Η BlackRock
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της BlackRock, συνολικά οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων και των 4) χρειάζονται κεφάλαια ύψους 40,5 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν δύο σενάρια:
Το Βασικό Σενάριο, σύμφωνα με τις παραδοχές του Μνημονίου και με στόχο να έχουν Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio ? CT1 ratio) το 9% το 2012 και το 10% το 2013 και το 2014-2015.
Το Δυσμενές Σενάριο, σύμφωνα με τις παραδοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, και με στόχο Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 7% για όλη την περίοδο 2012-2014.
Για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών η ΤτΕ έλαβε υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:
- Το PSI+, τις ζημίες από αυτό και τις προβλέψεις που έχει αναλάβει κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
- Την έκθεση της BlackRock για τις επισφάλειες, πρόσθετες προβλέψεις κ.λπ. για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.
- Δάνεια θυγατρικών στο εξωτερικό, κάλυψη αυτών, προβλέψεις, ζημίες κ.λπ.
- Δάνεια σε εταιρείες κρατικού ενδιαφέροντος (state related) ή δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI+. Σημειώνουμε ότι τα δάνεια προς το Δημόσιο και οι θυγατρικές του εξωτερικού είχαν εξαιρεθεί από τη μελέτη της BlackRock, γι' αυτό τα συμπεριέλαβε η ΤτΕ στη μελέτη της.
- Εκτιμώμενη κερδοφορία βάσει των business plans που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες. Από το σύνολο αυτών των 5 πυλώνων προκύπτουν οι ανάγκες σε κεφάλαια κάθε πιστωτικού ιδρύματος, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν, ώστε από τον επόμενο χρόνο τα βασικά, κύρια εποπτικά κεφάλαια (Core Tier 1) να ανέρχονται σε 10% του σταθμισμένου ενεργητικού έναντι 9% φέτος και να διατηρηθούν τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο.
Ειδικότερα, οι ανάγκες για τις 4 συστημικές τράπεζες είναι οι ακόλουθες: Για την Εθνική απαιτούνται κεφάλαια 9,7 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται τα 500 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» ΑΤΕ), για τη Eurobank 5,8 δισ. ευρώ και για την Alpha 4,6 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες τα έχουν λάβει με την προκαταβολή και με τις επιστολές δέσμευσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο ΤΧΣ έχουν καταβληθεί τα 39 δισ. ευρώ και αναμένεται να λάβει τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο 2013.
«Μαξιλάρι»
Ας σημειωθεί ότι από τα 50 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. θα αποτελέσουν «μαξιλάρι» ασφαλείας για κάλυψη ακραίων αναγκών, ενώ τα 27,5 δισ. είναι οι ανάγκες των «4». Τα υπόλοιπα 17,5 δισ. ευρώ αφορούν το κόστος εξυγίανσης σε τράπεζες όπως η ΑΤΕ, η παλιά Ασπίς (νυν Τbank), η Proton και οι συνεταιριστικές Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου, αλλά και το μελλοντικό κόστος εξυγίανσης τραπεζών, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (3,74 δισ. ευρώ), και την ανακεφαλαιοποίηση μη συστημικών τραπεζών, τις οποίες δεν θα καταφέρουν να στηρίξουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί τους.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ
Σε 3 φάσεις η ανακεφα-λαιοποίηση
Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα γίνει σε τρεις φάσεις.
- Μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το ΤΧΣ. Είναι η προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Η προκαταβολή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.
- Εκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (CoCos) έως το τέλος Ιανουαρίου 2013. Τα ποσά θα καθοριστούν από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.
- Ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου 2013, στις οποίες το ΤΧΣ θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή κάλυψης