Σε εκθέσεις που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update), το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη για πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.
"Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών", σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η περιφέρεια της ζώνης ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και την αμφιβολία για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.
"Η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος", τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΔΝΤ, σχολιάζοντας την εξέλιξη των κίνδυνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τον Απρίλιος 2012.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Κανένα περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
"Κάθε πιθανή συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος συνδέεται με την υποχρέωση περικοπών 11,5 δις ευρώ. Το πλάνο των περικοπών θα υποβληθεί προς έγκριση την Τετάρτη στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην τρόϊκα όταν επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου", αναφέρει η Agence Europe.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι την ίδια στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να βρει τρόπους πρόσθετων περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, υπό το άγρυπνο βλέμμα των πιστωτών της, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC δήλωσε απερίφραστα ότι "είναι πρώιμο να συζητάμε για επιμήκυνση".
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γκέρι Ράις τόνισε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι "ορισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί αλλά άλλοι όχι".
Παράλληλα, απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν συζητήσεις σχετικά με το πώς θα "επιτευχθούν καλύτερα" οι στόχοι του προγράμματος.