Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% όχι το 2014 αλλά έναν χρόνο αργότερα) εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες σε επίπεδο Ε.Ε. Και αυτό με το σκεπτικό πως, αν χαλαρώσει το πρόγραμμα, θα είναι πιο εύκολο να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επίσης γνωστοποίησε ότι στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, θα ληφθούν αποφάσεις για βασικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις τελικές ρυθμίσεις να αποσαφηνίζονται μετά τις εκλογές.
Πιο αναλυτικά, η τρόικα θα έλθει μεταξύ 15 και 21 Μαΐου για μία πρώτη επαφή με το νέο οικονομικό επιτελείο και θα επανέλθει τον Ιούνιο για τον έλεγχο του Μνημονίου και την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Προϋπολογισμός
Θα τσεκάρει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού κι αν τα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση θα ξεπεράσει το τρέχον έτος το 4,7% τότε είναι πιθανό, όπως προέβλεψε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012.
Οσον αφορά τώρα το θέμα της αναπροσαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στη Wall Street Journal, το συνέδεσε με τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας. «Είναι προφανές ότι, αν ο δρόμος της προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομος, το τίμημα για την ανάπτυξη θα ήταν μικρότερο», είπε και συμπλήρωσε πως «ελαφρώς μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής θα μπορούσε να συσχετιστεί με μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη».
Σημείωσε όμως ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, η οποία δεν είναι διαθέσιμη.