Σε συνέντευξή του στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε κάθε περίπτωση, οι εταίροι δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει.
Ωστόσο, κατά την άποψή του, οι εταίροι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι η στήριξη της Ελλάδας θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, μέχρις ότου η χώρα θα μπορεί και πάλι να "ορθοποδήσει", κάτι που μπορεί να διαρκέσει ακόμη μία δεκαετία.
Ο Αυστριακός καγκελάριος εκτιμά πως για την Ευρωζώνη οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι "θυελλώδεις" και ο ίδιος προετοιμάζεται τώρα για μια τέτοια φάση και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες.
Κατά την άποψή του, η Αυστρία είναι καλά προετοιμασμένη για νέες ευρωπαϊκές αναταράξεις και αυτή του η θέση εδραιώνεται από το γεγονός του μεγάλου ποσοστού απασχόλησης στη χώρα και των ισχυρών οικονομικών της επιχειρήσεων.
Συγχρόνως εκτιμά, ως αρκετά αποτελεσματικά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, χωρίς όμως, όπως λέει, να μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να εμφανιστούν και νέες δυσκολίες.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο κ. Φάιμαν μη συμμεριζόμενος, τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, είχε σημειώσει, πως μπορεί να ειπωθεί ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση, μόνον με τις δικές τους δυνάμεις, να πληρώσουν το χρέος τους και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα και αυτό, μπορεί να σχετίζεται μόνον εν μέρει με το Ευρώ, όμως η κερδοσκοπική κρίση, "για την οποία οι Έλληνες δεν φέρουν καμία ευθύνη", έχει οξύνει την κατάσταση.
Κάουντερ: "Κανένα περιθώριο για διευκόλυνση στην Αθήνα"
Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών(CDU)/Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Welt am Sonntag" δηλώνει πως δεν βλέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο διευκόλυνσης της Αθήνας "ούτε επί του περιεχομένου ούτε επί του χρόνου. Ο χρόνος είναι χρήμα. Και αυτό ισχύει ιδίως για την Ελλάδα".
"Χρήματα υπάρχουν μόνο εφόσον τηρούνται οι όροι του προγράμματος λιτότητας", δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ερωτώμενος εάν η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δηλώνει ότι "θα ήταν καλό να παραμείνει" και προσθέτει:
"Το να διώχνουμε τα παιδιά από το σπίτι όταν δυσκολεύει η κατάσταση, δεν αποτελεί καλό μήνυμα των Ευρωπαίων προς τον υπόλοιπο κόσμο. Εάν όμως κάποιος οικιοθελώς εγκαταλείψει το σπίτι, αυτό είναι δική του απόφαση".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας περί συμμετοχής των εύπορων στην αναχρηματοδότηση του χρέους με επιβολή έκτακτης εισφοράς, ακόμη και για την Γερμανία, ο κ. Κάουντερ απορρίπτει την ιδέα, αλλά σχολιάζει ότι "θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα, όπου οι πλούσιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την υποχρέωση καταβολής φόρων".