Η ανεργία μαστίζει τη χώρα μας. Πολλοί αναζητούν τη «γη της επαγγελίας» στο εξωτερικό. Ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Ελλάδα είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σύμφωνα με τα οποία το 2011 η ανεργία στο ιατρικό σώμα έφτασε το 12,69%, ενώ το 2010 ήταν 11,55%. Ετσι, το 2011 τουλάχιστον 627 γιατροί (το 2,49%) έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 να είναι 2,11%. Καθημερινά, δύο Έλληνες γιατροί φεύγουν από τη χώρα μας.
«Η έξοδος συνεχίζεται ακάθεκτη» λέει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης. «Όταν ένας νέος γιατρός πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ειδικότητα και όταν την τελειώσει να μην είναι σίγουρος εάν θα βρει κάπου να εργαστεί, το εξωτερικό φαντάζει ως η μόνη λύση». Όπως λέει, ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία έφτασε φέτος τους 6.500, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. «Και μαθαίνουμε ότι υπάρχουν άλλες 6.000 κενές θέσεις στη χώρα», προσθέτει.
Εκτός από τη Γερμανία, οι νέοι Ελληνες γιατροί επιλέγουν επίσης την Αγγλία, τη Σουηδία και την Ελβετία, ενώ κάποιοι φεύγουν για τις ΗΠΑ. «Σε αυτές τις χώρες οι γιατροί δουλεύουν σκληρά, αλλά πληρώνονται καλά. Ακόμα και οι ειδικευόμενοι», επισημαίνει ο κ. Ντεντάκης, πρόεδρος του κλάδου Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Πράγματι, η μείωση των απολαβών των γιατρών στη χώρα μας έχει συμβάλει στο κύμα φυγής. «Δεν αμείβονται οι γιατροί στην Ελλάδα για τη δουλειά που κάνουν. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, που δουλεύουν άπειρες ώρες συνεχόμενες χωρίς να ανταμείβονται».
Ο μισθός ενός ειδικευόμενου γιατρού στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίες πληρώνονται πια κατά 40% λιγότερο από ό, τι παλιότερα. Φυσικά, το εξωτερικό είναι μονόδρομος και για όσους επιθυμούν να παρακολουθούν από πιο κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής.