προτάσεων έχουν καταρτιστεί από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και κατ' αρχάς προβλέπουν μείωση κατά 30% των δόσεων στα δάνεια, δίνοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μελλοντικά τη διαφορά της δόσης.
Το σκεπτικό των τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι ανάλογες είναι οι μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών, γύρω στο 30%, γεγονός που καθιστά από δύσκολη έως ανέφικτη την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η παραπάνω πρόταση θα αφορά μόνο τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή θα παρέχεται η δυνατότητα δειυκόλυνσης και για ενήμερες συμβάσεις, υπάρχει η εκτίμηση πως αν υπάρξει μόνο ένας οριζόντιος νόμος μόνο για τα «κόκκινα» δάνεια τότε αδικούνται όσοι είναι συνεπείς και με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Επίσης θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχε σύνδεση της δόσης με το εισόδημα , καθώς κανένας μισθός δεν είναι πλέον εγγυημένος , αλλά αντιτίθεται και σε οποιοδήποτε κούρεμα των δανείων , επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε επίπτωση στα κεφάλαια των και δεν θα το ενέκρινε η τρόικα.
Ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για ευπαθείς ομάδες, όπως ανέργους συνταξιούχους και όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι τραπεζίτες θα εισηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες ελαφρύνσεις όπως περίοδος χάριτος ενός έτους. Σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης δεν θα καταβάλλει καθόλου δόση και το ποσό θα κεφαλαιοποιείται. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παρατείνεται η διάρκεια του δανείου και το ποσό αυτό να επιμερίζεται ισόποσα.
«Αγκάθι» για τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με επιδότηση ενοικίου , καθώς με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ρυθμιστούν! Και αυτό γιατί αν αλλάξει η σύμβαση , παύει να ισχύει το χαμηλό επιτόκιο που έχουν για περίοδο 9 ετών !
Δείτε επάνω στον πίνακα τις ρυθμίσεις που κάνουν σήμερα οι τράπεζες