Τα συγκεκριμένα hedge funds, που κατέχουν περίπου το ένα δέκατο των υπό ανταλλαγή ομολόγων, θεωρείται απίθανο να εκτροχιάσουν την προσπάθεια του PSI. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, θα μπορούσαν να σύρουν την Ελλάδα σε μακρόχρονη και δαπανηρή δικαστική διαμάχη.
"Είμαι ενήμερος πως διάφοροι επενδυτές εξετάζουν σοβαρά και ενεργά όλες τις επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστηρίων", είπε ο Steven Friel της Brown Rudnick, μίας από τις δικηγορικές εταιρίες που εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις.
Η Binghmam McCutchen, μία άλλη δικηγορική εταιρεία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρέχει νομική υποστήριξη σε κατόχους ελληνικού ομολόγου εκφρασμένου σε ελβετικά φράγκα, αξίας 707 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ένα τέταρτο από αυτά τα ομόλογα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή των hedge funds.
Τα hedge funds πιθανότατα κατέχουν και μέρος ενός μικρού ομολόγου ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ που λήγει το Μάιο, ποσοστό αρκετό για να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, κατά την άποψη διάφορων τραπεζιτών και δικηγόρων.
"Είναι αρκετά σαφές πως οι κάτοχοι του συγκεκριμένου ομολόγου δεν διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους", δήλωσε πηγή κοντά στις συνομιλίες για το PSI.
Ελπίζουν ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προτιμήσει να φτάσει σε διακανονισμό πριν από τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη προσφορά.
Ο Steven Friel της Brown Rudnick ανέφερε ότι τα έγγραφα που συνοδεύουν την προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων αφήνουν περιθώρια για διμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ομολογιούχους, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης παρά τη σκληρή στάση που τηρεί.
Οι επενδυτές, υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν να πολεμήσουν τις απώλειες που τους επιβάλλονται στα διεθνή δικαστήρια, όπως ακριβώς έκαναν και στην περίπτωση της Αργεντινής.