Πολλοί γερμανοί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να περικόψει τις δαπάνες. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι η Αθήνα τώρα έχει πραγματοποιήσει το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της ΕΕ, ανέφερε χθες σε άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θέλει να αλλάξει την κουλτούρα της ευνοιοκρατίας στην Ελλάδα
Οταν ο κ.Σαμαράς, επισημαίνει το περιοδικό, μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο ο ρόλος του θα είναι σαφής: ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται στην Γερμανία ως ικέτης, ο οποίος θα ζητήσει περισσότερη οικονομική στήριξη στην «χτυπημένη» από την κρίση χώρα του.
Ακόμη, οι εκκλήσεις να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας έχει ήδη συναντήσει την αντίσταση μεγάλου μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με μετρήσεις του ΑΕΠ, οι Ελληνες έχουν κάνει εμφανώς τις μεγαλύτερες περικοπές σε σχέση με άλλα κράτη της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μελέτη της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2010 η Ελλάδα έχει απαντήσει στις πιέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ με περικοπές δαπανών και αυξήσεις στην φορολογία ισοδύναμες με το 20% του ΑΕΠ, το οποίο αντανακλά το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κατόρθωμα αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμβαίνει σε μία χώρα που βρίσκεται στο μέσον μίας βαθιάς ύφεσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί συνεχίζει να αμφιβάλλει κανείς για την σοβαρότητα των προσπαθειών των Ελλήνων;, διερωτάται το Spiegel.
Από τη μία, τα αποτελέσματα, παρά τις περικοπές, θα εξακολουθούν να αυξάνουν το χρέος της χρέος της χώρας, εάν η οικονομιά δεν αναπτύσσεται. Από την άλλη, αναφορές των μέσων ενημέρωσης για συνταξιούχους - «φαντάσματα» ή γραφειοκρατικό χάος, εξακολοθούν να δημιουργούν την εντύπωση ότι η συνεχιζόμενη φθορά σε άλλες χώρες θα αναιρέσει όλες τις επιτυχημένες προσπάθειες λιτότητας.
Τερματίζοντας μία παράδοση από ψεύδη
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι θέλει να σπάσει την κακή ελληνική παράδοση των πελατειακών σχέσεων. Το έπραξε ακυρώνοντας μία συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο: τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οπως αναφέρει το Spiegel, η έκθεση αυτή είχε τον μεγαλύτερο συμβολισμό από οποιαδήποτε άλλη πολιτική εκδήλωση στην Ελλάδα. Εως τώρα, η κυβέρνηση έκανε ένα ετήσιο «προσκύνημα» από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης.
Τα βασικά σημεία ήταν πάντα η ομιλία στα εγκαίνια και η συνέντευξη του πρωθυπουργού την επόεμνη ημέρα. Ηταν πάντα «συγγενής» με την έναρξη της πολιτικής σεζόν της χώρας και έδινε πάντα την δυνατότητα στο προσωπικό του πρωθυπουργού να απολαύσει την διάσημη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.
Αλλα αυτό πλέον ανήκει στο παρελθόν. ο Σαμαράς ακύρωσε αμφότερες την ομιλία και την συνέντευξη Τύπου και θα περιοριστεί απλώς σε μία σύντομη επίσκεψη. Επισήμως, τουλάχιστον, ο Σαμαράς κάνει όλα αυτά, επειδή θέλει να δώσει έμφαση στα κυβερνητικά «σπαρτιατικά» σχέδια αποταμίευσης χρημάτων, από τα οποία δεν προορίζεται ούτε ένα σεντ για διασκέδαση.
(...)
Με συμβολικές κινήσεις όπως αυτή, ο Σαμαρας βεβαίως δεν έχει μειώσει το διοικητικό χάος στην Ελλάδα. Ακόμη, χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που αλλάζει συνεχώς απόψεις, όπως συχνά έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ακόμη, πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα. Και αυτό είναι ήδη περισσότερο από όσα μπορεί να πει κανείς για τους προκατόχους του, πρόσθεσε το δημοσίευμα
Επί προσθέτως, συγκεκριμένα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί υπό τον Σαμαρά, και πρώτα από όλα το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. που προώθησε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε το Spiegel.