Οπως επεσήμαναν, οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο της απόφασης του Οκτωβρίου, με στόχο η επίσημη προσφορά στους ιδιώτες πιστωτές να κατατεθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε έντονη επιφυλακτικότητα από πολλά κράτη μέλη στο ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης. Πάντως, ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.
Δηλώσεις
Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη των εργασιών. Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.
Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 και πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Ο Ζ. Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι το Γιουρογκρουπ ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, με στόχο το επιτόκιο να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και ειδικότερα κάτω από 3,5% για εκείνα που λήγουν ως το 2020.
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Ο Ζ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις. Ειδικότερα, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε, ότι η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.
Ενημέρωση
Ο Ευ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι «ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους», επισημαίνοντας ότι «έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ προειδοποίησε ότι όσο φτάνουμε στην εκπνοή της άτυπης προθεσμίας, μπορεί τελικά οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να υποχρεωθούν να αποδεχτούν απώλειες, αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο συμφωνίας σε εθελοντική βάση. Βέβαια, το Παρίσι επιμένει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου και η όλη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους να είναι εθελούσια.
ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Αρκετά τα 130 δισ. ευρώ
Στο χθεσινό Euro-group αποτυπώθηκε η άρνηση των χωρών μελών να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Εχουμε ισχυρές αποφάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο και εργαζόμαστε με βάση αυτές», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Ολι Ρεν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του υπουργού οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φριντέν, ο οποίος διεμήνυσε ότι «το ποσό των 130 δισ. ευρώ είναι ήδη αρκετά υψηλό και επαρκεί. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε νέους πόρους κάθε λίγο».
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ - ΔΝΤ
Πιέσεις για επιτόκιο 3%, μπλόκο σε «δάνειο-γέφυρα»
Πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» εμφανίστηκαν χθες -λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup- οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, καλώντας ωστόσο για ακόμη μία φορά την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει νέα βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Κινούμενοι πάντως στο ίδιο μήκος κύματος με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, οι δύο άντρες επέμειναν ότι το επιτόκιο ανταλλαγής των ομολόγων δεν θα πρέπει να υπερβεί το 3%.
Η καγκελάριος Μέρκελ απηύθυνε την ίδια ώρα την αυστηρή προειδοποίηση ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν στεφθούν άμεσα με επιτυχία η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει «δάνειο-γέφυρα» με στόχο την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου.
Οπως εξήγησε για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο, προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα». Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε, είχε δηλώσει πως μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται. Επεσήμανε ακόμη ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα όσο χρειαστεί για να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις και αυτές να αποδώσουν καρπούς.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε από την πλευρά του ότι οι Ελληνες πολιτικοί χρειάζεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ελληνικό χρέος, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να υπερβεί κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και πως η δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Μάρτιο.