Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου
Καυτή αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα αποσταλούν τα «ραβασάκια» για το Έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) αλλά και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας παλαιότερων ετών.


Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του μήνα θα αποσταλεί το ΕΕΤΗΔΕ για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Το τέλος αφορά περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία, θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της ΔΕΗ και θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων. Έτσι, οι φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2% και η πληρωμή του θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Ωστόσο, τα «ραβασάκια» δεν τελειώνουν εδώ αφού στις αρχές Ιουλίου θα σταλούν και τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Τα εκτιμώμενα έσοδα από τον ΦΑΠ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. για την κάθε χρονιά, δηλαδή σε 600 εκατ. ευρώ συνολικά.