Σε συνέντευξή της προς την αυστριακή εφημερίδα Österreich και σε ερώτηση εάν η Ελλάδα λάβει περισσότερο χρόνο, η Μαρία Φέκτερ απαντά: «Ναι, περιμένουμε καταρχήν την έκθεση της Τρόικας και η Ελλάδα θα πρέπει να δρομολογήσει ακόμη αρκετά πράγματα, ωστόσο θα επιτύχουμε μια αναβολή με ουδέτερο κόστος».
Περισσότερο χρόνο και ευρωπαϊκή συμπαράσταση για την Ελλάδα ζητά την ίδια ώρα ο Μίχαελ Χιούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα.
Ο κ. Χιούτερ δήλωσε ότι το έργο που έχει να επιτελέσει η Ελλάδα απαιτεί μια δεκαετία. «Είναι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης», όπως λέει, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι τεράστιοι. Για την Γερμανία θα ήταν αναλογικά περικοπές ύψους 180 δισ. ευρώ».
Ως αντάλλαγμα για τη διάθεση περισσότερου χρόνου θα μπορούσε να υπάρξει στενότερη εποπτεία της Αθήνας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να παρακολουθούν σε μόνιμη βάση το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και να φροντίζουν για την υλοποίηση του προγράμματος περικοπών.
Σόιμπλε: «Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»
Αισιόδοξος για την πορεία των προγραμμάτων στις περισσότερες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης εμφανίζεται ο γερμανός υπ. Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Focus ο Β. Σόιμπλε λέει ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ Ισπανία και Ιταλία έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
«Μόνον η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Αλλά εκτιμούμε ότι βήμα βήμα ανακτούμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Γνωρίζω ότι για τις αγορές δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουν». Ο πιο σημαντικός στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Πηγή Deutsche Welle