Oι τροϊκανοί προβάλλουν συνεχώς νέα εμπόδια στην διαπραγμάτευση απαιτώντας διαρθρωτικές αλλαγές με αντάλλαγμα τη δόση Επιμένουν για μείωση αποζημιώσεων και τριετίες
Οι τροϊκανοί προβάλλουν συνεχώς νέα εμπόδια στην διαπραγμάτευση απαιτώντας διαρθρωτικές αλλαγές με αντάλλαγμα τη δόση.
Οι μεγαλύτερες ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά του ΔΝΤ και του κ. Πολ Τόμσεν. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν φόβους ότι το Ταμείο επιδιώκει να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, να καταγραφεί αδυναμία συμφωνίας και να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνονται επιπλέον περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ, ανεβάχζοντας έτσι αυτόματα το συνολικό ύψος των μέτρων.
Παράλληλα, οι δανειστές χρησιμοποιούν σε βάρος της χώρας μας και την πίεση του χρόνου, διαμηνύοντας πως θα κάτσουν στην Αθήνας μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία.
Γνωρίζουν ωστόσο πως τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι περιορισμένα και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μόνο με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Mεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία για θέματα οικονομικής πολιτικής με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να ζητά πολιτική λύση από τους εταίρους μας και παρέμβασή τους ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα.
Επιμένουν για μείωση αποζημιώσεων και τριετίες
Η Τρόικα επανήλθε χθες στο θέμα των αποζημιώσεων, ασκώντας αφόρητες πιέσεις για τη μείωση του κόστους τους.
Στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των δανεικών ζήτησαν η απαίτησή τους να υλοποιηθεί με δύο τρόπους είτε με τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, ή με μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους έξι που είναι το μάξιμουμ στους τέσσερις μήνες για την καταβολή της μισής αποζημίωσης.
Μαζούχ και Μόρς αλλά κυρίως ο Τόμσεν ισχυρίζονταν ότι το ύψος της αποζημίωσης στην Ελλάδα ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ και θεωρείται από τα υψηλότερα.
Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης "απέκρουσε" τους δανειστές με τα εξής επιχειρήματα:
Ότι έχει ήδη μειωθεί το κόστος της αποζημίωσης λόγω της μείωσης των μισθών και επίσης ότι αν μειωθεί περαιτέρω το κόστος της αποζημίωσης – το μόνο που συγκρατεί τους εργοδότες να μην προχωρούν σε μαζικές απολύσεις – τότε η ανεργία που ήδη βρίσκεται μια ανάσα από το 25% θα εκτοξευτεί σε τρομακτικά ποσοστά.
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η τρόικα επανήλθε στο αίτημά της να μειωθούν οι αυξήσεις που προκύπτουν από τις τριετίες (χρονοωρίμανση) ενώ ζήτησε να νομοθετηθεί η αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού με την καθοριστική συμμετοχή της κυβέρνησης έως το τέλος Οκτωβρίου. Όπως όλα δείχνουν, η συρρίκνωση των τριετιών, θα μειώσει κατά πολύ το εισόδημα χαμηλόμισθων εργαζόμενων που δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια.