Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

OTE: Προς την έξοδο 1.700 άτομα

Ασυνήθιστα υψηλούς τόνους τόσο για τον ρυθμιστή όσο και για τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ επεφύλασσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΟΤΕ μίλησε διεξοδικά για το πώς ο Οργανισμός θα αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του, την απροθυμία της Deutsche Telekom να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, την πώληση των θυγατρικών του ΟΤΕ, την εθελούσια έξοδο εργαζομένων προκειμένου να μειωθεί το κόστος προσωπικού, αλλά και τις επισφάλειες του ΟΤΕ που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Με αιχμή τον χειρισμό της υπόθεσης του δικτύου VDSL ο κ. Τσαμάζ καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕΤΤ, καταλογίζοντας στον ρυθμιστή ευθύνες γιατί η χώρα μας δεν έχει ακόμη περάσει στην εποχή του γρήγορου ίντερνετ, παρότι ο ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει τις σχετικές επενδύσεις.

Ωστόσο ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για τους εναλλακτικούς παρόχους στους οποίους «χρέωσε» απροθυμία (;) να υλοποιήσουν οι ίδιοι επενδύσεις αλλά και προσπάθεια, πολλές φορές με αθέμιτους τρόπους, να περιορίσουν την δραστηριότητα του ΟΤΕ σε ρόλο επενδυτή στα δίκτυα χωρίς παρουσία στην λιανική.

«Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα όπου μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατηγορείται ότι ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας γιατί προχωρά σε επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ αναφερόμενος στην ΕΕΤΤ, ενώ διερωτήθηκε ποιον συμφέρει η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του δικτύου.

Οι εναλλακτικοί έχουν περιθώριο κέρδους 100% στο VDSL

«Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΕΕΤΤ οι τιμές μας δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους. Οι ανταγωνιστές μας έχουν όλα τα εφόδια ώστε να μας ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις χωρίς να χρειαστεί να κάνουν επενδύσεις. Ας το κάνουν αντί να προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω. Να σημειώσω ενδεικτικά ότι θα μπορούσαν, με μόλις 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, να βάλουν VDSL στα αστικά κέντρα. Κι όμως δεν το κάνουν. Δεν μπορούν; Δεν θέλουν;», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Ο ίδιος καταλόγισε στους εναλλακτικούς παρόχους σημαντικό μέρος της ευθύνης για την μη λειτουργία του δικτύου ενώ έκανε λόγο και για προσπάθεια εκ μέρους τους να γίνει λειτουργικός διαχωρισμός του ΟΤΕ. «Στην ουσία θέλουν λειτουργικό διαχωρισμό. Άλλος να επενδύει, να αγοράζουν από αυτόν πάμφθηνα, χωρίς όμως να αναρωτιούνται από πού προέρχονται οι επενδύσεις» ανέφερε.

Ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 80 έως 90 εκατομμυρίων ευρώ στο VDSL ωστόσο το αν θα συνεχίσει να επενδύει θα εξαρτηθεί από την ρύθμιση.

Πάντως ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει την διάθεση των υπηρεσιών VDSL από το τέλος Νοεμβρίου, όπως προβλέπει η αρχική απόφαση της Επιτροπής, εφόσον δεν υπάρξουν άλλα προσκόμματα. Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν τουλάχιστον 100% περιθώριο κέρδους με τις τιμές που δίνει ο ΟΤΕ.

Με ίδιους πόρους η αναχρηματοδότηση δανεισμού

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την ομαλή αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο λήγουν δάνεια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2013 λήγουν, επίσης, ομόλογα 1,2 δισ. ευρώ.

«Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ομίλου απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε βάλει στο πρόγραμμα την πώληση θυγατρικών μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του ΟΤΕ και να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δίκτυα στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσαμάζ σημειώνοντας, πάντως, ότι η πώληση των θυγατρικών δεν είναι προϋποθέση για την αναχρηματοδότηση.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον δανεισμό και όχι απλώς να αναχρημαδοτήσουμε τα δάνεια, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΟΤΕ μπορεί να τακτοποποίηση μόνος του, χωρίς την βοήθεια της Deutsche Telekom, το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων.

