Στην αμέσως επόμενη φάση στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν δύο ομάδες ασφαλισμένων: όσοι παίρνουν συντάξεις χηρείας και οι άγαμες θυγατέρες που παίρνουν σύνταξη. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Αριάδνη» με στόχο να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οσον αφορά στο ΙΚΑ, όπως σημείωσε στη ΝΕΤ ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος, την τελευταία εβδομάδα προσήλθαν να απογραφούν 80.000 άτομα. Ωστόσο περίπου 70.000 συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί και δεν πρόκειται να πάρουν τη σύνταξή τους στις 21 Οκτωβρίου. Μιλώντας για το θέμα αυτό στο «Εθνος» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει: «Εχω δώσει εντολή στη διοίκηση του ΙΚΑ να προχωρήσει στη διακοπή καταβολής των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί».
Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται πως επιτήδειοι έπαιρναν τη σύνταξη νεκρών συνταξιούχων, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στο Ταμείο και η υπόθεση θα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Με βάση στοιχεία του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου, έχουν ήδη υποβληθεί 192 μηνύσεις.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως οι συνταξιούχοι που δεν προσήλθαν να απογραφούν δεν θα πάρουν τη σύνταξή τους μέσω τραπεζών. Θα πρέπει να προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να ρυθμίσουν το θέμα.
Η απογραφή των συνταξιούχων πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και πέρσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους «φαντάσματα». Φέτος αναμένεται ο αριθμός αυτός να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς έχει ζητηθεί τα πληρεξούσια -σε όσες περιπτώσεις δεν προσέρχεται ο ίδιος ο δικαιούχος- να είναι πρόσφατα (δεν υπήρξε πέρσι σχετική πρόβλεψη).
Σημειώνεται πως και στον ΟΓΑ ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου η απογραφή των συνταξιούχων. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στα ΕΛΤΑ ή στην τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό και πιστώνεται η σύνταξή τους.
Οσον αφορά στο πρόγραμμα «Αριάδνη», στόχος είναι να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι οικογενειακές και δημογραφικές αλλαγές στους ασφαλισμένους.
Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση από τα ληξιαρχεία για τους συνταξιούχους που πέθαναν, ενώ θα ελεγχθεί αν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή κατάσταση των γυναικών που παίρνουν σύνταξη ως άγαμες θυγατέρες.
Στόχος είναι να μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους και να εξοικονομηθούν 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Συντάξεις σε νεκρούς
Στη Δικαιοσύνη πάνω από 1.200 υποθέσεις
Διαδοχικές είναι οι αποκαλύψεις για τη χορήγηση συντάξεων σε νεκρούς και ασφαλισμένους «φαντάσματα» και ήδη πάνω από 1.200 περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει πως 4.708 συντάξεις καταβάλλονταν σε νεκρούς, ενώ σε ακόμα 5.140 περιπτώσεις διακόπηκε η καταβολή της σύνταξης και ερευνάται η υπόθεση.
Παράλληλα, αναζητούνται 4.361 συνταξιούχοι που δεν προσήλθαν να απογραφούν και επομένως αγνοείται η τύχη τους (δεν έχει υπολογιστεί η απογραφή του ΙΚΑ που έληξε την Παρασκευή). Οι περισσότερες «ύποπτες» υποθέσεις εντοπίζονται σε ΙΚΑ και ΟΓΑ, ωστόσο κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα ασφαλιστικά στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
- Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Σταμάτησε η καταβολή συντάξεων σε 137 συνταξιούχους, οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Μέσα στο τελευταίο έτος έχουν ασκηθεί 62 αγωγές και έχουν υποβληθεί 3 μηνύσεις.
- Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο δεν καταβάλλει συντάξεις σε 99 άτομα που δεν έχουν απογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2011.
- ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Εχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.
- ΟΓΑ. Πάνω από 1.000 περιπτώσεις συντάξεων που δίνονταν σε νεκρούς έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
- Επικουρικά ταμεία. Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει πέντε υποθέσεις καταβολής σύνταξης σε νεκρούς.