Μέσω της ιστοσελίδας www.greekbonds.gr ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η δημόσια προσφορά για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου.
Κεντρικό ζητούμενο πλέον είναι μια ισχυρή εκδήλωση ενδιαφέροντος σε εθελοντική βάση ως τις 9 Μαρτίου, που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής.
Από τα ποσοστά που θα έχουν συγκεντρωθεί ως τότε, θα κριθεί εάν και πως θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) καθιστώντας υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους ώστε να προσεγγιστεί ο στόχος για την απομείωση του χρέους.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προβλέπει:
- Την αποδοχή εκ μέρους των ιδιωτών «κουρέματος» 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν, περίπου 207 δισ. ευρώ, που εκτιμάται πως ισοδυναμεί με ζημιές περίπου 73% - 74% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
- Για το 46,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μετά το «κούρεμα», οι ιδιώτες θα λάβουν:
- Νέα ελληνικά ομόλογα για το 31,5%
- Ομόλογα υψηλής διασφάλισης του EFSF διετούς διάρκειας για το 15%
- Κάθε ομολογιούχος που θα συμμετάσχει θα λάβει ειδικούς τίτλους που θα διασφαλίζουν μικρή αύξηση του επιτοκίου από το 2015 και μετά, εάν η ανάπτυξη υπερβεί τον προβλεπόμενο στόχο.
- Τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακωτά:
- 2% για ωριμάνσεις από Φεβρουάριο 2012 μέχρι Φεβρουάριο 2015
- 3% από Φεβρουάριο 2015 ως Φεβρουάριο 2020.
Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά.
Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πως θα προχωρήσει στην ανταλλαγή.
Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.
Οι ιδιώτες πιστωτές, πάντως, διστακτικά αλλά με σταθερό ρυθμό, δηλώνουν πάντως ο ένας μετά τον άλλον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Αισιόδοξος ο Τσαρλς Νταλάρα
Από το Μεξικό, όπου αύριο ξεκινά η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών τραπεζιτών του G20, ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας του PSI.
"Είμαστε μάλλον αισιόδοξοι για το γεγονός ότι, αφού οι επενδυτές εξετάσουν με προσοχή την πρόταση, θα υπάρξει ισχυρή και εθελούσια προσχώρησή τους", επισήμανε ο ίδιος.
"Αν στεφθεί με επιτυχία (το PSI), τότε θα εξαλειφθεί το τεράστιο σύννεφο που αιωρείται πάνω από την ελληνική οικονομία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να αποκλείσει την αβεβαιότητα, να αποκαταστήσει την ροή πιστώσεων προς αυτήν, τελικά να προκαλέσει επανεκκίνηση ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας", σημείωσε.