«Έχω την εντύπωση ότι αυξάνεται καθημερινά η βούληση της ελληνικής κοινής γνώμης για τη διατήρηση του ευρώ. Οι Έλληνες το θέλουν. Και η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει ότι η μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει από την Ευρωζώνη, έχει και το τίμημά της, δηλαδή τα μέτρα σταθερότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άλλωστε δρομολογήσει ήδη την υλοποίηση τους», επισήμανε ο κ. Μόντι και πρόσθεσε ότι και οι συμπατριώτες του έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για αλλαγές.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο κατώφλι του μηχανισμού στήριξης και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, ως τμήμα συνολικής λύσης, διευκρινίζοντας ότι θα συμφωνούσε να εκδίδονται με βάση σταθερά στοιχεία, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία ή μια πολιτική κατά των πληθωριστικών πιέσεων.
Εξέφρασε δε την απορία του για τον ισχυρισμό των Γερμανών ότι είναι οι μόνοι που πληρώνουν και εξήγησε ότι η Ιταλία πληρώνει διπλά -και για τη στήριξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της.
«Η συμμετοχή της Γερμανίας στις πληρωμές είναι μεν υψηλότερη, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του χαμηλού επιτοκίου δανεισμού», τόνισε.
Δέχθηκε, πάντως, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι κάτι που επεβλήθη από το Βερολίνο, αλλά πολιτική ούτως ή άλλως απαραίτητη.