Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων, τον διορισμό του γενικού γραμματέα εσόδων, αλλά και μέτρα για τη μείωση των πληρωμών σε μετρητά και την καθιέρωση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας να κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις ύψους 11%, ενώ κατά 3% θα αυξηθεί και το τέλος δικτύων και ΑΠΕ, το οποίο υπολογίζεται στο 30% του λογαριασμού.
Η τρίτη και σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά με τη διάθεση 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Από αυτά, 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην πληρωμή εφάπαξ και την εξόφληση χρεών υπερχρεωμένων δήμων, ενώ τα υπόλοιπα 700 εκατ. σε επιστροφή ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
Κρίσιμη παράμετρος παραμένει η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, με τους τεχνοκράτες της task force να έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, εάν υπάρξουν περισσότερα έσοδα από τα προβλεπόμενα, το 30% θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 70% σε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενο θεωρείται η θέσπιση οροφής στις δαπάνες κάθε κυβερνητικού υποτομέα, ενώ για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.