Τις πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να προχωρήσει σε πράξεις, κλιμάκωσε το Βερολίνο παραμονές της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή ?σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου... είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά «ρήγμα» στις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Παρότι είναι δεδομένη η άτεγκτη στάση και των δύο ως προς την υποχρέωση της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν οι συμφωνίες με τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε «υπέρ» της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, σε αντίθεση με δηλώσεις της πριν από λίγες εβδομάδες, όταν έλεγε ότι μπορεί να φανταστεί μία Ευρωζώνη χωρίς την Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών όμως φέρεται να έχει ενοχληθεί από την «αναξιοπιστία» της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατά τον ίδιο θα πρέπει να «τιμωρηθεί» ακόμη και με έξοδο από το ευρώ.
Η διαφωνία της κ. Μέρκελ με τον υπ' αριθμόν 1 υπουργό της οφείλεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυριακάτικης «Welt»- στην επιρροή που έχουν ασκήσει στην καγκελάριο οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γαλλία, οι οποίες διαφωνούν με μία τόσο επικίνδυνη επιλογή.
Ιδιαίτερα δε για τον Νικολά Σαρκοζί, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου έχει αναλάβει προσωπικά η... Ανγκελα Μέρκελ, οι αναταράξεις που θα προκαλούσε τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολέθριες για την ήδη αδύναμη υποψηφιότητά του. Δημοσίως ο κ. Σόιμπλε δεν εκφράζει τη διαφωνία του με την καγκελάριο. Ωστόσο, οι δηλώσεις του είναι ιδιαιτέρως σκληρές, όπως φαίνεται και σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt».
«Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν. Πρέπει, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, κατ' αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες», τόνισε ο αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».
«Στην Αθήνα η μπάλα»
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας». Το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Με δήλωσή του στο «Spiegel» υπογράμμισε ότι η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει στη γερμανική βοήθεια, και ζήτησε άμεσα «πράξεις» και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Η τρίτη επίσημη προτροπή από τη Γερμανία προς την Αθήνα ήρθε διά στόματος Ρέσλερ. Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος τόνισε: «Υλοποιήστε τώρα τις μεταρρυθμίσεις!», ενώ ερωτηθείς για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είπε ότι «αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων. Η ημέρα J μας τρομάζει ολοένα και λιγότερο».
Την εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία θα συνοδεύεται από πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης («κούρεμα» χρέους και μετά ένα «σχέδιο Μάρσαλ»), πρότεινε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ
Εντονη κριτική στο ΔΝΤ και την ΕΕ, που «εκβιάζουν την Ελλάδα», ασκεί ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή «Κουρίρ» υποστηρίζει ότι «οι ειδικοί (σ.σ.: του ΔΝΤ και της ΕΕ), οι οποίοι δεν έχουν να λογοδοτήσουν πολιτικά απέναντι σε κανέναν), προτείνουν μέτρα που είναι αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά, ενισχύοντας την ύφεση και οξύνοντας τις κοινωνικές εντάσεις».