Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου, μετά την υποχώρηση της Γερμανίας, συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Με τη λύση αυτή διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κράτη-μέλη και οι φορολογούμενοι πολίτες με πρόσθετο βάρος, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως γίνεται σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι της διάσωσης τραπεζών μιας χώρας θα προηγούνται ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και υπογραφή Μνημονίου, το οποίο ωστόσο θα περιορίζεται μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εξάλλου, εξίσου σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη για την αγορά ομολόγων.
Αποφασίστηκε η υπό προϋποθέσεις παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές.
Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στην εν λόγω χώρα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.
Θετικές προοπτικές για τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνια δημιουργούν οι αναφορές της δήλωσης της Ευρωζώνης που αφορά την Ιρλανδία, καθώς επισημαίνεται ότι «η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως».