Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", το οικονομικό επιτελείο θα θέσει το θέμα των αλλαγών στους αξιωματούχους της τρόικας, που αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα ή λίγο αργότερα λόγω της ασθένειας του υπουργού Οικονομικών και της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί στο μάτι ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι:
1. Η μείωση του ΦΠΑ για τον κλάδο εστίασης, από το 23% στο 13% ή στο 9%. Αν περάσει αυτό το μέτρο θα μειωθούν οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης, ενώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Επίσης θα αξιολογηθεί κατά πόσο είναι εφικτή η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Στόχος είναι να διαμορφωθεί από το 23% στο 19%, ο μεσαίος από το 13% στο 9% και ο χαμηλός από το 6,5% στο 5%.
2. Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (χαράτσι). Στη θέση του θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος, που εξετάζεται να επεκταθεί στα αγροτεμάχια.
3. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στα 10.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2014. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα ειδικά αφορολόγητα όρια για οικογένειες με παιδιά.
4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% στο 32%.
5.Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις στο 15%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.
6. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα και διατήρηση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
7. Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1%-4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος.
8. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος.
9. Ρύθμιση των πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων. Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί η ευκαιρία στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.
10.Δημιουργία του περιουσιολογίου και εφαρμογή καθολικού ηλεκτρονικού "πόθεν έσχες" με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.