Όλες οι ενδείξεις και όλες οι δηλώσεις συντείνουν στο ότι επήλθε ουσιαστική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόϊκα.
Τρανότερη απόδειξη δεν υπάρχει από την κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών μας, σύμφωνα με την οποία επήλθε συμφωνία στα περισσότερα από τα απαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Οι λέξεις της ανακοίνωσης από την τρόικα είναι προσεκτικά επιλεγμένες μία προς μία καθώς υπάρχει πολιτική πίεση από τους ισχυρούς της Ευρώπης για συμφωνία.
Στον αέρα είναι ακόμα η συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά και η επικοινωνιακή διαχείριση της από την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως από τα κόμματα που την στηρίζουν.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ που παρά την επικοινωνία (προχθες) Σαμαρά-Κουβέλη αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της σε υποχωρήσεις.
Την ίδια ώρα μπορεί επίσημα η Κομισιόν να λέει πως είναι σε πολύ καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις (διαβάστε εδώ) , αλλά αφήνει και από μέρους της ανοιχτό το ζήτημα των εργασιακών λέγοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν, θα εργαστούν ώστε να επέλθει και σε αυτό το σημείο συμφωνία.
"Οι απαιτήσεις της τρόικα στα εργασιακά οδηγούν στην ισοπέδωση της εργασίας και δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις αναδιαρθρώσεις. Οι όποιες προβλέψεις του μνημονίου δεν μπορούν να τραβιούνται στα άκρα και αντιθέτως πρέπει να αλλάξουν. Η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σε ότι αφορά σε μειώσεις αποζημιώσεων, αύξηση ωραρίου και μείωση κατώτατου μισθού, όπως απαιτούν οι δανειστές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας απ' την πλευρά του εμφανίζεται αισιόδοξος. “Έχουμε συμφωνήσει πλήρως σχεδόν σε όλα τα ζητήματα… αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στα εργασιακά και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων”, είπε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης που συνδέεται άμεσα με το πακέτο μέτρων, όσο μένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση, μένει και αυτός ανοιχτός.
Ήδη με βάσει δυο γερμανικά μέσα ενημέρωσης (διαβάστε εδώ) φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο πίεσης προς τη χώρα, η εκταμίευση να γίνει αλλά τα χρήματα να είναι δεσμευμένα και να εξυπηρετείται μόνο το χρέος έως ότου κλείσει όλο το πακέτο μέτρων.
Τα εναλλακτικά σενάρια για τα εργασιακά
Αναλυτικές προτάσεις, με εναλλακτικά σενάρια για κάθε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συντάξουν τις επόμενες μέρες με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.Αποκλίσεις απόψεων υπήρξαν κυρίως στο ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων, των βασικών επιδομάτων και για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απολύσεως.
Η τρόικα, υποστήριξε, ότι η συμφωνία του 2ου Μνημονίου, που κυρώθηκε με το νόμο 4046/2012, προβλέπει την αντικατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού και επομένως, όλων των επιμέρους ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΣΕ. (τριετίες επιδόματα κ.λ.π).
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν δέχθηκε την κατάργηση των τριετιών και των βασικών επιδομάτων.
Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η μείωση του ποσοστού των προσαυξήσεων ανά τριετία, (που με την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση ήταν 9%) ή την αντικατάσταση της ποσοστιαίας αύξηση με συγκεκριμένο ποσό που θα ορίζεται μαζί με τον ελάχιστο μισθό.
Στο θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά προτείνει οι αλλαγές να μην αφορούν τους εν ενεργεία εργαζομένους αλλά μόνο όσους θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Για τους νέους εργαζόμενους, εξετάζονται διάφορες εκδοχές κλιμάκωσης του ύψους των αποζημιώσεων, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, με ποσά μεγαλύτερα από τις προτάσεις που υπέβαλλε η τρόικα αλλά οπωσδήποτε μικρότερα, από αυτά που προβλέπονται έως σήμερα.