«Καθαρογράφεται» το τελικό σχέδιο για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, με το οικονομικό επιτελείο να εξειδικεύει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από τον συνολικό «λογαριασμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξευρεθεί πηγές από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταφορών αλλά και από τις ΔΕΚΟ για να κλείσει το τελικό πακέτο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί:
- Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για κίνηση η οποία αποσκοπεί στο να περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν πόροι. Βασίζεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αυξηθούν κατά τέσσερις με πέντε εβδομαδιαίως.
- Νέες μειώσεις αποδοχών για τους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ στον δημόσιο τομέα. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα κοπούν επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, που θα περιορίσουν το ύψος των απολαβών των υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας.
- «Λουκέτα» σε δημοτικές επιχειρήσεις, πολιτιστικά κέντρα, μείωση επιχορηγήσεων και περικοπές αποδοχών σε συμβούλους περιλαμβάνει το σχέδιο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Συγχωνεύσεις νοσοκομείων για να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και ευρεία επέκταση των γενόσημων φαρμάκων στον τομέα της υγείας.
- Κλείσιμο και των 59 ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να έχουν ολοκληρώσει το έργο της κοστολόγησης των μέτρων στις αρχές της εβδομάδας και οπωσδήποτε πριν από το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η κυβέρνηση καλείται να πείσει την τρόικα, η οποία θα καταρτίσει τη νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία προς τα τέλη του μήνα, ότι μπορεί να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά.
Οι δόσεις
Από την έκθεσή της θα κριθεί σε πρώτη φάση το αίτημα της Ελλάδας για «δάνειο γέφυρα» εντός του Αυγούστου, για να καλυφθεί ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Επίσης, η έκθεση θα ληφθεί υπόψη για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής της τρόικας στην Αθήνα θα τεθούν επί τάπητος το ζήτημα των μέτρων του τρέχοντος έτους ύψους 3 δισ. ευρώ (τέλος ακινήτων, εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο με παράλληλη παροχή επιδόματος θέρμανσης) και η επάρκεια των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Οπως λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθεί η τρόικα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει το πρόγραμμα εντός τροχιάς γιατί μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε μια τέτοια περίπτωση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα σπάσουν σε τέσσερα χρόνια.
Ρευστότητα
Συνάντηση Στουρνάρα με Χόγιερ
Οι δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ανασχεθεί η βαθιά ύφεση, αναμένεται να εξεταστούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ. Θα συζητηθεί η συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μεγάλα έργα υποδομών με εγγύηση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και η χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.