Η D.T. δεν θα συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία. Δεν μπορεί ο μέτοχος που κατέχει στο 40% να αναλάβει την αναχρηματοδότηση για το υπόλοιπο 60% που δεν του ανήκει σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΤΕ απαντώντας σε ερώτηση γιατί η γερμανική εταιρεία δεν εμπλέκεται στην διαδιακασία.

Την τελευταία διετία ο ΟΤΕ έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του ομίλου κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τον περιορισμό των εξόδων, την αύξηση των χρηματορροών και την πώληση του ποσοστού του στην Telecom Serbia ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η πώληση Glolul και Hellas Sat

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένει ο επικεφαλής του ΟΤΕ ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης του Hellas Sat αλλά και της Glubul, της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, στην Βουλγαρία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της θυγατρικής στην γειτονική χώρα ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή εταιρεία, ωστόσο, σημείωσε, αν δεν επενδύσουμε στην σταθερή τηλεφωνία θα αρχίσει να κλονίζεται. Όμως το κόστος των επενδύσεων είναι υψηλό και προτεραιότητα του ΟΤΕ είναι η μείωση των δανείων του, τόνισε.

Αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό δεν θα πουλήσουμε, σημείωσε. Επίσης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η εταιρεία να περάσει στον έλεγχο της DT, που έχει εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι η DT θα μπει στην ίδια διαδικασία μαζί με όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές και αν δώσει το υψηλότερο τίμημα, τότε θα πάρει την Globul.

Διαφορετική, λόγω της εμπλοκής του Δημοσίου, είναι η περίπτωση της Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο. Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την πώληση προκειμένου να μην χαθεί η τροχιακή θέση. Πάντως για την πώληση της συγκεκριμένης εταιρείας τα χρονικά περιθώρια είναι ιδαιτέρως στενά, αφού η διάρκεια ζωής του δορυφόρου είναι 4 εως 5 χρόνια και η πώληση θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε ο αγοραστής να έχει ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να «χτίσει» τον νέο δορυφόρο.

Εθελούσια για 1.700 άτομα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που σχεδιάζει η διοίκηση με την συνεργασία των εργαζόμενων απευθύνεται σε περίπου 1.600-1.700 άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και συνταξιοδοτούνται έως το 2015.

Ο ΟΤΕ θα αναλάβει πλήρως την κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης καθώς και το κόστος των εργοδοτικών εισφορών του προσωπικού που θα αποχωρήσει, έως ότου συμπληρώσουν το όριο συνταξιοδότησης. Το κόστος αυτό αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΟΤΕ έχει ανάγκες από νέο προσωπικό, 300 έως 400 άτομα, ειδικευμένα σε νέες τεχνολογίες, τα οποία θα καταστεί εφικτό να προσληφθούν όταν το υπεράριθμο προσωπικό αποχωρήσει σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Παράλληλα και πάλι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους προχωρά η μετακίνηση σημαντικού αριθμού του προσωπικού σε νέες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν και σε αύξηση των εσόδων. Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνεται η προώθηση των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΟΤΕ TV

Η τηλεόραση του ΟΤΕ έχει ξεπεράσει τους 100.000 συνδρομητές διαψεύδοντας τις προσδοκίες του ανταγωνισμού, τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Ερωτηθείς δε για την Nova με αφορμή την πρόταση της Wind για την Forthnet που δεν περιλαμβάνει τον τομέα της τηλεόρασης ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι είναι βασικό να υπάρχει ανταγωνισμός αφού, σημείωσε, σε διαφορετική περίπτωση ο ΟΤΕ θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ρύθμισης. Επίσης σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί βασικό κριτήριο επιβολής καναλιού, ωστόσο, τόνισε ότι "δεν θέλω να μπλέξουμε σε ποδοσφαιρικό καυγά, εξάλλου θεωρώ ότι αυτά είναι υπερτιμημένα".

Επισφάλειες

Τέλος, οι συνολικές επισφάλειες του ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 90 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου, ενώ οι οφειλές των εναλλακτικών παρόχων είναι της τάξης των 10 – 15 εκατομμύρια ευρώ.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)