρροή και φήμη για άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ “κόπηκε” αμέσως.
Σ΄ αυτούς τους λίγους μήνες πολλά έχουν αλλάξει. Η Ουάσινγκτον δείχνει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν, η αραβική άνοιξη στην οποία οι αμερικανοί φαίνεται ότι είχαν πιστέψει απέτυχε παταγωδώς και η πρόθεση των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν τον άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος είναι ευδιάκριτη.
Λογικά το θέμα της ΑΟΖ και του αυτονόητου δικαιώματος της Ελλάδας να υπερασπίσει τα συμφέροντά της θα πρέπει να συζητηθεί . Το σημαντικό οπωσδήποτε είναι αν οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει στάση και δώσουν “πράσινο” φως για την ανακήρυξη και την οριοθέτηση. Το ενδιαφέρον τους για τα αποθέματα ενέργειας που βρίσκονται στο Αιγαίο οδηγεί προς αυτή τη κατεύθυνση.