Το θέμα συζητήθηκε χθες από την Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τον ειδικό γραμματέα Κώστα Παταβούκα και την καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες σύνταξης ?έως το τέλος Μαρτίου? πορίσματος για τη διατροφική πολιτική, το οποίο θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η κ. Λινού τόνισε ότι η φορολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο προαγωγής μιας πιο υγιεινής διατροφής. Η χώρα μας, είπε, είναι ευνοημένη σε σχέση με τις δυνατότητες άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής, καθώς φρούτα, λαχανικά και ψάρια διατίθενται σε προσιτές τιμές.
Αυτό δεν ισχύει στις ΗΠΑ, όπου έχει υπολογιστεί ότι η ένταξη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο μιας τετραμελούς οικογένειας επιβαρύνει τα οικονομικά της κατά μισό δολάριο την ημέρα.
Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόταση προς τις ελληνικές οικογένειες ενός καθημερινού διαιτολογίου το οποίο θα έχει χαμηλό κόστος και θα αποτελείται από ντόπια προϊόντα.
Διαιτολόγιο
Θα διαμορφωθεί, επίσης, εθνικό διαιτολόγιο και ποσοτολόγιο για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, με στόχο την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και τον έλεγχο των δαπανών για την Υγεία, μέσω ομαδικής τροφοδοσίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για τους παιδικούς σταθμούς, τα φοιτητικά εστιατόρια και τις μονάδες εστίασης των ενόπλων δυνάμεων. Η επιτροπή προτείνει να αξιοποιηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις προκειμένου να διατεθούν τρόφιμα σε μαθητές νηπιαγωγείων και ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.