Στην κατεύθυνση αυτή, η Ε.Ε. θέτει νέους κανόνες στις υπηρεσίες των κρατών-μελών, ώστε να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα παρόμοια με το γνωστό σκάνδαλο των greek statistics.
Οι νέοι κανόνες που αποκαλύφθηκαν απαιτούν από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. γραπτές δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρούν σε πολιτικούς διορισμούς στον τομέα της συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στοιχείων και θα εγγυούνται την ανεξαρτησία των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει το εν λόγω έργο.
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα euobserver.com, η αδυναμία συμμόρφωσης θα συνεπάγεται την λήψη μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πιθανώς την επιβολή προστίμων.
Ο επίτροπος Α. Σεμέτα, υπεύθυνος για θέματα φορολογίας, δήλωσε: "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά οποιαδήποτε πολιτική επιρροή στα στατιστικά μας", προσθέτοντας ότι η κρίση αποκαλύπτει την ανάγκη για αξιόπιστα στοιχεία.
Η Eurostat, το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, ζητούσε εδώ και αρκετά χρόνια περισσότερες εξουσίες για να μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά τις πληροφορίες που της παρέχονται από τα κράτη - μέλη.
Η ελληνική κρίση ωστόσο, ήταν αυτή που κίνησε τα νήματα. Οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας υπαγορεύουν ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ως και 0,2% του ΑΕΠ στις χώρες που αλλοιώνουν τα στοιχεία.