Εχει μέγιστη διάρκεια μέχρι 12 μήνες. Αντίθετα, τα ομόλογα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ξεκινώντας από τα 2 χρόνια και φθάνοντας 30 στην περίπτωση της Ελλάδος. Αλλες χώρες, π.χ. Γαλλία, έχουν εκδώσει ακόμη και 50ετή ομόλογα στο παρελθόν. Τα έντοκα γραμμάτια δεν πληρώνουν τοκομερίδιο στον κάτοχό τους όπως τα ομόλογα.
*Αντίθετα, η απόδοση του επενδυτή προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ονομαστικής τιμής του εντόκου στη λήξη. Αν π.χ. ένα 12μηνο έντοκο γραμμάτιο αγορασθεί σήμερα στα 950 ευρώ, ο επενδυτής θα λάβει 1.000 ευρώ στη λήξη, με αποτέλεσμα η ετήσια απόδοση να ανέλθει σε 5% προ φόρων. Οι κάτοικοι Ελλάδος υπόκειται σε φόρο 10%.
*Στην περίπτωση ενός παραδοσιακού 5ετούς κρατικού ομολόγου με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ που πληρώνει σταθερό κουπόνι 4% ετησίως και αγοράσθηκε σήμερα στα 1.000 ευρώ, ο επενδυτής θα εισπράττει 40 ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια, συν 1.000 ευρώ στη λήξη.
Σ' αυτή την απλή περίπτωση, η απόδοση μέχρι τη λήξη του ομολόγου για κάποιον που το κρατά μέχρι τη λήξη του διαμορφώνεται σε 4% προ φόρων. Οι κάτοικοι Ελλάδος υπόκειται σε φόρο 10% επί του κουπονιού.
Την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε από το "κούρεμα" στα ομόλογα Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία είχε επενδύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι "ο νόμος 2469/14.3.1997 (ΦΕΚ 38/Α’) με σαφήνεια προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, "με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμιακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων (άρθρο 15, παρά. 11, εδάφιο ζ)".
Με βάση αυτά ρωτά τον Λουκά Παπαδήμο:
* Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας θυσίασε τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, εντάσσοντάς τα στο κοινό κεφάλαιο κατά το χρονικό διάστημα που, είτε το "κούρεμα" των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου είχε αποφασιστεί είτε, ακόμη χειρότερα, βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση;
* Για ποιο λόγο ρευστά διαθέσιμα επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους, αντί να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία εξαιρέθηκαν από το "κούρεμα" μαζί με τέσσερις σειρές διεθνών ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο;
* Με ποια άμεσα μέτρα θα αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στα ΝΠΔΔ;